ОДРЖАН ПРОТЕСТ У ЛОЗНИЦИ – Живот и рудник не могу заједно

Имамо само један захтев – законска забрана примењених геолошких истраживања и експлоатације литијума и бора у Србији. Рок је 40 дана, 41. дан, не буду ли усвојили закон, блокираћемо Србију, поручила је  Маријана Трбовић Петковић, активисткиња удружења “Не дамо Јадар”, са вечерашњег скупа одржаног испред Вуковог дома културе.

– Блокираћемо Србију, али нећемо малтретирати људе по улицама. Блокираћемо кључне тачке железнице, да не може Кинез из Бора да вуче наше злато. Блокираћемо да не може мафија из Босне да вуче угаљ. Ми се уопште не шалимо, пруга је само почетак. Захтев иде на писарницу владе од понедељка и од тог дана тече рок од 40 дана – рекла је она и нагласила да ‘’нема подела, тема је ‘’Рио Тинто’’ као и да је ‘’свако дошао да брани кућни праг’’.

На скупу у организацији Удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’ и Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) окупио се велики број грађана, чланова разних еколошких организација, активиста пристиглих из разних крајева Србије, различитих опозиционих политичких странака, пред којима су се смењивали говорници којима је заједнички био негативан став према намери компаније ‘’Рио Тинта’’ да у долини отвори рудник јадарита, односно литијума који садржи овај јединствени минерал нађен само у Србији.

Професорка Љиљана Томовић са Биолошког факултета подсетила је да су пре три године њене колеге са неколико институција рекле да живот и рудник не могу заједно. 

– То је петнаесторо људи који су радили на студији рекло у мају 2021. године и недвосмислено потврдило ово што сам у њихово име рекла. Скуп је одржан у САНУ. Најбитнији резултат те студије јесте препорука да је основна и најоптималнија мера за спречавање негативних последица по биљни и животињски свет, као и станишта и еко системе долине Јадра, да једино што може да се уради јесте да се одустане од предвиђеног плана, односно пројекта, експлоатације руде јадарита у Јадру – рекла је она. 

Тада је, казала је, народ не у само долини Јадра, него у читавој Србији разумео ове упозоравајуће речи и спречио доношење закона о ископавању литијума у Србији. И то у нашој Народној скупштини.

– Биолози и еколози нису променили своје мишљење. Ми поново кажемо – живот и рудник не могу заједно. Бирајте живот, или рудник. Судећи по реакцијама много људи из читаве Србије, као и вас овде, усуђујем се да кажем да ни народ није променио мишљење. С тога не остаје ништа друго него да друга страна промени свој став. И чекаћемо да промене свој став. Ми ћемо бити овде – рекла је професорка.

Није овде у питању само Лозница, говорим о Ваљеву, Пожеги, Горњем Милановцу, Чачку, Јагодини, Рековцу, Рашкој и није само упитању Србија, већ и БиХ, казао је проф. др Ратко Ристић, председник Одбора за заштиту животне средине универзитета у Београду и професор Шумарског факултета.

– Биле би угрожене најквалитетније резерве подземних вода у Србији, мрежа живота би била избрисана. Најбољи српски биолози су рекли да не треба да се изводи овај пројекат. Не постоји ниједно разумно, рационално и убедљиво објашњење ових ‘’плаћеника’’ ‘’Рио Тинта’’ који дефилују по телевизијама. Лицемерна ЕУ је Србију наменила као жртвовану зону и нису само литијум борати у питању, већ читав низ критичних минералних ресурса. Све то имају код себе. Немци имају процењене резерве од 14 до 40 милиона тона литијум карбоната, а Србија 1,2 милиона тона. Ово је судбинско питање, ако падне Јадар, Србија ће бити девастирана, загађена и затрована земља. Наш народ неће имати никакву будућност. Зато не дамо Јадар – поручио је Ристић.

 Академик, професор ЕТФ-а Слободан Вукосавић поручио је да “Јадар не сме пасти”, иначе неће бити добро. Подсетио је да су чланови САНУ 2021. организовали скуп где су уз помоћ чињеница, науке и струке утврдили да је једино право решење укидање пројекта ‘’Јадар’’ јер би он имао девастирајуће ефекте.

– Нама је неопходна вода, ратови ће се водити за воду, не за литијум. Мачва и њене подземне воде су једини резервоар који ће нам остати за године које следе, ако то затрујемо, нећемо имати куд. Пропагандисти режима, пропагандисти инвеститора, научници и стручњаци који су ради свог интереса начинили морални компромис, савети ЕУ, Немачка, сви они нас наводе да будзашто продамо своје минералне ресурсе и своју животну средину. ЕУ хоће наше минерале, али не и нас – рекао је Вукосавић.

Окиупљенима се обратио и Златко Кокановић који је оценио да је вечерас показано ‘’да нас има и да нисмо сами’’.

– Ово је борба за све нас и свако се мора борити за своју децу. Та борба се мора ускоро завршити. Близу је Цер где је 26.000 наших предака оставило своје кости и пролило крв, то нема цену. Ми идемо до краја – рекао је он.

Окупљени су онда одржали шетњу централним градским улицама, поред градске управе, преко кружног тока, да би се онда накратко зауставили и испред просторија ‘’Рио Тинта’’ у Гимназијској. Током скупа чули су се повици ‘’Не дамо Јадар’’, ‘’Рио Тинто марш из Србије’’, ‘’Издаја’’, ‘’Не дамо Србију’’ и слично. Протест је надгледала полиција која је обезбеђивала пролазак окупљених током шетње и све је протекло мирно.

Подсетимо, најава отварања рудника у долини Јадра изазвала је пре три године протесте еколошких удружења и грађана, а онда је у јануару 2022. Влада Србије укинула Уредбу о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом ’’Рио Тинто’’. Тадашња председница владе Ана Брнабић рекла је да су испуњени сви захтеви еколошких протеста и ‘’стављена тачка на ‘Рио Тинто’ у Србији“.

Нови талас негодовања покренуло је објављивање прелиминарних нацрта студија о процени утицаја на животну средину Пројекта ”Јадар“ што је ‘’Рио Тинто’’ учинио ‘’на сопствену иницијативу’’ како би се, како су саопштили, ‘’омогућило јавности да добије увид у потенцијалне утицаје пројекта на животну средину и мере за њихово ублажавање’’. На то се надовезало то што је председник Александар Вучић за медије говорио о предностима експлоатације литијума и рекао да би рудник могао да буде отворен 2028. године.Изјавио је и да је пројектовано да рудник производи 58.000 тона литијума годишње, што би било довољно за 17 одсто производње електричних возила у Европи, отприлике 1,1 милион аутомобила, пренели су медији. Све то је изазвало реакцију оних који не желе рудник и тврде да би експлоатација литијума изазвала штетне последице по Јадар, али и Србију, а епилог је данашњи ‘’свелитијумски сабор’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ПРЕД ОДЛАЗАК У АТИНУ – Тренинзи на одмору

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ПОСЛЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА – Очекивали смо више

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )