ОБНОВА ПОКРОВСКЕ ЦРКВЕ – Завршени унутрашњи радови

На Цркви Покрова Пресвете Богородице пре пола године започети су капитални радови како би ова богомоља велики јубилеј, 150 година постојања, дочекала у што бољем стању. До сада је завршен део радова какви овде раније нису извођени, а обухватају статику, санацију влаге и замену подне облоге у храму.

Протојереј ставрофор старешина храма Мирослав Јаковљевић, каже за портал ЛН да су радови почели средином априла ове године, а највећи посао био је решење проблема влаге због чега су у висини нешто мање од метар и по обијени зидови са унутрашње и спољашње храма и по најновијим технологијама урађена изолација.

Протојереј ставрофор Мирослав Јаковљевић

-У храму је скинут под, завршено подно грејање и постављен италијански мермер који ће бити дуговечан. Урађена је унутрашњост храма који сада изгледа много лепше него пре. Предстоји да се црква измалтерише споља, биће попуњени и канали око темеља што ће их учврстити, а то је претходно рађено пре дванаест година. Све радимо уз сагласност и према условима добијеним од Завода за заштиту споменика из Ваљева који је преко наше Старолозничке црквене општине конкурисао код Министарства културе да се уради рестаурација иконостаса наше цркве. Добио је до три милиона динара од ресорног министарства и сада они траже уметнике који ће то урадити. Тендер још траје и видећемо када ће то бити обављено. Све до сада урађено финансирао је наш народ, имали смо већих донатора, сваки је прилог вредан и свако је дао колико је могао да допринесе обнови храма. Град је редовним средствима за  верске заједнице дао 500.000 динара и хвала локалној самоуправи и свима који помажу обнову и улепшавању храма за велики јубилеј наредне године. Иначе, до сада су радови коштали до 15 милиона динара – каже старешина храма додајући да им предстоји тражење прикључка за грејање на градску топлану или гас.

Протојереј ставрофор очекује да век и по трајања најстарије лозничке цркве буде прослављен на прави начин, да дође и патријарх и бројни гости.

– Желимо то да урадимо како доликује светињи која се налази на историјским бедемима, која је пребродила многе кризе, ратове и била сведок свих дешавања у овом граду, бројних венчања и крштења обављених под њеним сводовима. Планирамо да цркву догодине окречимо и да то буде бела голубица Лознице која ће у новом сјају дочекати обележавање великог јубилеја – казао је он.

Према подацима из монографије храма, објављеној пре девет година, покровска црква освећена је 1873. године, зидао ју је неимар Таса Наумовић из Шапца, а за градњу је употребљен камен ”од остатка манастира Воћњак, са гробља у том селу”. За осликавање иконостаса на коме се налази 27 икона био је ангажован Никола Марковић, пореклом из Пожаревца, један од најтраженијих и најуспешнијих представника нашег црквеног сликарства 19. века.

За сада радови теку по плану и свој велики јубилеј лозничка стара црква требало би да дочека у новом руху.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА И ВЛАДИМИРА МИТРИЋА – Проблем је у нераду институција

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (3) – Извештавање боље, али не и добро

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )