ПОВОДОМ ПРОТЕСТА ОГЛАСИО СЕ ‘‘РИО ТИНТО’‘ – Кампања ширења дезинформација

Поводом протеста против отварања рудника јадарита у долини Јадра, одржаног јуче испред Вуковог дома културе, саопштењем се огласила компанија ‘‘Рио Тинто’‘.

У саопштењу се наводи да ‘‘Рио Тинто’‘ у потпуности разуме заинтересованост и забринутост целокупне јавности у Србији, а посебно становништва у непосредном окружењу Пројекта ‘‘Јадар’‘, када су у питању његови потенцијални утицаји на животну средину.

‘‘Управо из тог разлога компанија ‘Рио Тинто’ је на сопствену иницијативу 13. јуна, објавила прелиминарне нацрте студија како би омогућила јавности да добије увид у потенцијалне утицаје пројекта на животну средину и мере за њихово ублажавање које показују да се Пројекат ‘Јадар’  може безбедно реализовати у складу са највишим стандардима заштите животне средине Србије и ЕУ. Поштујемо право грађана Србије на миран протест, али оштро осуђујемо ширење дезинформација, посебно оних који имају за циљ узнемиравања грађања и изазивање панике и даљу политизацију пројекта супротно интересима грађана. Против пројекта ‘Јадар’ води се интензивна кампања ширења дезинформација у којој се злонамерно пласирају лажне вести и неосноване тврдње да ће Пројекат имати деструктивне, негативне утицаје на животну средину и здравље људи. Такве неодговорне и континуиране оптужбе без икаквих доказа пласиране су са циљем да се јавност доведе у заблуду и изазове неоправдана забринутост грађана’‘, стоји у саопштењу.

Даље се наводи да ‘‘научне чињенице, које су потврдили независни стручњаци и које су представљене у нацртима студија о процени утицаја на животну средину у потпуности оповргавају те ‘‘лажне тврдње’‘.

‘‘‘Јадар’ је најбоље истражено лежиште литијума у Европи и представља изузетну прилику за убрзани економски развој Лознице и Србије. Заштита животне средине у складу са највишим стандардима Републике Србије и ЕУ основни је предуслов да би пројекат био реализован и да би могао да оствари своје економске потенцијале због строгих прописа ЕУ који регулишу промет батерија на основу еколошке прихватљивости њиховог начина производње’‘, напомиње се у саопштењу.

На крају саопштења, ”Рио Тинто” позива грађане Лознице да за сва питања и информације о Пројекту ”Јадар“ посете Информативни центар пројекта у Гимназијској улици 4, који је, подсећају, свим заинтересованим грађанима доступан од 2016. године. Информативни центар пројекта „Јадар“ отворен је радним данима од 8 до 16 сати, наводи се у саопштењу.  

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН ПРОТЕСТ У ЛОЗНИЦИ – Живот и рудник не могу заједно

У КРУПЊУ – Награђени најуспешнији ученици

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )