У КАСАРНИ ’’ПОДНАРЕДНИК МОМЧИЛО ГАВРИЋ’’ – Отворени дан за грађане

У КАСАРНИ ’’ПОДНАРЕДНИК МОМЧИЛО ГАВРИЋ’’ – Отворени дан за грађане

Лозничка касарна ’’Поднаредник Момчило Гаврић’’ данас је била отворена за цивиле. Сви који су желели да је посете, погледају смотру наоружања и војне опреме, као и да поразговарају са војницима, подофицирима и официрима, могли су доћи на трочасовну смотру од десет сати ујутру до један после подне.

Око писте била су распоређена оружја и оруђа, оклопна борбена возила ’’лазар’’, извиђачко возило ’’хамер’’, као и опрема за разминиравање, средства везе, али и дронови за осматрање и извиђање. Највише пажње, нарочито најмлађих, привукла су возила у која су могли и да уђу и виде како је седети за воланом ’’хамера’’ или гледати кроз ’’лазареву’’ пушкарницу.

Ништа мање интересовање посетиоци су показали за снајперске пушке, укључујући оне великог домета, и аутоматске, старим војницима добро знана АП М-70, као и нова, модуларна М-19 6,5/7,62мм. Онима који су некада служили војни рок она је била нарочито занимљива због могуће лаке и брзе замене цеви и промене калибра. Многи су искористили прилику и да се сликају са пушкама у рукама. Занимљива су била и противоклопна средства ’’маљутка’’ и ’’фагот’’, као и бацач граната 30 мм, али и минобацачи 82 и 120 мм.

Касарну је посетио и градоначелник Видоје Петровић са замеником градоначелника Петром Гавриловићем и Љубинком Ђокићем, чланом Градског већа.

– Радује ме то што имамо нове генерације најсавременијег наоружања, а посета наших суграђана, посебно младих, потврђује да је војска одувек била део народа и да је одлука највишег државног врха, председника републике, владе и ресорних министара, да овај гарнизон заживи у пуном смислу оправдана. Више пута смо били у прилици да чујемо од председника и других највиших државних функционера колико је важно то да имамо добро опремљену, обучену, оспособљену војску и да је то гарант мира, наше сигурности и да ћемо, као што се увек дешавало кроз историју, знати да одбранимо своју територију и народ и да обезбедимо оно што је основ свега, а то је мир. Само у миру можемо да сањамо и да радимо заједно на остварењу тих снова. Честитам свим припадницима гарнизона на труду који су уложили да нама ово прикажу и верујем да ћемо у неким наредним оваквим догађајима имати прилику да видимо још много тога што се налази у наоружању наше војске – рекао је Петровић.

Некадашња касарна ’’Клупци’’ била је дом 169. моторизоване бригаде и граничног батаљона, једно време била је понуђена на продају, али је одлучено да поново оживи. Обновљена је, подигнути су нови, модерни објекти са одличним условима за боравак и рад војника и сада је користи 111. пешадијски батаљон 1. бригаде Копнене војске, а од 2020. носи име по Момчилу Гаврићу, најмлађем војнику и подофициру Великог рата.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФИНАЛЕ КУПА СРБИЈЕ – Како до улазница?

ПОНОС ОШ “КАДИЊАЧА“ – Сестре Сара и Софија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )