ВЕЧЕ СЕЋАЊА НА ДРАГАНА ТОШИЋА – Песме за живот и вечност

Први пут је у Библиотеци Вуковог завичаја докторка Зорка Тошић синоћ представила нову књигу песама без Драгана Тошића свог дугогодишњег пријатеља и сарадника на свим раније објављеним збиркама. Уредник културних програма у градској библиотеци преминуо је 12. маја, што је био велики губитак за породицу али и колектив у којем је био домаћин књижевних вечери, као и за пријатеље и КУД „Караџић“, у којем је више година био председник. Губитак је био и за Зорку Тошић која је осетила потребу да нову збирку стихова посвети управо њему, а на овој културно-уметничкој вечери публици је на најемотивнији начин открила зашто се књига и зове „Коме посвећујем песму“.

– Никада нисам познавала никога сличног. Нежан, весео, одлучан, мудар, диван. Истовремено и див и дете. И пријатељ и брат. Трчала сам у библиотеку као у оазу. Дочекао би ме увек са осмехом, кафом, лепим речима. Имао је решење баш за све, знао све моје тајне, критиковао ме због бесмислених заљубљивања, претераног рада, подржавао ме, тешио, засмејавао, био моја рецензија и глас разума.  Дао је велики допринос нашем граду, нашим животима. Не сме и неће бити заборављен. Живеће са нама, својим пријатељима, док постојимо, а у својим делима и после нас – рекла је ауторка истичући да зато и своју књигу посвећује управо Драгану Тошићу.

Осамдесетак песама распоређено је у циклусима „Писмо“, „У мом срцу“, „Песми и песницима“, „Мало мора“ и „Разговори“, а према речима Мирјане Пејак, директорке библиотеке, ауторка је успела да најлепшу напише управо колеги Тошићу.

– У стих „Ти највише веровао си у мене“ стаје читав један мали космос, препун слика заједничког одрастања, учења, рада, глачања и брушења стихова, промоција, радости и смеха. Нема лепше потврде односа двоје људи од поверења, од вере у пријатеља.  У тренуцима у којима је ауторка ступала на књижевну сцену, Драган Тошић је био тај који је препознао Зоркин песнички потенцијал и храбрио је да смело учини прве кораке. Знам да је поносан на њену доследност и плес речима који сада смело изводи – поручила је директорка, главна и одговорна уредница књиге.

У програму су учествовали још и магистар музичке уметности Дамјан Станишић, који је музиком на гитари употпунио казивање стихова из нове збирке, за шта су се поред ауторке побринули др Слађана Стајић Грујић, Здравко Грујић и Бранислава Илић, Тошићева дугогодишња пријатељица, колегиница и сарадница у КУД „Караџић“. Она је потписница и једног од неколико текстова записаних у књизи као поговор, упућених Тошићу „уместо поздрава“. О књизи је говорила и  професорка српског језика и књижевности Снежана Петровић, лектор и рецензент збирке, а у библиотеци су биле изложене скулптуре др Бранислава Трифуновића, чиме је додатно обогаћено вече сећања и поезије.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕКСКЛУЗИВНО: НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ КАТАРА – Победа нас води даље

ТРИБИНА САВЕТА ЗА ШТАМПУ – Етика новинарства никад потребнија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )