ПРОТЕСТНА ВОЖЊА МОТОЦИКЛИСТА – Да буду безбедни на друму

ПРОТЕСТНА ВОЖЊА МОТОЦИКЛИСТА – Да буду безбедни на друму

Колона мотоциклиста провозала се данас поподне улицама Лознице како би указала на проблем свог небезбедног учешћа у саобраћају, пре свега због непоштовања закона и права првенства пролаза. Протестну вожњу организовали су чланови Мото-клуба „Блек драгонс“, а према речима Мирослава Поповића, секретара клуба, разлог окупљања је све већа безобзирност других учесника у саобраћају према возачима мотора, бицикала или тротинета.

– Према овим категоријама многи учесници у саобраћају немају никакав обзир, пресеца им се пут, улази у контра-смер, одузима се првенство пролаза због чега долази до саобраћајних незгода. Поред велике материјалне штете, возачи мотоцикала задобијају тешке телесне повреде, а неретко се дешавају и трагедије са смртним исходом. Онај ко преживи, има озбиљне последице, а опоравак траје дуго и захтева мукотрпне терапије, као и огромно ангажовање целе породице како би повређени поново стао на ноге и опоравио се – објашњава Поповић.

Он је подсетио на недавни случај када су се дан за даном возачи аутомобила са споредног пута или паркинга укључивали на главни пут, при том одузимајући првенство возачу мотоцикла, преко пуне линије, кршећи низ прописа и закона.

– Од почетка године у нашем граду шест колега је доживело тешке телесне повреде и сви су завршили у Београду у болници. Сада су на дуготрајном лечењу због несавесног понашања неких учесника у саобраћају. Иначе, на скуповима бајкера које редовно организујемо, увек инсистирамо на безбедној вожњи, коришћењу потребне заштитне опреме, и зато се за два дана на прошлогодишњем скупу, где је прошло неколико хиљада људи, мотоциклиста и пешака, није десило ниједно искључење из саобраћаја због алкохола нити је наописана иједна казна. Скуп је прошао без најмањег инцидента, а на концерту није забележен ни најмањи проблем. У Лозници има преко три хиљаде регистрованих возача мотоцикала, са нашим таблицама, али има наших људи који живе у иностранству па возе овде са страним таблицама. По броју мотоцикала смо у самом врху градова у Србији, једино се не поредимо с Београдом или Новим Садом. Порука ове вожње је да сви имамо једнака права у саобраћају и да их једнако морамо поштовати. Суђења и казне су мучни за све, а довољно је само пет секунди пажње да се спрече несреће. Постоје увек појединци који дивљају моторима, то су неиживљени младићи који су тек добили мотор и не знају шта је брзина и како се треба понашати на друму. Зато и апелујемо на све, и на њих, али пре свега на возаче аутомобила, камиона и других возила да поштују мотоциклисте и бициклисте у саобраћају – поручује Поповић.

Он подсећа да још од јануара трају припреме за јулско „Моточашће“, на којем се и ове године очекује велики број бајкера из Србије и региона, као и љубитеља рок музике, за које ће у две вечери наступити легенде „YU група“ и „Дивље јагоде“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРШИЋУ – Праве фудбалско игралиште

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Дуплиран број новозаражених

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )