СА ПРЕМИЈЕРЕ “НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА” – Све смо ближе Нушићу

СА ПРЕМИЈЕРЕ “НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА” – Све смо ближе Нушићу

NARODNI POSLANIK

У архиви КУД “Караџић” остаће крупним словима записано да је лозничко позориште 5. фебруара 2016. године први пут на својој сцени поставило и извело представу “Народни посланик” Бранислава Нушића. Остаће уписано да је двадесеточлана глумачка екипа, предвођена редитељем Драганом Остојићем из Кикинде, изазвала овације публике која је испунила Вуков дом културе до последњег места

Натпис “Распродато”, прелепљен преко рекламног паноа за премијеру “Народног посланика”, није био део маркетинга, већ први наговештај да се за овај комад тражила карта више.

Буран аплауз на крају представе доказ је да је “посао одрађен како ваља”, и да ће ова представа имати дуг живот на репертоару нашег позоришта.

– Представу смо спремали од прошлог лета, није било лако, али смо истрајали у настојању да она буде квалитетна. Нушић је најбољи комедиограф менталитета и ако неко познаје српског човека, то је он. Ми смо у овој представи трагали за суштином проблема, нисмо се бавили актуелним питањима у политичком животу Србије, а и сам Нушић се бавио тиме како ми схватамо политику. Често смо у оваквим ситуацијама и тужни и смешни – каже редитељ Остојић.

Он подсећа да је представа настала пре 133 године и да гледаоци могу уочити у чему је разлика између тог и садашњег времена.

– Интервенције у тексту су биле минималне, оне које се десе на сцени, али је у основи то Нушић, онакав какав јесте. Како време пролази, све смо ближе Нушићу – додаје он.

Пошто је већ раније упознао ансамбл у Лозници, сарађујући на представи “Господин Фока”, редитељ је лако поделио улоге и, како каже, занимљиво је то да су многи глумци добили задатке другачије од оних које су до тада имали и да им је зато нова улога била и нови изазов. Остојић истиче да је двадесет људи на сцени велики захват, какав се не усуђују да предузму ни много већа позоришта, да представа подразумева доста колективних сцена и да су због тога усклађиване пробе, због чега се и чекало на премијеру.

Управник позоришта, редитељ Зоран Грујић, који такође учествује у представи, овај пут као глумац у улози Јеврема, каже да је екипа подмлађена, али већ довољно искусна.

– Са Драганом смо се упознали радећи представу “Господин Фока” и то нам је дало ветар у леђа да и Нушића урадима како најбоље можемо. Поштовали смо реч редитеља а он се посветио појединачно сваком глумцу. Доста је и дебитаната, али и старих глумаца који су само унели додатну стабилност на сцени. Иначе, желели смо да мало променимо репертоар у жанровском смислу, а до сарадње са Драганом дошло је на предлог нашег суграђанина Ђорђа Марковића, професионалног глумца који је ангажован у Народном позоришту у Кикинди. Задовољна публика и позитивне критике доказ су да нисмо погрешили и зато ћемо имати и репризу, мада је први план био да “Посланика” поново изведемо на отварању Фестивала глумачких остварења у априлу. – каже Грујић.

Представа траје сат и 50 минута, састављена је из три чина, а поред глумаца, у њој учествују и чланови фолклорног ансамбла и групе певача, која је са диригентом Дарком Несторовићем урадила и музичку подлогу. КУД “Караџић” је раније изводио Нушићеве представе “Сумњиво лице”, “Госпођа министарка” и друге, а сада су први пут Лозничани могли да виде и “Народног посланика”, који се, иначе ретко поставља на позоришни репертоар управо зато што је многољудан.

Јубилеј

Улогом Јеврема у представи “Народни посланик”, Зоран Грујић је обележио четири деценије свог уметничког рада у КУД “Караџић”. За то време режирао је и играо у великом броју представа, како на драмској тако и на дечјој сцени, снимао документарне филмове, припремао представе са драмским студиом Гимназије “Вук Караџић”, али и гостовао као редитељ у другим градовима који имају аматерска позоришта.

– Глумим трговца Јеврема, породичног човека, који је наивно ушао у политику, надајући се да ће тако отићи у велики град. Публика је добро одреаговала на његов лик у комаду, који, ето, десило се, играмо у години избора. Драго ми је што на сцени, овај пут као глумац, обележавам и својих 40 година проведених у “Караџићу”.

Реприза

Због великог интересовања публике, представа “Народни посланик” репризно ће бити изведена 19. фебруара а улазнице су већ у среду пуштене у продају.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )