НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА – Чувам зубе, поносим се осмехом

Од 13. до 19. маја у Србији се обележава 34. Недеља здравља уста и зуба у организацији  Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Стоматолошког факултета Универзитета у Београду и Министарства здравља Србије. У оквиру „Недеље“ Служба за стоматолошку здравствену заштиту Здравственог центра „Лозница“ (ЗЦ) спроводи низ активности у циљу промовисања заштите здравља уста и зуба које је веома важно за здравље читавог организма.

Како је на данашњој конференцији за новинаре, уприличеној поводом овог значајног датума у лозничком ЗЦ, рекла др Гордана Драгутиновић, специјалиста стоматолошке протетике, здравље уста и зуба су посебно важни због њихових основних функција – жвакања, говора, гутања, дисања.

Гордана Драгутиновић

–  Ове године „Недеља“ се обележава под слоганом “Чувам своје зубе, поносим се осмехом”, значи, зуби су нам потребни и због тог нашег осмеха и због самопоуздања. Није само у данашњим временима престиж да имате лепе, беле зубе и леп осмех, то је одувек било мерило доброг здравља. А шта је потребно да бисмо имали добре и здраве зубе? Потребно је као прво да водимо рачуна о њима, њиховој хигијени, да их перемо бар два пута дневно, да одлазимо код стоматолога бар једном у шест месеци ради уклањања каменца и контроле зуба – каже докторка. 

Како је рекла, оралне болести, које се могу и спречити, представљају велики терет за здравствени систем не само у нашој земљи. Најчешће је заступљен каријес, пародонтопатија, присутни су и орални карциноми, често и трауматска оштећења уста и зуба а постоје и урођене аномалије. На неке од њих се може утицати одређеним начином живота, поред хигијене потребна је здрава и уједначена исхрана у којој ће бити заступљени воће и поврће, месо и млечни производи, одвикавање од  пушење који је велики узрочник карцинома усне дупље, одвикавање од алкохола, дроге. Такође, честа су трауматска оштећења оралних ткива настала услед саобраћајних удеса, спортских активности и неодговарајуће заштите. 

– Најчешћа стања са којма се срећемо свакодневно у нашим ординацијама су она која настају услед губитка зуба. Некада је то минимално, изгуби се један зуб, али је потребно и тај један зуб надокнадити јер долази до поремећаја зубних низова, до кретњи вилице, што условљава даље оштећење зглоба. Најгоре је када недостају сви зуби јер је тада тешко надокнадити изгубљена ткива. Губитком зуба долази до губитка кости, редукује се коштано ткиво вилице, оштећује се зглоб који је изгубио потпору у зубима и настају проблеми као што је бол, шкљоцање, зујање у ушима, у неким случајевима долази до губитка слуха, до поремећаја равнотеже. Није лако тада направити тоталну протезу, а још је теже носити је. Због тога апелујем да се води рачуна о здрављу уста и зуба да се не дође до стања да се изгубе сви зуби – нагласила је Драгутиновићева.

Додаје, да особе старије од 65 година са најнижим пензијама имају право на бесплатне протезе, а оне са већом плаћају минималну партиципацију. Тоталне протезе могу да се замене сваких пет година бесплатно, а две и по године пацијенти имају право на њихове поправке. Нагласила је да на контроле треба долазити бар једном годишње.

Зоран Симеуновић

Начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту Зоран Симеуновић, специјалиста оралне хирургије, каже да се у овој служби која има 49 запослених од којих осамнаест лекара и шест  специјалиста, троје се налази на специјализацији, труде да посао обављају на најбољи начин и да сви пацијенти добијају исту стоматолошку услугу, као и у приватним ординацијама јер се и материјали који се користе набављају од истих добављача.

–  Обављамо стоматолошку здравствену заштиту на подучју Лознице, Малог Зворника, Крупња и Љубовије и заступљене су све гране, једино немамо пародонтолога и максиофацијалног хирурга јер нам то није дозвољено по нормативима због одређеног броја становника. Имамо девет стоматолошких столица, ради се у две смене и суботом од 7 до 20 часова. На Одељењу дечје превентивне стоматологије и ортопедије нагласак је на праћењу и одржавању здравља деце и омладине, а ординације постоје и у основним школама „Кадињачи“ и „Анта Богићевић“ и за све средњошколце у згради Средње школе „Свети Сава“. Стоматолошке ординације раде пре подне и у  Бањи Ковиљачи и Лешници – истиче Симеуновић.

На констатацију да су, према нашим сазнањима, цене услуга у овој Служби приступачније него код приватника и да је надокнада за вађење зуба 700, а код приватника 2.000 динара, Пауновић одговара да је то тачно, као и да су цене других стоматолошких услуга ниже.

Питали смо и ко има право на бесплатно коришћење стоматолошких услуга. Симеуновић каже да су то деца до 18. године и ако немају здравствену књижицу, студенти до 26 година, затим труднице и породиље годину дана после порођаја, добровољни даваоци крви и органа, људи који имају туморе лица и вилица и незапослени који ово право остварују тако што долазе са потврдом Републичког фонда за здравствено осигурање.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФИНАЛЕ КУПА СРБИЈЕ – Како до улазница?

ПОНОС ОШ “КАДИЊАЧА“ – Сестре Сара и Софија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )