НАШИ СМО – Игралиште

Када је у недељу, око ручка, јавност сазнала ко ће чинити будућу Владу Србије, као после фудбалске утакмице кренуле су расправе, коментари, оцене и процене колико је и да ли је тај нови тим српске државе адекватан очекивањима и надама за неке следеће “утакмице” које нас очекују. Од преписки на друштвеним мрежама до разговора на улици, кафани или парку почело се и са изношењем претпоставки због чега неких играча више нема у тиму, иако сви знамо да је он у последњим годинама хваљен како успешно надиграва или остварује барем нерешене резултате у историјски тешким мечевима. Сазнали смо да ће у саставу нове владе убудуће бити 25 ресора, али и да међу министрима има и нових лица која нису била у досадашњем врху државе, чак и оних потпуно непознатих јавности. Оно што је саопштио председник Србије као да је најмање узбуркало духове међу члановима странке којој припада јер, како је објаснио, сви који више неће седети у министарским фотељама и даље ће радити за странку, чиме ће доказати да им је напредак земље на првом месту а не функција која ће им бити додељена.

Да ли је то само затишје пред неку нову страначку буру видећемо, али да ће вук бити сит и овце на броју, тешко је тек тако поверовати. Није лако поверовати ни у рокаде које се примењују приликом распоређивања министара јер делују више као она стара изрека – сјаши Курта, а узјаше Мурта. Некако је народу чудно да исти човек може да измења три министарства, да прелази из једног у друго и да у сваком буде успешан, а да на крају заврши на неком другом високом функционерском месту, ван министарских кабинета. Као када би фудбалски голман прешао у центар кошаркашког тима, потом био капитен ватерполистима, а онда напрасно постао директор неког боксерског клуба. Али, ваљда је овде све могуће, да заменик градоначелника Београда седне у фотељу министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а градоначелник Новог Сада стане на чело Министарства одбране. Како ће се понашати нова министарка рударства и енергетике, сазнаћемо убрзо, али да грејања неће бити докле год нас греје сунчева енергија с неба, то већ добро знамо. Ако нова министарка здравља буде успешна колико је била и у својој струци, онда барем за ту област не треба да бринемо. Само нека нам здравствене услуге, ипак, буду што ређе потребне. Иако је министарски тим проширен, верујем да ће неки стари ресори и даље доминирати у јавном животу у односу на друге, можда нека имена нећемо ни запамтити или те министре нећемо често виђати у медијима, али им треба пожелети много среће и успеха на игралишту у којем би требало да се боре за бољи живот грађана.

И неко је, можда, помислио да су све ове реченице исписане под утиском протекле недеље и објаве имена нових и старих министара, а истина је сасвим другачија. Игралиште о којем сам највише размишљао протеклог викенда је оно изграђено иза зграда “К” у Улици Владе Зечевића. Рекао бих да је на том пројекту показано како све може добро да функционише када се чује глас народа, када струка зна за флексибилност и прихвата конкретне и добре приговоре. Када се саслушају грађани који “приговарају” јер желе да им околина буде лепша, а не да би “ишли уз нос” властима. Прво, измењено је место на којем је првобитно планирана изградња, замењено је бољим, удаљенијим од паркинга и улице, а друго, све је реализовано тако брзо да многи који живе у близини још увек нису ни приметили да им је у комшилуку никло игралиште за најмлађе. Треће, можда и најважније, деца и родитељи су презадовољни оним што су коначно добили. Од првог дана, после завршетка радова, око игралишта је мноштво деце, током викенда скоро да се “чекало у реду”, а граја је додатно улепшала октобарске сунчане дане. Сада нам свима остаје задатак да децу учимо како да се понашају и како да брину о свом игралишту. Да опоменемо хулигане ако се окоме на мобилијар, да понекад и сами покупимо неку празну кесицу од штапића или “смокија”, да се старамо и да нам свима буде пријатно на том игралишту.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…  

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )