ПОДРШКА ВЛАДЕ ЈАПАНА – Малом Зворнику помоћ за обданиште

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Амбасадом Јапана у Србији, организовало је јуче у Палати Србија свечану церемонију потписивања донаторских уговора, чија укупна вредност премашује 314 хиљада евра. Ресорни министар др Александар Мартиновић истакао је том приликом да је кроз Пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) и донације Владе Јапана обезбеђена помоћ за шест локалних самоуправа у Србији, а, како је навео, оне ће бити искоришћене за унапређење објеката предшколских установа, комуналних делатности, као и хигијенске заштите особа са душевним обољењима.

Међу потписницима уговора о помоћи српским општинама са амбасадором Јапана у Београду Акиром Имамуром је била и директорка ПУ „Црвенкапа“ у Малом Зворнику Јелена Николић која је за портал ЛН навела да ће новац добијен кроз ову врсту подршке бити утрошен за сређивања крова на установи који је у лошем стању, а који је претрпео и оштећења током недавног невремена.

– Сви други детаљи овог уговора, као и новчани износ биће познати од понедељка, али је извесно то да ћемо решити један од проблема на нашем објекту. Ми смо конкурисали за ову помоћ Јапана и драго нам је да смо се нашли међу општинама које ће подржати – рекла је Николићева.

Уговори су потписани и са ПУ „Радост“ из Врњачке Бање, бољевачким ЈКП „Услуга“, ЈКСП из Сврљига, ЈКП „Извор“ из Владимираца и Домом за душевно оболела лица „1. октобар“ из Пландишта, а догађају су присуствовали и председници општина за које су обезбеђене донације.

Како је саопштено, министар Мартиновић је изразио захвалност Јапану и његовим грађанима на досадашњем ангажовању и пруженој подршци, нагласивши да је овај догађај још један доказ да су билатерални односи Јапана и Србије садржајни, изразито партнерски и у сталном успону.

– Потписани донаторски уговори говоре и у прилог томе да је брига о интересима и потребама грађана, као и брига о даљем развоју локалних самоуправа, највиши приоритет Владе Србије. Подједнако је важно да градови и општине препознају наше министарство као извор снажне подршке и стабилан ослонац, како би се партнерски радило на превазилажењу изазова, изградњи бољих услуга, унапређењу локалног развоја и подизању животног стандарда грађана – рекао је министар.

Амбасадор Имамура изразио је задовољство што присуствује церемонији потписивања за шест нових Пројеката за основне потребе становништва и истакао да Србија и Јапан имају пријатељство дуго преко 140 година, те да се две земље никада нису суздржале да помогну једна другој у тешким временима.

– Јапан се још увек сећа помоћи коју му је Србија послала 2011. године, када се десио снажан земљотрес и цунами, а 1. јануара ове године Јапан је задесио још један снажан земљотрес, који је однео преко 200 живота. Председник Србије Александар Вучић је и овом приликом понудио правовремену помоћ народу Јапана. Влада Јапана подржава развојне стратегије Републике Србије, а поготово кроз ПОПОС. Ова грант шема има за циљ да подржи грађане Србије, пружајући им неопходна средства и услуге за свакодневни живот, а од 1999. године до сада на овај начин донирано је преко 16 милиона евра. Данашњи уговори су потписани за још шест нових пројеката, у вредности више од 314 хиљада евра, надам се да ће они значајно допринети побољшању животних стандарда у свих шест општина и да ће људима обезбедити лагоднији и сигурнији живот – поручио је амбасадор Јапана.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Боље бити пијан…

МАЛИ ЗВОРНИК НА САЈМУ ТУРИЗМА – Акценат на „Подземном граду Карађорђевића“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )