НА ГУЧЕВУ – Обележена 107. годишњица Битке изнад облака

НА ГУЧЕВУ – Обележена 107. годишњица Битке изнад облака

Код спомен-костурнице на Гучеву данас је обележена 107. годишњица једне од најтежих и најкрвавијих битака из Првог светског рата. Полагањем венаца почаст јунацима са Гучева одале су делегације Града Лознице, Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, СУБНОР, Друштва српско-руског пријатељства, Удружења грађана ‘’Гучевски марш’’, Заветника и Центра за културу ‘’Вук Караџић’’.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић подсетио је да је битка на Гучеву била део великих операција вођених у јесен 1914. у историји познатих као Битка на Дрини.

– То је била борба са надмоћинијим непријатељем. Аустроугари су мобилисали толико војника колико је износила трећина становништва тадашње Србије која је имала 4,5 милиона становника. У таквом односу снага, иако је Србија била исцрпљена  балканским ратовима, српски војници пружили су снажан отпор, што је помогло да се касније оствари важна победа на Колубари. Колико је била тешка борба сведочи  изјава америчког новинара Џона Рида који је у ”Њујорк магазину” написао да су по Гучеву ходали пазећи да не стану на људска тела. Нису наши борци имали могућност одступања јер су иза њих, иза линије фронта била њихова села, куће, деца, породице. Данас Србија води битку, али не онакву какву су водили нашу преци. Данас води битку за економски развој, већу запосленост, изградњу институција, данас сваки радни дан било школски, фабрички, спортски, уметнички, мора бити бољи од претходног. Наш задатак је да учење и знање буду приоритет, Модерна и снажна Србија је наш дуг према војводи Степи, генералу Рашићу, Павлу Јуришићу Штурму, Милунки Савић, Момчилу Гаврићу и другима. Нека је вечна слава гучевским јунацима – казао је Ђокић.


Данас је одржан и први ‘’Гучевски марш’’ од Лознице до Гучева у коме је било око две стотине учесника. Представник удружења Миодраг Стојнић рекао је да ће марш бити одржаван сваке године и постати традиција и да се данас марширало ”у част наших прадедова и чукундедова”.

– Нека живи сећање на наше претке јер док је оно живо, живи смо и ми – поручио је он испред спомен-костурнице.

О обележавању 107. годишњице чуло се широм света захваљујући београдском радио-аматерском клубу ”YУ1АНО” чији чланови су данас били на Гучеву. У августу су били на Текеришу, а у новембру ће отићи на Колубару, све у оквиру пројекта ‘’Слава победницима’’ у знак сећања на подвиге Српске војске и Битке на Дрини у Великом рату.

О Гучевској бици говорио је историчар Горан Вилић, управник Музеја Јадра, који је казао да је ово најмасовнији скуп на Гучеву, иако није нека ‘’округла’’ годишњица’’, а у уметничком програму наступили су гуслар Милутин Ђуричић и етно-група ’’Лозице’’.

Гучевска битка, позната је и као ‘’Битка изнад облака’’, трајала је 55 дана, од септембра до  новембра 1914. године. Била је једна од првих рововских битака на свету и једна од најтежих борби у Великом рату у којој су обе стране претрпеле велике губитке. Споменик сличан данашњем почела је да гради аустроугарска војска својим изгинулим војницима у време окупације 1916. године, али га није завршила. Удружење српских резервних официра и ратника је спомен-костурницу завршило 1929. године, а  у њој  су поред 3.200 посмртних остатака српских војника сахрањени и посмртни остаци припадника непријатељске војске.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Стојановић хет-триком решио утакмицу

НАШИ СМО – Испод жита

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )