ТУЖНА ВЕСТ – Преминуо Петар од Јадра

Данас поподне преминуо је Петар Петровић, дугогодишњи члан КУД „Караџић“, писац, глумац аматер, здравичар и сликар познат и по уметничком имену Петар од Јадра. Тужна вест потврђена је и из Клуба писаца „Вуково перо“, чији је члан такође био и који је Петровићу крајем јануара објавио први роман „Шејтан“.

Петар од Јадра је рођен 20. децембра 1956. године у Горњем Добрићу, по занимању је био машински инжењер, радио је у „Вискози“, а до пензије у липничкој школи као професор физике и основа технике. Поред тога бавио се сликањем, вајањем, дуборезом, глумом и рецитовањем, писањем поезије, прозе, драмских текстова и здравица, за шта је више пута награђиван. Пре романа „Шејтан“., објавио је четири збирке песама „Проклетије“, „Атак, синовче“, „С вером у бога“ и „Душа Србинова“, књигу драмских текстова „Тробој“ и кратких прича „Казивања“. У Позоришту КУД „Караџић“, за 35 година, колико је у њему провео, остварио је бројне улоге и оставио дубок траг, а за своје залагање на Фестивалу глумачких остварења добио је и специјалну награду „Петар Грујић“ 2018. године.

Играо је у десетак позоришних представа, био и управник позоришта као и члан Уметничког савета и Управог одбора „Караџића“. Остварио је бројне улоге у етно и документарним филмовима Добривоја и Добриле Пантелић.

ЛН

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )