ЛОВАЧКИ ТРОФЕЈ – Устрељен вепар капиталац

Ловац Ђорђе Тешановић, члан Ловачког удружења „Видојевица – Мачковац“, секције у Јелаву, устрелио је недавно дивљу свињу тешку више од 250 килограма, што је до сада назапамћен трофејни примерак у овом делу Јадра. Са својим братом Драгољубом и колегама из Доњег Добрића, Дејаном и Драганом Пајићем, ишао је у лов „чекањем“, а сусрет са вепром капиталцем имали су на месту познатом као Весина ада у Лешници.

– Сада је актуелна сезона лова на дивљу свињу, лови се вепар и назиме, такозваним чекањем. Ово се десило двадесетак минута после девет сати увече, вепар је изашао у њиву, а ми смо управо ту да их спречимо да продиру у приватне поседе и наносе велику штету мештанима. Иначе, у последње време их има све више поред Дрине, а до пре пар година није их било уопште. Долазе и праве огромну штету на усевима, упадају на имања и људи се тешко боре против њих. Прелазе и преко Дрине на босанску страну, па и тамо праве штету – каже Ђорђе Тешановић.

Он објашњава да је надлежна комисија проценила да је овај вепар био стар око десет година, а само његова кожа била је тешка око 70 килограма. Тешановић каже да је два пута пуцао у њега са чеке, као и да га није било могуће убити обичном пушком па је зато користио карабин.

– Мислим да никада овде није одстрељен већи вепар. То кажу и старије колеге ловци из удружења „Видојевица“, које поред Лешнице окупља и секције из Јелава, Доњег Добрића, Страже, Јадранске Лешнице, Чокешине и Новог Села. Управник удружења Бранко Тодоровић одлично обавља своју функцију па је и сарадња међу секцијама успешна – истиче наш саговорник и додаје да сезона лова на дивље свиње траје до септембра, када креће организован лов на зеца и фазана. Да је дивљих свиња све више, показују и снимци са видео-камера, које су активне током ноћи у неким деловима ловишта, а пре пар вечери снимљена је крмача са неколико прасића. Ловци прате њихово кретање, али и обезбеђују храну за хранилице које су постављене дубље у шуми, како би смањили упад дивљачи на приватна имања.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРЕД НОВУ СЕЗОНУ У ПРВОЈ ЛИГИ СРБИЈЕ – Лозница почела припреме

ПРОТЕСТНА ВОЖЊА МОТОЦИКЛИСТА – Да буду безбедни на друму

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )