ГРАДСКО ВЕЋЕ – У складу са законом

Поводом захтева за рушење кућа које је у Горњим Недељицама и још неким селима купила комапнија ‘’Рио Тинто’’ у намери да отвара рудник јадарита и информација које су се око тога појавиле у среду се саопштењем огласило Градско веће. Ових дана у медијима се суочавамо са изјавама удружења грађана ‘’Не дамо Јадар“, које су ‘’у одређеној мери произвољне и нетачне, а наведено удружење доставља нове захтеве међу којима има и таквих који суштински наводе на закључак да сами мењају мишљење и доводе у питање, или у најмању руку покушавају пролонгирати почетак рушења објеката’’, стоји у саопштењу.

Зарад објективног и истинитог обавештења јавности, стоји даље,  наводимо следеће чињенице. Удружење грађана „Не дамо Јадар“ обратило се градској управи Лознице дописом 26. априла 2022. којим моле да се градска управа укључи у решавање проблема у Горњим Недељицама и у којем између осталог истичу да је „Компанија Рио Сава власник великог броја парцела на територији КО Горње Недељице и КО Слатина. Између осталог и великог броја напуштених кућа које су већином оскрнављење и девастиране. Молимо вас да у сарадњи са њима или неком мереом нађете модел да се куће поруше у потпуности…“. Иначе, захтев за рушење објеката градској управи поднело је и предузеће ‘’Rio Sava Exploration’’ – Београд као власник објеката.

Када су се испунили законски услови, а у складу са утврђеном процедуром градска управа Лознице је у периоду од 10. до 26. августа ове године донела 45 решења о дозволи уклањања објеката на тој локацији. Решења су објављена на званичном веб сајту града Лознице чиме је учињена доступност свим заинтересованим странама.

– Показујући добру вољу да саслушамо захтеве удружења организовали смо два састанка, на којима смо их обавестили о доношењу решења о решењу, као и формирању радне групе за праћење поступка уклањања небезбедних објеката на подручју Горњег Јадра. Поред тога информисали смо представнике удружења да смо по њиховом новом захтеву затражили од предузећа ‘’Rio Sava Exploration’’ да пре почетка уклањања објеката достави План уклањања са списком објеката који се уклањају, информацију о изабраном извођачу радова и о томе коју ће механизацију користити, као и информацију о локацији где ће бити одложен отпад. Затражено је и да поставе градилишне табле са подацима о броју објеката на катастарској парцели који се уклањају, броју решења о дозволи за уклањање објеката, подацима о извођачу радова, почетку и завршетку радова. По добијању одговора од предузећа ‘’Rio Sava Exploration’’ 4. октобра ове године исти смо одмах проследили удружењу – стоји у саопштењу које је потписао заменик начелника градске управе Милорад Матић.

Градска управа Лознице је увек, па и у овом случају поступала искључиво у складу са законом, и нема простора за полемисање о питањима чије је решавање законом утврђено. Одговорност и поштовање законом утврђеним процедура биле су и биће приоритет у раду Града Лознице. Са друге стране градска управа је ‘’увек водила бригу о грађанима, увек смо били и бићемо за неговање културе дијалога и за договор како да своју локалну заједницу унапредимо заједно са грађанима уз међусобно поштовање, разумевање и у складу са законом, јер нико не може бити изнад закона’’, закључује се на крају саопштења.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА ТРЧАЊА – Кикановић стигао у Јаши

У НЕДЕЉУ У БАЊСКОМ ПАРКУ – Јубиларна изложба гљива

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )