НАШИ СМО – Хипократ

Поново бесплатни превентивни прегледи у болници!

Ова вест пријатно је изненадила бројне Лозничане посебно оне, а њих је већина, којима је чекање на преглед ултразвуком или на ЕКГ више досадило. Да доспете до кардиолога, постоје три опције – најбоља (али за то треба прилично новца) јесте одлазак код приватника, друга је да тражиш упут од свог изабраног лекара па ако ти услиши молбу, односно процени да ти је потребан, да се припремиш на чекање, а трећа опција је да одустанеш (она је најгора).

Није упитан само преглед код кардиолога, већ и код физијатра, ортопеда, ендокринолога, да не помињемо ултразвучне прегледе стомака на које се чека и по месец дана, а тек на скенер! О реуматологу можете само да сањате, нема га у болници. Боли вас раме или врат, одете код изабраног лекара, упути вас на рендген – снимак показује да је почело окоштавање због природе посла јер сте савијени над компјутером. И – шта ћемо сад? Ништа – добијете савет да купите неку крему за мазање да би уминули болови?! Додуше, каже изабрани, “имају ту и неке вежбе да се раде” и на томе остане. Боже сачувај да вас због тога упуте код физијатра, на порталу Опште болнице прочитаћете у којим случајевима лекар опште праксе може да упути пацијента код овог специјалисте. Практично, само ако сте непокретни а то, хвала богу, нисте (засада). Имате песак у бубрезима – савет изабраног је – узмите неки чај.

А вама редовно од плате или пензије одвајају за здравствено осигурање, кад треба да га искористите, схватите да је боље отићи у приватну ординацију (ако имате новца), преглед ће вам дебело наплатити и обавезно уз лекове преписати разне скупе суплементе. Ако нећете дуго да чекате, ту је Хитна служба, али боље да не стигнете до ње, зна се када се иде у Хитну – кад је хитно.

И управо због свега тога, спас за многе представљају превентивни прегледи, који су бесплатни, нема заказивања, додуше, морате да чекате али ако и не дочекате, ставе вас на списак и одреде датум када да дођете. Е, сад, колико је то добро за грађане, толико није за здравствене раднике. Морају да дођу да раде за викенд, нису ванредно плаћени за то (а зна се какве су им плате) али мора се, рекли из министарства, а ту је и оно најважније – Хипократова заклетва по којој је здравље пацијента изнад свега.

Рад викендом уследио је и после непримерених смењивања најпре дугогодишњег в. д. директора Опште болнице а после шест дана и тек постављеног руководиоца. Из трећег покушаја одлучише да убрзају процес реорганизације и стварања дуго најављиваног Здравственог центра. Враћамо се на старо од пре тринаест година што је, изгледа, било добро али се желело експериментисати. За чије бабе здравље, што би рекао наш народ, не зна се. Али, зар је морао да се изводи овај хет-трик, да људи сазнају из службеног гласила да су смењени без икаквог објашњења, ко то повлачи конце и прави лутке од здравствених радника? Да ли ће овакве работе произвести и мањак лекара специјалиста који су овој болници преко потребни, јер ће, можда, неки од њих револтирани оваквим потезима отићи. Дебљи крај извући ће, као и обично, пацијенти.

Да ли ће нови-стари Здравствени центар остати без стручњака, да ли ће имати опрему, али не и људе који ће радити на њима? Шта је са изменама закона да се после завршене специјализације не може напустити примарна установа, већ да мора да прође одређени период који треба да одраде. То ваљда дугују својој кући која их је послала на специјализацију, али и пацијентима којима је њихово стечено знање и искуство најпотребније. Овако, сви одоше за Београд, Нови Сад а градови у тзв. унутрашњости остадоше запостављени.

Много се уложило у Ургентни центар који се налази тамо где никако не би требало, у сутерену зграде. Ту су смештени пацијенти, скупи апарати, скенери, специјалистичке амбуланте. Све је то већ неколико пута плављено, уништавано па обнављано. Људи се чуде, питају – па зашто, побогу, у подрум сместише тако важну службу, то није ни за дрва и угаљ. Зна се да ће обилније падавине опет направити  белај.  Људи који имају подрум знају врло добро о чему се ради – вечита борба са изношењем воде. Ако је тако одлучено, зашто није квалитетно урађено да вода не може да продре? А могло се наћи боље место, као што се и санаторијум у Бањи Ковиљачи могао сачувати само да се на прави начин газдовало. Овако, она некада лепа, а већ одавно руинирана зграда, сада зврји празна. Шта ће бити са њом, не зна се, остају само приче рекла-казала а у тим наклапањима увек се испостави да има и зрно истине.

Шта ли би на све ове “работе” рекао уважени отац медицине Хипократ? Шта може и да каже, много тога у здравству данас нема везе са медицином.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Цедиљка

НАШИ СМО – Учитељица живота

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )