БЕРБА КУПИНЕ – Цена више него добра

Ко има засаде купине коначно је дочекао годину у којој ће уложени труд бити адекватно плаћен, за разлику од претходних када је  откупна цена била таква да су неки произвођачи прекидали бербу. На подручју лозничког ’’Пољосавета’’, који покрива и малозворничку, крупањску и љубовијску општину, откупна цена је 210 па и 220 динара за килограм овога воћа, каже Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства.

– Произвођачи могу бити задовољни откупном ценом која је више него добра у односу на претходне године. Потражња је велика јер је несташица на светском тржишту пошто су подбацили приноси у Мексику и Пољској. Прошле године била је 50 динара, а када је пао квалитет пала је на 30 и многи  људи су престали да беру јер ни са 50 нису могли да покрију трошкове берача, а где су тек остала улагања. Сада јесте цена добра, али су високе температуре и ономе ко нема системе, мреже за засену, оне оштећују плодове, а негде и читаве биљке, ако је засад подигнут на неадекватном земљишту.

На квалитет се одржава то што је купина изложена сунцу, а где су лоше парцеле ту има ожеготина. Биће смањен принос у односу на претходне године, иако је потенцијал био изузетан. Наше процене у старту биле су да ће у просеку принос бити 25 тона, толико је добро родило, међутим, пашће на просечно 15, 16 тона по хектару. Све зависи како ће се кретати температуре јер су прогнозе да ће бити још врелих дана – казала је она данас за портал ЛН.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
  • comment-avatar

    Volim kupine

  • comment-avatar

    И ја исто

  • Disqus (0 )