ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА – Програм по мери Лозничана

ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА – Програм по мери Лозничана

Други дан међународнаог фестивала фолклора „Миодраг Миша Сперњак“, почео је у Библиотеци Вуковог завичаја где је синоћ концерт приредио дуо „Даша и Дамјан“. Даворка Боснић, чланица групе Ођила“, и Дамјан Станишић, магистар гитаре, још једном су разгалили лозничку публику руским романсама, а концерт су започели песмом „Очи чорније“. Ова мелодија, као и све остале извлачене су из „чаробне кутије“, по избору публике, тако да су и извођачи репертоар поређали размењујући енергију са Лозничанима. Дуо постоји око две године и бележи одличне наступе у региону. Пре Лознице гостовали су у Бањалуци, а већ имају планове за наредне концерте.

– Ово нам је други наступ у лозничкој библиотеци и поново смо у дружењу с публиком наставили наше музичко трагање за истином, традицијом и љубављу. Тело као инструмент, води божанском сусрету креације тренутка и звуку, у коме спознајемо себе и једни друге. Романса је средство и драгуљ који чува тајне времена, снагу народа и његовог опстанка. Као знакове покрај пута, уз активно учешће публике у одабирупесама, откривамо наш, непоновљиви пут кроз енергију, коју заједно ослобађамо или стварамо – рекла је Даша Боснић.


Потом је, као и прве вечери, организован дефиле учесника од Вуковог дома културе, центром града, поред зграде градске управе до порте Цркве Покрова Пресвете Богородице, а поред застава културно-уметничких друштава вијориле су се и државне Србије и Црне Горе. На концерту у амфитеатру старе лозничке цркве своје играчке вештине приказала су друштва из Нове Пазове, Ловћенца (општина Мали Иђош), Дервенте и Осипаонице (општина Смедерево), а Лозничанима су у госте по први пут дошли и чланови КУД „Лим“ из Берана.

– Наше друштво основано је пре 11 година и имамо част да први пут гостујемо у Лозници. Како смо сазнали од домаћина, први пут ће се захваљујући нама вечерас овде заиграти игре Васојевића, из краја одакле долазимо и представљамо највеће српско племе у братсву Срба. Допутовали смо из краја где је температура још већа него овде тако да нам није тешко пао дефиле и наступ пред овако сјајном публиком – казао је за ЛН Хаџи Милисав Нушић, уметнички руководилац КУД „Лим“ из Берана.

Прве аплаузе бројне публике побрали су играчи КУД „Вука Караџић“ из Осипаонице представивши се играма из Јасенице,док је КУД „Посавина“ из Црквина одиграло сплет игара из босилеградског Градишта.

Беранци су, као што су и најавили одиграли игре из Васојевића, док је КУД „Петар Петровић Његош“ из Ловћенца извео игре из Владичиног Хана. КУД „Младост“ из Нове Пазове одиграо је кореографију влашких игара са Хомоља, а потом се зачуо и звук гусала захваљујући гостима из Црне Горе. Публика је још могла да види сплетове игара из околине Ниша, Шумадије и Црне Горе, а домаћини КУД „Караџић“ одиграли су сплет из босилеградског Крајишта.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Посао за 97 људи

ЛН 700 – Да сусрети буду чешћи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )