ОБНОВА ЧЕСАМА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Од тога се није одустало

О уређењу и обнови чесама у бањском парку и око њега које су, углавном, у лошем стању, размишља се већ неколико година. Град је обезбедио сву неопходну документацију и све што треба у грађевинско-правном смислу прибављено је, каже градски менаџер Дејан Сталовић. Санација чесама неће само учинити да изгледају лепше, већ ће свакако допринети исправности и бољем квалитету воде на њима, каже он

Посетиоци Бање Ковиљаче који желе да се напију воде са ”Три чесме” или ”Ракине чесме”, приметиће да оне нису у добром стању, на некима нема воде, а једина која, такође, није нешто посебно уређена, али увек воде има обилато је ”Илиџа”. О уређењу и обнови чесама у бањском парку и око њега, које су, углавном, у лошем стању, размишља се већ неколико година, а  пре пет је локална самоуправа формирала и радну групу која је требало да осмисли неколико пројеката који ће омогућити добијање нових садржаја у бањском парку. Међу неколико припремљених био је пројекат потпуне реконструкције шест бањских чесама у самом парку и око њега, урађен у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Ваљева, и темељна реконструкција улазних капија у бањски парк, које су важан симбол Бање Ковиљаче.

То још увек није урађено, али се од тих пројеката није одустало, потврдио је градски менаџер Дејан Сталовић за ЛН.

– Тачно је да град планира у Бањи Ковиљачи, где је последњих година доста уложено уз велику подршку државе, уређење бањских чесама и реконструкцију улазних капија у један од најлепших паркова у Србији. Ради се о шест чесама и три бањске капије за шта смо преко Туристичке организације Лознице конкурисали код Министарства туризма за средства да се то реализује. Град је обезбедио сву неопходну документацију, имамо пројекте за санацију чесама, пројекте за реконструкцију бањских капија, потребне дозволе од Завода за заштиту споменика културе из Ваљева и све што треба у грађевинско-правном смислу, прибављено је. Уколико добијемо потребну подршку, радило би се одмах по добијању средстава, а ако се не добију од Министарства, то ћемо уврстити у наредни буџет. Санација чесама неће само учинити да она изгледају лепше, већ ће свакако допринети исправности и бољем квалитету воде на њима, што нам је, такође, важно. Значи, од тих пројеката се није одустало и сада чекамо одговор ресорног министарства, односно тражимо најбољи начин финансирања – објаснио је Сталовић.

Посетиоци Бање Ковиљаче обиђу, углавном, најпознатију “Три чесме” да се освеже са једног од њена три извора, док за остале чесме углавном не знају, иако је некадашња “Смрдан бања” богата водом и то лековитом. Некадашња Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче намеравала је да уради планску документацију за уређење седам чесама у “краљевској бањи”. На листи су биле “Три чесме”, “Илиџа”, “Ракина чесма”, сумпоровита у бањском парку, гвожђевита и бакровита, безимена чесма испод “Три чесме” и чесма у близини виле “Катарина”. Тада је званично речено да је набављена сагласност Завода за заштиту културно-историјских споменика и Завода за заштиту природе и добијени услови на основу којих је потребно урадити пројектно-техничку документацију. Идеја је била да се уради реконструкција чесама и да онда све имају изворску, или ако су пресушиле, градску воду.

“Илиџа” је чесма на којој је вода увек била доброг квалитета, издашна и стално посећена. Њену воду редовно користе мештани Ковиљаче, али је точе у вишелитарске балоне и многи са стране који су за њу чули, из других градова и  суседне Републике Српске. Како су својевремено ЛН писале, вода са “Илиџе” једна је од најквалитетнијих не само у Подрињу, а рађена испитивања у Швајцарској показала су да би, с обзиром на њен минерални састав и квалитет, као флаширана могла одмах да се пласира на европско тржиште . Она је у рангу подалпских извора са изузетним минералним саставом, квалитетнија чак и од чувене “Евијан” воде, али и поред тога отиче недовољно искоришћена.

“Три чесме” су, вероватно, најпознатије, красиле су разгледнице с почетка прошлога века и свако ко би дошао у ”Подрињску лепотицу” одлазио је да окуси њену воду. Урађена је 1911. године, док је краљ Петар Први Карађорђевић боравио у Ковиљачи са својом ћерком, принцезом Јеленом, када је званично објављена њена веридба, а тим поводом су јој мештани приредили свечани програм. У знак захвалности, она је саградила чесму изнад самог бањског парка, где је извирала планинска вода на више места, бележи Владимир Вуловић, аутор књига о историји Бање Ковиљаче. Фотографија са свечаног отварања “кладенца књегинице Јелене” објављена је у првом бањском листу “Ковиље” у јулу 1911. Све што је у Ковиљачи носило епитет “краљевски”, променило је назив по окончању Другог светског рата па је и овај извор добио име “Три чесме”. Прича каже да је за оне који имају здравствених тегоба добра вода са леве стране, са средине су је пили они које је мучила несрећна љубав, док је за оне који су мислили да немају довољно среће била десна чесма.

Једна од најлепше уређених је чесма у бањском парку. Некада је ту текла сумпоровита вода, али је прекинута њена жила и чесма је постала неупотребљива. Она је наткривена, има шест стубова, на њеном крову се налазила краљевска круна од гвожђа, али је после рата уклоњена. Некада је била бела, имала је ручну пумпу, а испред ње бетонски лавабо. Поред пута којим се иде на планину Гучево налази се “Ракина чесма”, која има најбоље замишљено окружење, али је у лошем стању, нема воде, унакажена је графитима и запуштена. Мештани тврде да постоји око сто година, да је у време градње пута ка врху Гучева, седамдесетих година прошлога века, извор чак био затрпан али и да је тек пре неке две деценије поново видљив. ”Ракина чесма” нема стално воде, а претпоставља се да дотиче са исте жиле као и “Три чесме”.

Неки кажу да ће се будући ратови водити због воде које неће бити довољно за све и да ће она бити важнија од било чега. Бања Ковиљача има срећу да је богата изворима, и то лековитим, одавно има урађене чесме, али је зуб времена учинио своје и одавно им је неопходна обнова. Остаје нада да ће годинама најављивано уређење бити реализовано, уз подршку државе или без ње, па да ће чесме, као и улазне парковске капије, бити још један украс бање која је последњих година вратила део некадашњег сјаја, али је сигурно да може да буде још лепша и боља.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )