НАШИ СМО – Народ

Можда су говори политичара на скуповима већином монотони, препуни општих места, празних парола и, између редова, нафиловани политичким порукама, за домаће или иностране потребе. Кад они говоре, многи само чекају да заврше јер те ”трла баба лан” мудролије, углавном, су одавно познате. Деси се понекад да буде ту и неких који свесно или несвесно ”убоду” у центар. Све зависи опет ко их и како слуша и шта чује јер често слушамо исто, али чујемо различито.

Прошле суботе је у Текеришу обележена 109. годишњица Церске битке, а говор је одржао Никола Селаковић, министар за рад и остале ствари које покрива његов ресор. Нисам присуствовао догађају, али сам преслушао снимак његовог обраћања и западе ми ”за око” део о народу. Вели он – Највећи и најмудрији управник једног народа је сам народ. У историји нема ниједног примера да је народ радио противу себе, противу свога опстанка. Народ је најбољи свој чувар, он је најбољи свој управник, рече министар. Питање је на који је народ мислио, на онај што подржава и аплаудира на све потезе државе илити власти, или на онај народ који се не слаже са свим што његова држава ради па зна и да се узјогуни. Сад то ”узјогуни”, углавном, данас значи шета по београдским улицама, блокира неке саобраћајнице, а посебан пик има на Газелу, која ће, чујем, и данас неко време бити ”пешачка зона”. Да ли је министар мислио на онај народ од пре сто и кусур година, на, како рече, ”гуњац и опанак” који је ”победио на Церу, Колубари, Мачковом камену, Кајмакчалану и пробио Солунски фронт”. ”Ову битку (Церску) и овај рат добио је српски сељак, обичан човек, домаћин, онај кога је Пашић назвао ,,гуњац и опанак”, каза он. Тај сељак није имао много, није буљио у некакве справе, имао за заглупљивање ријалитије, он је знао да ако не ради, неће имати, да мора хранити самог себе и своју породицу. Када је ударила сила, није га било брига ни која је ни колика је, није тај калкулисао, сабирао, одузимао, гледао ”да ли му се исплати”, већ је отишао на фронт, борио се и изборио да одбрани своју чељади, њиву, стоку, село. Није се тај борио за краља, већ за себе и оно што му је свето. Био је то добар народ. Или је мислио говорник на садашњи народ, овај што верује у све што му се каже са ТВ-а, онај народ што се деценијама систематски заглупљује, умртвљује, коме је нормално да гледа и слуша насиље са свакојаких телевизија, коме су ”пластичне” девојке нормална ствар, криминалци и проблематични ликови толико важни да о њима све зна иако исти ти немају појма о основним стварима које би требало да су научили у осмољетки. Да ли је тај ”најбољи управник” онај део народа из Јадра који није потрчао за новцем да прода дедовину и земљу има само у саксији, онај који неће њиву да замени за рудник? Да ли је то народ коме је Арчибалд Рајс рекао – Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!, а он нас је снимио боље од сваког скенера.

Има у том народу оваквих и онаквих, неких који се држе оне ”сила Бога не моли”, али и оних који знају и да ”Бог силу не воли”. Можда би оба та ”народа” требало да знају за речи које се приписују Индијанцима. ”Када се посече последње дрво, када се отрује последња река, када се ухвати последња птица – тек тада ћете разумети да се новац не може појести”, а наводно су рекли и ” Воли своју земљу. Не наслеђујеш је од родитеља, позајмили сте је од ваше деце”. Онај који мисли добро себи и своме роду треба да памти прошлост, ”гуњац и опанак” који је срушио царство, а истовремено буде загледан у будућност. Онај народ који се не боји да буде Давид наспрам Голијата, који не одлучује о свом ставу на основу силе која му прети већ онога што чува, брани, можда је на тај народ мислио говорник у Текеришу. 

Или сам све погрешно чуо? Може бити. Свако разуме колико може. Неко мисли главом, неко срцем, неко стомаком и новчаником. Све је то народ, само што овај данас, чини се, није баш исти као онај са Цера. Нажалост.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Време

НАШИ СМО – Олуја

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )