НАШИ СМО – Гаси светло

Било би занимљиво, када би могло, да се комплетна држава, са свих својих шест, седам милиона становника, опружи на кревет код неког врсног психијатра, мада би, реално, мало био један, па да чујемо дијагнозу. Наравно, и да ли нам има лека, или да гасимо светло. Озбиљно, ако човек на трен извуче главу из свакодневног лудовања цена, жонглирања како са динаром примања покрити животне трошкове од десет, ”охрабрења” о зими и највећој надолазећој кризи од Другог светског рата, види да смо отишли ”у Хондурас”, да не будем неваспитан па адреса буде у оних тринаест слова.

Недеља. Поподневни сати. Време када се одмара испред ТВ. Е, у то доба су, према писању портала, учесници ријалитија ”Задруга” прешли све мере и границе укуса, ако их у том ”програму” уопште има. Ко то прати, зна да је у овом ”забавном” програму ружичасте телевизије било свега и свачега, туча, вређања, ломљења ствари и глава и да то чине, углавном, млади људи од којих је већина нејасних професија, али су готово сви из породица несређених односа. Сада су превазишли себе. У по бела дана познати певач ”народне” музике, пева и галами преко микрофона, музика трешти, задругари играју и то све испред кревета где су испод покривача двоје у ”акцији”. Прекинути усред ”каубојке”, без имало блама, и њих двоје падоше у музички ”транс”. Дно дна. Где је сад оно чувено Регулаторно тело за електронске медије да реагује, предузме неке мере за то ширење неморала, разврата и сличних ствари? Можда се и пробуди, али тешко. Једноставно систематско наметање ненормалности за нормалност чини своје. Овај ”гаф” није ни пробудио неку пажњу, чак ни таблоида. То је, ваљда, одавно превазиђено. Секс на ТВ, уживо, па и по дану, недељом у време породичних окупљања, тако је уобичајена ствар. О, да, сад ће неки рећи – па коме се не свиђа нека промени канал. Озбиљно? Да ли је то решење? Ефекти таквих програма видљиви су одавно на улици, где неки ходају више голи него обучени, а где ће се све то зауставити, Бог зна.

Болница. Вађење крви. Гужва. Сестра јасно и гласно каже – ”Овде само деца, труднице и онколошки случајеви”. Прва у ред стаје једна бака. Сестра јој каже – ”Дете нисте, ваљда нисте ни трудни, да ли сте онколошки случај?”. Бака одмахне главом, али остаје укопана у месту. У то улеће у причу нервозни старији лик. ”Од шест чекам да дам крв. Шта је ово?”. Сестра понови и њему ко ту има предност, а он и даље диже буну. Млађа жена му каже -” Зар не видите трудницу? Срам Вас било”. Он скаче као опарен – ”Коме ти кажеш да га срам буде?”. Трудница стоји, ћути бледа ко креч. Просто јој непријатно што је ту. Сестра само заколута очима и уведе будућу мајку у ординацију. Друга жена, средњих година, полугласно рече – ”Каква су ово времена? Не поштују се више ни труднице”.

Педијатрија. Родитељи и болесна деца. Не чека се дуго, али нервоза чини своје. Један отац оде у тоалет за пацијенте. Над лавабоом крупан натпис ”Не пуштати воду”. Лавабо до пола пун воде, а испод њега канта у коју из сифона капље. На вратима тоалета нешто пише. Нејасно јер не ради сијалица. Неко лупа у врата. Звук стиже из тоалета. Можете ли помоћи, муж не може да изађе из WC-а. Човек каже не могу напоље, нема кваке са ове стране. Са спољне има, али неупотребљива, проклизава. Стиже једна сестра, друга, човек се унервозио, тражи нека кљешта. Да се скине квака са спољне стране па му се протури. Не може. Она што може да се скине била је на његовој. Стиже спремачица, галами – ”Што је затварао кад пише – Не затварај врата”. Сестра објашњава, нема сијалице, није човек видео. Док спремачица гура врата, супруга испред тоалета каже – ”Види њега, откуд ти?”. Крупан човек прилази низ ходник и отреса шаке. ”Ево ме, искочио сам кроз прозор”!? Срећа па је педијатрија у приземљу. А да није, да је ушло дете или нека не тако вешта особа? Било би проваљивања. Реално, не кошта много да се оспособе једна врата и поправи славина, али треба то урадити. Лакше је написати на папиру упозорење. Упс, али како га прочитати ако нема светла?

Има ли све ово неке везе? Има. Немар, бахатост, неодговорност, неморал, саможивост, некултура, одсуство срамоте, све то се систематски негује последњих деценија. Сада стижу плодови. А, нажалост, добро је родило. Што каже песма – Зауставите Земљу, силазим…

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОВИХ ДАНА – Чунак

НАШИ СМО – Евросонг

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )