ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОСЕТИЛИ СУД – Упознавање са владавином права

ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОСЕТИЛИ СУД – Упознавање са владавином права

Група ученика четвртог разреда лозничке Гимназије ”Вук Караџић” посетила је данас Основни суд у Лозници где се упознала са његовом организацијом и начином рада. У разговору са Милицом Тодоровић, председницом суда, гимназијалци су сазнали које су надлежности суда и о каквим предметима судије одлучују.

– Почаствовани смо посетом и интересовањем младих којима сам објаснила шта овде радимо и предузимамо у циљу заштите грађана у оквиру правосуђа, као и то које су надлежности правосуђа. У нашем суду раде се грађански, кривични и ванпарнични предмети и, колико је то могуће, дочарала сам им на који начин се то ради и упознала их са тим да је основни циљ заштита од насиља у породици, као и ефикасно завршавање предмета у роковима који не прелазе одређене оквире. Ми смо широм отворених врата за све добронамерне посете и спремни да свима покажемо шта се овде и како ради, а за досадашњи рад и унапређење архиве, која је доведена до савршенства, похваљени смо и од Министарства правде. Најдраже би нам било када би се неко од ових младих људи определио да једног дана постане судија – каже Тодоровићева.

Јована Андрић

Да је сасвим могуће да за неколико година некоме од данашњих посетилаца у лозничком суду буде радно место потврђује гимназијалка Јована Андрић којој се, као и другима из групе, изузетно допала посета суду.

– Свидела ми се посета, приближили су нам шта и како ради суд. Било је и изненађења јер нико од нас није знао како заиста изгледа судница и да уопште није као на филму. Лепо смо дочекани, били смо слободни да постављамо питања и  за било који вид комуникације. Ја сам и раније размишљала о Правном факултету, а сада додатно – рекла је Јована по завршетку посете.

Данашња посета Основном суду организована је као завршни догађај тродневне радионице – ”Школе људских права”, пројекта који спроводи Београдски центар за људска права уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Мина Васовић и Андријана Миљковић из Београдског центра за људска права

– У последњих неколико година били смо у више од 20 градова Србије, а Лозница је трећи који смо посетили ове године. Циљ је да упознамо средњошколце са темама у вези са људским правима, владавином права, дискриминацијом и јавним политикама, а у оквиру тренинга организујемо и посету локалним судовима и тужилаштима, како би се ученици упознали са радом тих институција – каже Мина Васовић из Београдског центра за људска права.

Гимназијалци су на крају посете, у друштву председнице суда, обишли Основни суд од пријавнице до суднице и сазнали како тече цео поступак.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )