fbpx

У  ЛОЗНИЦИ ЗА ГОДИНУ ДАНА – Драстичан пораст породичног насиља

Током прошле године у Лозници драстично повећан број случајева породичног и партнерског насиља. Пријављено 560 случајева, што је више од сто одсто у односу на претходну годину. Жртве насиља све чешће деца, са шест жртава стигло се до 144

Да ли  је “крива” изолација у време пандемије коронавируса или не, углавном, статистике неумољиво показују да је у целом свету током прошле године повећан број случајева породичног и партнерског насиља. У Лозници је, према подацима којима располажу у Центру за социјални рад, насиље повећано више од сто одсто. Пре три године евидентирано је двеста пријава породичног и партнерског насиља, од тога 47 жртава су деца, 17 млади, 117 одрасли и 19 стара лица. Наредне године евидентиране су 223 пријаве насиља, од тога шест жртава су деца, 22  млади, 157 одрасли и 38 жртава су стара лица. У ове две године највише пријава за насиље односи се на насиље над одраслима а код деце жртве насиља су чешће били дечаци у од девојчица. Међутим, ситуација је драстично промењена прошле године када је евидентирано 560 пријава, од којих се 144 односи на децу међу којима су 66 жртве дечаци а 78 девојчице. Пријављено је 67 случајева насиља где су жртве млади од којих су два мушкарца и 65 жена, од 273 пријаве насиља над одраслима, жртве су седам мушкараца и 266 жена, а од 66 пријава насиља над старима, жртве су шест мушкараца и шездесет жена.

Директор Центра за социјални рад Владимир Петровић каже за ЛН да се у свим случајевима који су забележени у Лозници, показало да насилници могу да буду особе било које професије, било ког нивоа образовања, материјалне ситуације и националности. Нема правила. Они се најчешће не могу препознати, у друштву су прихваћени и имају неку врсту моћи.

 - Према броју пријављених случајева, најчешћи насилници су мушкарци који врше насиље над женама, а као индиректне жртве су и малолетна деца. Насиље над старијим родитељима која врше одрасла деца, такође, су веома присутна, а све је учесталије насиље међу браћом или братом и сестром. У ове три године није било смртних случајева у породичном и партнерском насиљу као ни смештаја у сигурну куће ради заштите жртава насиља - истиче Петровић.

На питање зашто није било смештаја у сигурним кућама, Петровић одговара да жртве користе друге могућности, односно видове заштите. Жртве се некада врате у породицу у којој су претрпеле насиље или оду у сродничку породицу или се економски осамостале па изнајме стан и  на тај начин напусте брачног или ванбрачног партнера. Такође, деца жртве насиља не морају да иду у хранитељску породицу ако мајка преузме бригу о њима, могу да оду и код бабе или деде или да остану са насилником.

- Не мора да значи да ако је жена претрпела насиље да су и деца, она често буду индиректне жртве. Ако су деца жртве насиља, увек је правило да она остају у породичној средини, са другим родитељем или код сродника. Најрестриктивнија мера је институционално збрињавање, у домове за смештај и бригу о деци. Увек се полази од најбољег интереса за децу, то је правило којег морају да се придржавају сви у било ком поступку са дететом - напомиње Петровић.

Насиље у породици широк појам

Према Породичном закону, члановима породице се сматрају супружници и бивши супружници, деца, родитељи и остали крвни сродници, у тазбинском сродству и лица коју везује хранитељство. У круг чланова породице улазе ванбрачни и бивши ванбрачни партнер као и лица која су међусобно била или су још увек у емотивној или сексуалној вези, или који имају заједничко дете или дете на путу, иако никада нису живела у истом породичном домаћинству. Сличну дефиницију насиља у породици одређује и Закон о спречавању насиља у породици.

На питање да ли је било случајева насиља у хранитељским породицама, Петровић одговара да у Лозници хранитељство веома добро функционише, да нема никаквих потешкоћа па и да хранитељи преузимају велики део бриге родитељства. Те породице се налазе под посебним надзором. 

- Узроци насиља која су код нас пријављена повезани су са материјалним условима живота и социјалним статусом насилника и жртве, затим, одрастање у породици наркомана, алкохолизам, незадовољство послом, лична зависност и подређеност. Од свих врста насиља, последњих година код нас је најзаступљеније психолошко насиље као што је вређање, претње, запостављање, дискриминација, које је и најтеже доказиво, а има доста случајева и где насилници примењују више врста насилног понашања - каже наш саговорник.

Највећи број пријава насиља у Центру добијају од Полицијске станице, али се један број жртава насиља евидентира и на основу пријава директно у овој установи. Ако жртва дође најпре у Дом здравља, због повреда, они по закону насиље прво пријављују полицији која спроводи свој поступак - обавља процену ризика и извештај доставља Центру. Поред насиља, пријављује се и непосредна опасност, односно ризик од насиља у породици.

- Центар сарађује са Полицијском станицом, Основним јавним тужилаштвом, Судом, Домом здравља и Општом болницом. Свим жртвама је обезбеђена бесплатна правна помоћ у градској управи, а основно начело је да безбедност жртве увек мора бити на првом месту приликом спровођења поступка помоћи у спречавању насиља и психосоцијалној подршци коју пружа Центар - напомиње  Петровић.

Тим за заштиту од насиља у породици

Поступак рада са жртвом је веома комплексан, у Центру је формиран Тим за заштиту од насиља у породици који спроводи поступке, а са жртвама раде водитељи случаја који су задужени посебно за сваки предмет. Најпре се идентификује насиље, установљава се ко је насилник, а ко жртва, одређује се степен угрожености, а након тога се планирају и предузимају одговарајуће  мере заштите. Спровођење мера се помно прати и процењује њихова ефикасност, а ако не дају очекиване резултате, ради се ревизија.

- Психосоцијaлна  подршка која се пружа у Центру подразумева да се жртва опусти, разговор се обавља у више сесија, како одговара жртви. Жртва се слуша помно и верује се њеном доживљају ситуације, потврђује се да она није једина, да се то не дешава само њој, да насиље које је доживела није њена грешка, да га није изазвала својим изгледом, понашањем и осећањима - објашњава Петровић. 

Како каже, не постављају се питања која значе осуђивање, критику, показује се разумевање,  саосећање са њеном ситуацијом. Жртви се помаже да јасније сагледа ситуацију у којој се налази, да сабере ранија искуства како би предузела одговарајуће поступке, да поврати контролу над сопственим животом уз поштовање њеног избора, чак и ако се не слаже са професионалним мишљењем, али увек напомињући могуће ризике по безбедност и сигурност жртве.

- Пракса је показала да жртве остају дуги низ година у насиљу због економске зависности, родитељства, породице и родбине, изолације, страха, поноса, срамоте да се напусти заједница, ниског самопоуздања, физичке и психичке исцрпљеносити, непознавања закона и процедура, религијског уверења и обичаја. Наравно, ако се жртва поново врати јер се опет деси насиље, увек јој се поново пружа помоћ. - каже Петровић. 

Сигурна кућа на тајној локацији

Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе, каже да је током прошле године приметно повећање броја пријављеног насиља, али је питање колико је било непријављених случајева.

- Имамо уговор са пружаоцем услуге “сигурне куће” која се налази на тајној локацији ван Лознице, а деца се смештају у хранитељске породице међу којима су и оне које се баве и ургентним хранитељством. Недавно смо имали случај породичног насиља над малолетном особом, девојчицу је претукао отац. Полиција, која је врхунски обучена за такве случајеве, брзо је одреаговала, инспекторке су све учиниле да цела ситуација не буде непријатна. Веома је важно и што ова прича није процурила ни у медије како девојчица не би била на крају и жртва медијске пажње - изјавила је за ЛН Глишић Матићева.

Деца

Најчешћи облик насиља над децом је психолошко насиље, запостављање, вређање. Насиље најчешће пријављују сама деца, затим, предшколске установе, ако дете иде у вртић, и комшије.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НСЗ КОНКУРС ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ - Пријаве до 17. маја

СРЕСКЕ КУЋЕ ЛОЗНИЧКЕ - Године пролазе а сећања и даље трају

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

јун 19, 2021 174

НАШИ СМО - ЈУ-носталгија

Посматрајући протеклих дана редове испред лозничке болнице у којима грађани Босне и Херцеговине чекају на дозу бесплатне вакцине против ковида-19, многи су ову слику прокоментарисали кроз призму политичке пропаганде српских власти којом желе да покажу своју…
јун 12, 2021 502

НАШИ СМО - Богови

Грађани Србије наћи ће се веома брзо пред два тешка задатка - да донесу паметне одлуке о питањима која задиру у најбитнија људских права - правну сигурност и право на здраву животну средину. Реч је, наравно, о уставним променама и експлоатацији литијума и сасвим је сигурно да ће сваки просечни…
јун 05, 2021 623

НАШИ СМО - Доброта

Знате ли ко је Марко Продановић који живи на Новом Београду? Вероватно не. Знате ли ко је Јована Јеремић, вероватно сте чули за њу или видели то име на неком од бројних портала где је често помињана. Да је среће, за прву особу бисмо сви знали, а за другу баш и не. Озбиљно. Продановић је, како су…
мај 29, 2021 384

НАШИ СМО - Хјураган

Еуфоричност која је доминирала у јавности током прошле седмице, посебно после уласка у финале “Евровизије” представница Србије, подсећала је на ону када је бившу Југославију на овој музичкој манифестацији 1983. године у Минхену представљао Даниел Поповић са својом “Џули”. Ко се сећа тог времена,…
мај 22, 2021 474

НАШИ СМО - Диференцијација

Како Лозничке новости незванично сазнају, Градски одбор Српске напредне странке у Лозници придружио се захтевима других одбора из Србије који су затражили смену Небојше Стефановића са свих државних и страначких функција. Ова одлука је била једногласна као и подршка председнику странке и државе…

Репортажа

јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…
мај 30, 2021

ФУДБАЛЕР ВЛАДИМИР МОЛЕРОВИЋ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ИНДИЈЕ - Четири месеца од собе до стадиона

Са Балкана је свега неколико фудбалера играло у Индији, а међу њима је и Владимир…
мај 23, 2021

ШАМПИОН АМЕРИКЕ, НАЈБОЉИ СТУДЕНТ ОДСЕКА, ЛОЗНИЧАНИН МИРОСЛАВ МАРКОВИЋ - С титулама у будућност

Лозничанин Мирослав Марковић ових дана постао је шампион САД са фудбалским тимом свог…
мај 06, 2021

ЖИВОТ У ДОЛИНИ ЈАДРА - Рудник није бања

Укупно су у поступку исељења 62 домаћинства, а цене откупа су у јавности надуване и…
мај 02, 2021

СРЕСКЕ КУЋЕ ЛОЗНИЧКЕ - Године пролазе а сећања и даље трају

Стара двоспратница на углу Карађорђеве и Учитељске улице, једна је од преосталих зграда…
мар 25, 2021

ЗАГОРКА РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Прославила стоти рођендан

Када је човек види онако витку како носи нарамак дрва уз степенице, па хитро, ко зна…
мар 24, 2021

ЛН У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ – Од доброг до страшног зачас

У црвеној зони слободно дишу само они пацијенти који имају нешто лакшу клиничку слику,…
мар 10, 2021

НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ПРОТИВ КОВИДА - Кад Драга вакцинише

Појавом вакцине многе болести су искорењене и ако већ постоји вакцина, треба је примити,…
феб 16, 2021

ВУК КАРАКЛИЋ - ИГРАЧ, КОРЕОГРАФ И КРОЈАЧ - Пола века у свом “Караџићу”

Караклић је активно играо дуже од две деценије, двадесет и нешто година је кореограф, а и…
феб 07, 2021

ДОЖИВЉАЈИ ЈЕДНОГ ТАПЕТАРА - Полован кревет као стара шкриња

Преправке старог намештаја за већину представљају само начин да од половног добију нови…

Грми Ло

мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"