ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ И ВОЋАРСТВО – За сада без већих штета

Снег, суснежица и пад температуре зауставили су вегетацију и значајно утичу на акумулацију влаге у земљишту чији је недостатак био приметан. Веома топло време претходне седмице и блага зима уопште допринели су бубрењу пупољака у многим засадима, а дошло је и до цветања кајсије, брескве и шљиве у неким воћњацима.

– Засада штете нису значајне, међутим, март и април су и ранијих година били критични када је појава мраза у питању тако да је тешко рећи шта нас очекује у воћњацима у наредном периоду. чињеница је да све воћне врсте ове зиме пролазе кроз веома честе стресне ситуације због температурних колебања, касни улазак у фазу мировања, недовољан број сати са ниским позитивним температурама за фазу биолошког мировања, све то исцрпљује биљке, смањује њихову отпорност на појаву ниских температура, касних пролећних мразева, појаву болести и штеточина. Добра кондиција и правилна исхрана биљака је основни предуслов за добре приносе и квалитет плодова. Правилна и благовремена примена свих агротехничких мера значајно утиче на стање у засадима. Тренутно је резидба најактуелнија помотехничка мера којој треба посветити посебну пажњу, неопходно је да се обави плански, благовремено и стручно. Ове године је прерано обављена код већине воћних врста. Прерано орезане коштичаве вочне вртсте могу бити у проблему са појавом касних пролећних мразева. Резидба јагодичастих воћних врста у години као што је ова треба да се обави што касније, када крене вегетација, када се види стање пупољка – саветује Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства из “Пољосавета”.

Подсећа да је у случају да падне већа количина снега који је влажан и тежак, потребно стрести га са грана како не би дошло до ломљења. Ако дође до појаве јачих мразева, неопходно је воће заштитити у већим засадима уз помоћ анти-фрост система који штите водом која ствара лед као изолатор око цветова и пупољака или фрост-бастерима који биљке штите топлим ваздухом, а у мањим засадима може се радити задимљавање балама сламе или остацима неких других биљака – поручује Крсмановићева и истиче да и кречење стабала смањује штете у засадима пре свега због успоравања кретања сокова, јер бела боја одбија светлост чиме се смањује загревање стабала.

Иначе, на подручју Лознице, Крупња, Малог Зворника и Љубовије најзаступљенија је шљива са 4.300 хектара, малина је засађена на 2.000, а купина на 1.000 хектара. Последњих година све популарнија је и боровница, као и лешник и орах.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И ИЗГРАДЊУ – Решено око 42 одсто захтева за легализацију

СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА – Шта држава нуди привредницима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )