КРУПАЊ, РЕАКЦИЈА ПОВОДОМ ПРОТЕСТА – Све је еколошки чисто и безбедно

Поводом данас одржаног протеста у Крупњу реаговао је председник те општине Иван Исаиловић. Он је рекао да је то што се чуло на протесту замена теза и да је истина потпуно другачија.
– Суштина је да ми у нашој општини, која је међу 18 туристичких општина у Србији, желимо да немамо депонију, не да правимо депонију, а посебно не депонију медицинског отпада. Не желимо депонију и због тога смо један од потписника уговора за формирање регионалне депоније у Каленићу код Уба. Због тога морамо да затворимо нашу депонију, а пошто је затварамо, желимо да је рекултивишемо да не буде штетна за околину и да уместо ње имамо шуму, пашњаке или неку другу зелену површину. Због тога смо међу првима у Србији потписали уговор за уништавање депоније.

Прихватили смо позив словачке фирме “Синкогрупа” и њихове фирме у Србији “Словакијан неотек института” да новом експерименталном методом на бази водоника, којом се у мобилном уређају капацитета и до 500 тона уништава отпад, решимо проблем наше депоније, а посао би започео када депонија буде затворена. Технологија је потпуно еколошки чиста и нема опасних остатака. Остатак су чиста вода и пепео који се може користити за израду ивичњака – истиче Исаиловић.

Како каже, општина је дозволила словачкој фирми да може да обезбеди одређене количине потпуно чистог, односно текстилног отпада.

– То је оно што, можда, збуњује грађане – зашто смо дозволили довожење таквог отпада на нашу депонију. Само у експерименталне сврхе, да би наша депонија што правилние била уклоњена.  Словачка фирма има обавезу да уништи отпад који довезе, као и отпад са наше депоније. Њима треба отпад са наше депоније да би представили свој уређај другим градовима и другим земљама, а ми нећемо платититу услугу – уклањања наше депоније, која,иначе, није нимало јефтина – каже он.

i-radjevina

Image 1 of 4

Председник Општине Крупањ подсећа да словачка фирма планира у Крупњу да производи нестандардне контејнере за становање и да запосли велики број радника. Изградиће и вртић за децу својих радника који ће моћи да користе и деца других грађана ове општине. Истиче да ова фирма у Словачкој има бројне ветропаркове и да основану водоничку унију, односно да најбоље на свету третира употребу водоника.

– Већ идуће недеље организоваћемо трибине и предавања у вези са овом технологијом и сви заинтересовани грађани моћи ће да питају оно што их интересује. Ова технологија за уклањање депоније је безбедна јер не загађује животну средину – поручује Исаиловић.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (14 )