САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА И ВЛАДИМИРА МИТРИЋА – Проблем је у нераду институција

САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА И ВЛАДИМИРА МИТРИЋА – Проблем је у нераду институција

Владимир Митрић

Представници Сталне радне групе за безбедност новинара, коју је формирало Министарство правде, састали су се данас у градској управи са Владимиром Митрићем, дописником Вечерњих новости, који је скоро 18 година под полицијском заштитом и разговарали о проблемима са којима се суочава.
Митрић је по завршетку састанка рекао да сматра да је ово велики дан не само за Лозницу и градску управу, већ и за српско новинарство и друштво.
– Одавде су отишле јасне поруке, не само што се тиче мог случаја, колико су ови људи који су данас са нама и који су отпочетка били уз мене, посвећени пружању безрезервне подршке свих ових година, без чега данас не бих био овде. Рекли смо да ћемо настојати да помогнемо заштити свих наших колега, али и људи из институција који раде свој посао, који могу да буду наши савезници у борби против криминала, корупције и свих негативних појава са којима се суочава друштво. Ако се тако атакује на новинаре и људе из институција, шта да очекују други људи? Када се, недавно, десио последњи атак на мене, био сам изненађен одличном реакцијом полиције и тужилаштва, што некада нисам могао да сањам. За све проблеме које сам имао и имам разлог је искључиво професија којом се бавим, а не нешто лично – казао је Митрић.


Стална радна група прати све случајеве претњи и напада на новинаре у Србији и настоји да помогне надлежним институцијама да се они реше, а Митрићев случај је посебно сложен и тежак, рекао је Веран Матић, члан Радне групе и председник АНЕМ-а и Комисије за истраживање убистава новинара, напоменувши да се о томе на састанку разговарало са представницима МУП-а и тужилаштва.
– За два дана је Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима. Познато је да је у свету просек да 90 одсто случајева убистава новинара и тешког насиља над њима никада не буде решено. Ово је случај који је делимично решен, са једном пресуђеном казном, али је недовршен у многим аспектима, попут надокнаде штете, али су остале и претње и полицијска заштита. Нама није циљ да се заштита уклони, већ да се сви аспекти овог случаја отворе до краја, како се претње не би одржавале у континуитету, ево 18 година, и ко зна колико још – рекао је Матић.


Он је додао да је на састанку закључено да се Митрићу може помоћи и пружањем бесплатне правне подршке адвоката доказаних у медијском праву јер је доста тога запуштено и захтеваће њихов јако велики ангажман.
– Јако нам је важна и Митрићева безбедност и због чињенице да полицијску заштиту има само на нивоу Полицијске управе у Шапцу, што је веома забрињавајуће јер обесмишљава заштиту. Ако постоји процена угрожене безбедности, она је таква и у Београду и у Бијељини где Митрић одлази због посла. Настојаћемо да полицијска заштита буде комплетна и да он буде потпуно безбедан, као и да са другим институцијама пронађемо начин да се трајно реши Митрићева безбедност – навео је Матић.
Он је рекао да мисли да је јединствен случај у Европи да се новинар 18 година налази под полицијском заштитом, а из личног искуства зна да је то уништавање нормалног живота и да стално постоји свест о угрожености. Матић није могао да наведе тачан број новинара који су тренутно у Србији под полицијском заштитом и казао да мисли да их је неколико под одређеним степеном надзора. На новинарско питање зашто положај новинара у нашој земљи није бољи, Матић је рекао да је у основи проблема слаб рад институција.

Веран Матић

– Када анализирамо овај случај, институције система биле су у великој мери испреплетане са криминалним миљеом и да су у овом случају штићени интереси испреплетаног криминала и званичних државних институција. Оне су довеле до упозоравајућих напада на Митрићеву имовину, три пута му је демолиран аутомобил, што није санкционисано, а онда је дошао и покушај убиства, без обзира на то што то није тако оквалификовано у судском процесу – указао је Матић.
Иначе, Независно удружење новинара Србије представило је прошле седмице извештај ’’Индекс безбедности новинара за 2021. годину’’ при чему је наведено да је дошло до благог пада индекса са 2,95 на 2,91. На представљању је речено да у Србији постоје ефикасни механизми пријављивања случајева, али да мере нису дале позитивне ефекте и да још увек постоје пропусти у раду судства, као и да велики утицај на рад има политика.
Некажњавање угрожавања безбедности новинара доводи до спречавања слободе говора, онемогућавања објективног информисања и ограничавања јавне расправе, чиме се крше људска права и слобода.
Н. Т.
ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН ПРВИ СЕОС САБОР – Одбрана Србије од рударских корпорација

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (3) – Извештавање боље, али не и добро

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )