КАКО ДОСКОЧИТИ ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ? – Скупо, скупље, несташица

КАКО ДОСКОЧИТИ ЕНЕРГЕТСКОЈ КРИЗИ? – Скупо, скупље, несташица

Неизвесност на тржишту енергената навела је многе грађане да већ сада крену у набавку огрева за наредну зиму како би избегли несташице или нова поскупљења. Стручњаци за енергетику свакодневно упозоравају да јефтиног грејања неће бити

Свакодневна упозорења да ће предстојећа зима бити изузетно тешка, као и све чешће најаве значајног поскупљења електричне енергије, свакако нису охрабрујуће за грађане, пре свега оне који живе у кућама или се греју у сопственој режији. Поруке да не треба чекати јесен и да огрев већ треба спаковати у шупе и подруме, додатно оптерећују потрошаче који су тек изашли из грејне сезоне а за набавку нових количина огревног дрвета или угља морају обезбедити позамашну количину новца. Ако се узме у обзир да је само цена кубика дрва знатно већа него лани, да за њега сада треба издвојити и више од 60 евра, онда је јасно колико је новца у новчанику потребно за десетак кубних метара без којих нема топлих радијатора и пећи за просечног потрошача у зимским месецима. Упозорења да ће с јесени све то бити још скупље, да ће несташица и потражња бити већа, указују грађанима да ове године морају зиму дочекати спремнији него до сада.

Слична ситуација је у целом региону и Европи, инфлација буја, а цене многих производа расту из дана у дан. Зато је одговор на питање треба ли се што пре снабдети угљем, дрвима или пелетом, свакако потврдан, само још треба обезбедити довољно пара. Лозничким улицама такође се ових дана све чешће могу видети камиони или трактори натоварени дрвима, купци кукају због високих цена, а продавци да је све теже извући дрво из шуме, исећи га и припремити за продају, а да притом зарада буде исплатива. С краја зиме, када је многима понестало огрева, још се могло докупити дрво испод педесетак евра по кубику, а сада, и ако је плаћено 60, купци сматрају да су прошли добро јер се најављује раст цене и на преко 70 евра. У шумском газдинству “Борања” потврђују да је потражња изузетно велика, да се због тога праве спискови, а да се на листама већ бележе имена оних којима испорука неће стићи пре краја јуна.

– Поред тога што се трудимо да обезбедимо дрва за што већи број наших грађана, ми паралелно радимо и на испоруци огрева онима који су га поручили путем уговора закљученим преко удружења пензионера или инвалида. Цена се није ништа мењала и по нашим претпоставкама и неће за грејну сезону која долази. Сада је 4.165 динара кубни метар, а 6.170 са нашим превозом. Већ смо испунили квоте за мај и јун када је реч о физичким лицима, а плус имамо обавезе према поменутим удружењима и социјално угроженим категоријама с којима годинама сарађујемо. Продају се махом тврди лишћари, у просеку то је 70 одсто буково дрво, а остало цер, храст или неко друго – кажу у ШГ “Борања”.

Подсећамо да је крајем марта дрво могло да се купи за 45 евра, а приколица дрва коју вуче мотокултиватор за око 4.500 динара. Међутим, то се већ одавно променило па тако сада иста та приколица кошта 6.000 и сасвим је извесно да у њу не може да стане кубик исечених и поцепаних дрва, како препродавци тврде.

Када је реч о угљу, на градским стовариштима га има спорадично, али “сушене колубаре”, која је прошле године коштала 13.500 динара нема одавно ни за лек. Угаљ “бановићи” се појави спорадично, у мањим количинама и он се брзо распрода по цени од 15.000 динара за тону. Скоро редовна у понуди је само “миљевина”, а за тону овог угља треба платити хиљаду динара мање. На стовариштима кажу да тренутна ситуација не мора да значи да ће тако и остати до јесени, надају се бољем стању, али препоручују да грађани барем на време резервишу потребне количине. Тренутно у целој Србији нема довољно пелета који је углавном стизао из Украјине,  а цена је већ скочила на 310 евра по тони.

Они који се буду наредне зиме грејали на струју, тек ће знати своју рачуницу, када и ако овај енергент добије нову цену. За сада процене о поскупљењу се крећу од реалних 30 одсто за домаћинства и 70 одсто за привреду до “социјалних” десет до 15 одсто.  

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКС: РЕГИОНАЛНА ЛИГА – Лозничани спремни за титулу

У ХРАМ НА ЛАГАТОРУ – Стигла икона Богородице Тројеручице

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )