У ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Ускоро стиже “нормална” струја

Мештани дела Доњег Добрића, познатог као Добрића поље, који годинама имају проблем лошег снабдевања струјом, о којем су ЛН писале у фебруару, а потом и средином марта, дошли су на корак од решења и, како поручују из лозничке “Електродистрибуције”, ускоро ће моћи да истовремено укључе два и више електричних уређаја, што до сада није био случај. Наиме, због лошег напона овим мештанима је било незамисливо да у исто време загревају воду у бојлеру и кувају кафу на шпорету, као и да у истом тренутку користе неки од електроуређаја неопходних у пољопривредном домаћинству.

Како су тада објаснили у “Електродистрибуцији”, било је потребно најпре извршити контролу напона посебним мерним инструментима, а потом одредити трасе за постављање бандера и до кућа довести нову нисконапонску мрежу којом би се обезбедио нормалан напон. Иначе, поменути део Доњег Добрића се до сада напајао из трафостанице “Поље Стража”, нисконапонска мрежа највећим делом је била изграђена самоносивим кабловским снопом (СКС) по армирано бетонским стубовима, али, пошто се последња три потрошача електричне енергије (монофазни потрошачи) налазе на великој удаљености од трафостанице, одлучено је да се новим ниским напоном напоје са друге трафостанице. Са представницима Месне заједнице је дефинисана нова траса мреже и донедавно су решавани имовинско-правни односи, што је и знатно успоравало посао. Нова нисконапонска мрежа је подразумевала и постављање СКС проводника у дужини од око 500 метара по бетонским бандерама, тако да и последњи потрошач буде на знатно мањој удаљености од трафостанице и има прописан напон струје.

– Посао је био захтеван, али је приведен крају. Сви стубови су подигнути и одмах крећу електромонтажни радови. Тешко је прогнозирати крај овог посла, али ће свакако бити брзо одрађен. Иначе, што се тиче 17 села горњег Јадра, подигнуто је око 1.210 стубова и постављено око 28 километара СКС каблова. Тренутно се ради и у Ступници на реконструкцији мреже ниског напона – кажу у “Електродистрибуцији”.

Да је решење проблема у завршној фази потврдио нам је и Јеленко Симић, председник Месне заједнице, који је рекао да је најтежи део посла био завршити имовинско-правне односе, али да је и то урађено како би сви мештани имали подједнаке услове за живот и коначно квалитетну електричну енергију.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАНА „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ – Такмичење протекло без кише

НАШИ СМО – Хуманост

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )