fbpx

ИМАШ ПРАВО (1) - У страху без књижице

Лозничке новости почеле су пројекат  “Имаш право” који је подржан на медијском конкурсу Министарства културе и информисања. Кроз седам текстова настојаћемо да допринесемо побољшању информисаности грађана о основним људским правима, да укажемо на права из законодавства која су мање позната, а која могу битно да утичу на смањење сиромаштва, побољшање социјалне сигурности и достојанства човека као и да подстакнемо грађане да се заинтересују за своја права тако што ћемо, поред планираних тема, отворити и рубрику "Да ли имам право?". Јавите се и питајте, одговоре на ваша питања потражићемо у надлежним институцијама или у адвокатским канцеларијама

Право на живот је основно људско право које може бити нарушено када из било ког разлога останемо без здравствене књижице. Можда важности здравственог осигурања нисмо сасвим свесни када смо здрави, али када га немамо, и најмање тегобе изазивају страх и стрепњу шта ће сутра бити. То је нарочито дошло до изражаја у време ванредног стања када смо се суочили са драматичним сазнањима о брзини ширења коронавируса и опасностима које он носи. Подсећамо, због заштите здравља нације, у том периоду за лечење оболелих није била потребна здравствена књижица. Колико људи у Србији нема здравствене књижице, тешко је проценити јер се њихов број стално мења због губитка посла, рада на црно или због тога што послодавац не измирује редовно своје обавезе.  Међутим, познато је  да више од 1,2 милиона људи у Србији не би имало здравствене књижице да за њих доприносе за здравствено осигурање не плаћа држава.

О државном трошку

На тај начин заштићена су деца до навршених 18 година живота, школска деца и студенти до 26 година, жене током трудноће и  до 12 месеци након порођаја, затим старији од 65 година живота, особе са инвалидитетом, ментално недовољно развијена лица, особе оболеле од тешких болести, монаси и монахиње, Роми без сталног пребивалишта односно боравишта у РС, жртве насиља у породици, жртве трговине људима.

У најтежем положају су радници који раде на црно или  запослени у фирмама које нередовно уплаћују доприносе. ЛН су писале о случају радника “Декотре” који нису примали зараде  86 месеци и за то време нису могли ни да овере здравствене књижице нити да остваре било које друго право из области социјалне заштите јер су формално били запослени. Тек када је предузеће отишло у стечај, а они на биро за незапослене, могли су да остваре право на здравствену заштиту.  Национална служба за запошљавање има обавезу да уплаћује доприносе за здравствено осигурање за сва лица која су корисници права на новчану накнаду, а то се односи и на чланове њихових породица. 

У случају настанка привремене спречености за рад незапосленог лица које прима новчану накнаду, том лицу се исплаћује накнада у складу са прописима из здравственог осигурања. Незапослена лица, која спадају у категорију социјално угроженог становништва, која се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање, иако нису корисници новчане накнаде, имају право на здравствено осигурање, али само под условом да њихов месечни приход по члану породице не прелази износ минималне зараде у нето износу, утврђене у складу са прописима о раду, у месецу подношења пријаве.

Ако нисте знали

Мање је познато да и ванбрачни партнер може да оствари право из обавезног здравственог осигурања. До тог права се долази преко оверене изјаве ванбрачних партнера да постоји трајна заједница живота између њих (најмање две године пре дана подношења пријаве на осигурање) и да не постоје законом прописане брачне сметње. Потребне су и оверене изјаве два сведока да ванбрачна заједница траје дуже од две године и личне карте ванбрачних партнера на увид, односно потврда о привременом боравку за странце као доказ о њиховом заједничком пребивалишту, односно боравишту. Иначе, изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању ванбрачни партнери су стекли и право на породичну пензију уколико је та заједница трајала најмање три године пре смрти партнера, али се, ако постоји заједничко дете, овај услов не поставља. У обзир се узимају и године - 53 за жене, 58 за мушкарце, односно 45 ако имају заједничко потомство.

Престанак брака не значи обавезно и губитак права на здравствену књижицу преко партнера. Наиме, и разведени супружник  (жене старије од 45 година,  мушкарци старији од 55 година  или без обзира на године ако је утврђена неспособност за рад  по прописима ПИО) којем је по престанку брака судском одлуком утврђено право на издржавање, има права из обавезног здравственог осигурања. То право је везано за период док траје обавеза издржавања, а остварује се захтевом уз који се прилаже и судска одлука.

Битно је знати и да родитељи, браћа и сестре, очух и маћеха, бабе и деде које осигураник издржава у смислу прописа о породици, због тога што немају довољно средстава за издржавање, такође имају права да буду осигурани као чланови шире породице ако су навршили 65 година живота или ако су млађи али су неспособни за привређивање. То подразумева потпуни губитак радне способности  што се доказује налазом  вештака по прописима о пензијском и инвалидском осигурању.

Многи се питају и како да премосте период од подношења захтева за пензионисање до добијања решења, пошто престаје основ за здравствену заштиту из радног односа. Процедура подношења захтева је једноставна - потребна је фотокопија личне карте, потврда о пребивалишту од МУП-а ако нема личну карту, односно пријава боравка за странце, потврда да је захтев за пензију у поступку и писана изјава да ће у случају неостваривања права на пензију сносити трошкове добијене здравствене заштите.

Постоји и добровољно здравствено осигурање које могу да плаћају сви који нису укључени у редовно осигурање, а који то себи могу да приуште. Људима који су у тешком материјалном положају преостаје да искористе неку од могућности из законодавства или да се додатно распитају у надлежним службама - РФЗО, НСЗ или у Центрима за социјални рад.

Лечење без књижице

Законом о здравственом осигурању регулисано је право на лечење без књижица особама које су оболеле од заразних болести, малигних болести, шећерне болести, психозе, епилепсије, мултиплекс склерозе, системске аутоимуне болести, реуматске грознице, болести зависности, ретких болести, као и лицима у терминалној фази хроничне бубрежне инсуфицијенције. Обухваћени здравственом заштитом су и даваоци и примаоци  органа, ћелија и ткива.

Када касне доприноси

У случају да послодавац није  уплатио доспеле доприносе, право на здравствену заштиту   на терет средстава обавезног здравственог осигурања може се користити само у случају: хитне медицинске помоћи, циљаних превентивних прегледа - скрининга према одговарајућим националним програмима, обавезне имунизације према прописима којима се уређује здравствена заштита становништва од заразних болести и  палијативног збрињавања.

У свим другим ситуацијама, плаћање лечења је обавезно, али  треба знати и да осигурано лице има право на накнаду плаћених трошкова од обвезника уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање.

Шта је хитна помоћ?

Закон о здравственом осигурању хитну медицинску помоћ, на коју сви имају право, дефинише као “непосредну - тренутну медицинску помоћ која се пружа да би се избегло довођење лица у животну опасност, односно непоправљиво оштећење његовог здравља или смрт”. Под хитном медицинском помоћи подразумева се и медицинска помоћ која се пружи у року од 12 сати од момента пријема пацијента у здравствену установу, односно приватну праксу да би се избегле фаталне последице.

ЕЛН

Пројекат подржава

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Седам дана, стотину новозаражених

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – За три дана 12 нових упала плућа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

новембар 28, 2020 226

НАШИ СМО - Нерешено

Утакмица која траје још од марта по свему судећи имаће више од два полувремена, а крајњи резултат тешко да могу прогнозирати и најискуснији посетиоци спортских кладионица. Ковид-19 се показао као непопустљив супарник медицинској струци, удара испод појаса,…
нов 21, 2020 547

НАШИ СМО - Штекер

Месецима Кризни штаб и држава апелују на грађане да се придржавају мера, мало моле, мало припрете, толико пута да се све то разводнило, изгубило на озбиљности. Неко их слуша, неко не, мада нормалним људима нису потребни никакви апели, забране, ништа слично. Може неко да верује да вируса нема, тај…
нов 14, 2020 473

НАШИ СМО - Погнуте главе

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у понедељак у јутарњем програму Хепи телевизије да је “Србија све осим подељеног друштва, што се јасно види на сваким изборима” истичући да је огромна већина грађана “тиха, ради и труди се да нешто створи” али и да постоји “огромна, изузетно гласна, моћна и…
нов 07, 2020 443

НАШИ СМО - Катаклизма

По ко зна који пут се и прошлог понедељка обистинила стара латинска изрека “Човек је човеку вук - Homo homini lupus est”, али и речи наших старих да на планети нема чуднијег створа од човека. Као да у лудилу епидемије изазване вирусом ковид-19 није довољно смрти па додатно морају да је проузрокују…
окт 31, 2020 373

НАШИ СМО - Систем

Од тога какав резултат жели да постигне, тренер постави систем игре. Чули сте за онај фудбалски 4-3-3, или 4-4-2, некада то да жељени исход, некада не, али ако се систем распадне, пораз је неминован. Тако би требало да буде у свим другим областима у нормалном свету, да постоји систем. Такав да ради…

Репортажа

нов 15, 2020

УСПЕХ ОД ПРЕ 35 ГОДИНА - Саставили укрштеницу од скоро седам метара

Када су се пре три и по деценије чланови тадашње енигматске секције…
нов 08, 2020

НОВЕМБАР НА ЈАГОДЊИ - Терапија с видиковца Перуника

Милорад Мићић из Селенца код Љубовије, познатији по надимку Маракана, на планини Јагодњи,…
сеп 30, 2020

ОТКУП СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА - Цигарете скупље, а гвожђе јефтиније

Пре две деценије, када је почео да живи од продаје секундарних сировина, Иван Лукић из…
сеп 21, 2020

ПРИЧА О МЛИНУ ЗА КАФУ - Преживео Солунски фронт

Голготу српског народа у Првом светском рату, поред војника, официра и “обичног света”,…
сеп 06, 2020

ПОЗДРАВ ИЗ КОСТАРИКЕ  - Јадранин - конзул и узгајивач ананаса

Авантура Станка Трифуновића (67) почела је пре четири и по деценије када је из родног…
сеп 01, 2020

У ОШ "ПЕТАР ТАСИЋ"У ЛЕШНИЦИ -  У школу са много оптимизма

Уторак, 1. септембар. Први дан нове школске године по много чему другачији од свих…
авг 13, 2020

МУЗИЧАР РАДОВАН МИЋАНОВИЋ РЕНДИ - Корнелије Ковач му дао надимак

Он спада у генерацију већ зрелих музичара, до почетка пандемије коронавируса активан…
авг 10, 2020

МИОДРАГ МИШКО СЈЕКЛОЋА ПОБЕДИО КОРОНУ - Знао сам - морам се борити

Само онај ко се ухватио укоштац са ковидом-19 зна како му је било, а свака прича је…
авг 09, 2020

СТЕФАНОВИЋИ У ТАНДЕМ ВОЖЊИ - На два точка и са четири педале

Када су се први пут провозали Лозницом на бициклу “за двоје”, брачни пар Слађана и Живко…
авг 07, 2020

НАСЛЕДИО “ФИЋУ” СТАРОГ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ - Дедовина која нема цену

Само онај ко је возио аутомобил “националне класе”, може разумети љубав према легендарном…

Грми Ло

нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"