fbpx

ИМАШ ПРАВО (7) - Новинарство није беспризорно трачарење

Грађани који нису јавне личности добијају медијску пажњу углавном када се нађу у најтежим животним ситуацијама, најчешће не знајући да њихов бол није “јавно добро” и да етички Кодекс новинара Србије као и Закон о јавном информисању и медијима дефинишу и штите њихово право на приватност

“После трагедије рођаци открили умало радосне вести: Недавно се удала, али то није оно најгоре” - овај наслов са једног портала сачуван у архиви ЛН као пример таблоидног бешчашћа објављен је пре три године и односи се на младу жену из Лознице чије смо име изоставили из цитираног наслова. На страну то што је наслов чист оксиморон и што по њему читаоци не би могли ништа да наслуте, осим да се нешто страшно догодило некој младој жени (трудница погинула у саобраћајној несрећи), ни остатак текста не нуди ниједно логично објашњење ни за једну ни за другу тврдњу, а још мање зашто је то све заједно важно за било кога другог на овој планети, осим за унесрећену породицу.  И тако, неколико дана заредом крцкала се та несрећа у очекивању неке нове која би могла измамити нечију сузу и подићи читаност листа и портала. Невоља је тим већа што се и данас тај срамни текст са  фотографијама  може наћи преко интернета и изнова потрести породицу и сваког ко је познавао несрећну младу жену.

Ово је само један од многобројних примера како медији злоупотребљавају приватност грађана  кршећи и закон и етички кодекс с нечасним намерама.

Јавни интерес није изговор

У разговору за ЛН, Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу, истиче да од укупно десет поглавља Кодекса новинара Србије, чак шест се готово у потпуности односи на питања етичког односа медија према грађанима, а још једно делимично – кроз заштиту ауторских права.

- Кодекс, не само да штити право свих грађана на тачно, објективно, потпуно и благовремено информисање, него се и прилично детаљно бави заштитом људи о којима медији извештавају. И то пре свега “обичним грађанима”, онима који нису јавне личности, јер је, по Кодексу, право на приватност јавних личности  мало сужено и у одређеним ситуацијама ће га потиснути јавни интерес. Баланс између јавног интереса и права на приватност појединца вечна је новинарска дилема и некад је заиста тешко повући јасну границу. Редакције се у својим одбранама пред Саветом за штампу готово увек позивају на јавни интерес, рецимо, објавили смо да је радница у вртићу оболела од ковида, јер је јавни интерес да се зна да су деца можда угрожена, или објавили смо имена професора за које сумњамо да „воле да се друже са ученицима“. Нажалост, врло често нема оправдања да се некоме, без икаквих стварних доказа, објави име и да им се тиме упропасти живот. Још мање се било каквим јавним интересом могу правдати безбројни детаљи убистава, силовања, породичног насиља и трагедија, којих су пуне црне хронике, пре свега дневних новина (таблоида). Они се увек правдају тиме да њихове читаоце то највише занима и сасвим је могуће да су у праву и да већина не види ништа лоше у објављивању обдукционих записника убијене деце, детаљних исказа силоватеља, сликању сахрана и „пропитивању“ породице жртве... Све док се то не деси некоме ко им је близак. Срећом, све више грађана зна да може да има право на заштиту од лошег и неетичног „новинарства“ и због тога Савет добија све више жалби - оцењује Новаковићева.

Према њеним речима, грађани се најчешће  жале на неистините инфомације, клевете, гласине, недоказане оптужбе које су против њих изнете, да им је ускраћено право да се чује и њихова верзија догађаја, да  им је нарушена приватност.

Медијско лешинарење

Тамара Скроза, новинарка Времена и агенције Фонет, чланица је Комисије за жалбе Савета за штампу од њеног оснивања. Као новинарки која се бави медијском етиком, каже да је највише погађа када колеге крше тачку Кодекса новинара Србије која упозорава на злоупотребу менталног, емотивног и интелектуалног статуса саговорника, као и његове-њене свести о моћи медија и последицама које може да има због тога што говори.

- Делује сувопарно, али примери су више него илустративни. Пре петнаестак година, новинари су пред камером, без прикривања идентитета, с пуним именом и презименом разговарали са женом осумњиченом да је више пута извршила чедоморство - жена која је очигледно имала некакав интелектуални дефицит или ментално обољење испричала је да су јој ноћу долазиле комшије с којима је имала сексуалне односе, да би затим до у детаље објаснила како се порађала и како је потом убијала и закопавала своју децу.

Пре десетак година, силована је и убијена трогодишња девојчица. Данима су новинари разговарали с њеном мајком и родбином, преносили најгнусније детаље, да би на крају снимили и интервјуисали баку и мајку како припремају оделце које ће обући детету за покоп.

Коначно, ево и једног свежијег примера. Младу жену је њен партнер више дана држао заточену и злостављао на потпуно незамисливе начине: терао је да једе сопствени измет, измет њиховог детета из пелене, уринирао је по њој, премлаћивао је и на крају жигосао на челу усијаним металом. У том стању, она је пристала да новинарима „отвори душу“, да исприча све што јој се догодило под пуним именом и презименом, да се фотографише, чак и да се слика с децом. Када је партнер пуштен из притвора, исти ти медији објавили су да се она плаши за свој живот, да би после тога нестала из медија. Не знам шта се с њом догодило, али слободно се може рећи да је она била двоструко злостављана - најпре је то учинио насилник, а после насилни медиј, оба с дугорочним, судбинским последицама. Јер, какав живот њу очекује када је читава Србија читала њену најдубљу трауму и јад? Када је то остало заувек „записано“ на интернету, на фотографијама?  

Сваког дана, буквално сваког, новинари разговарају са људима који су тек изгубили децу, који су сахранили неког ближњег, који су жртве најгнуснијих кривичних дела - заборављајући притом да је то најгоре медијско „лешинарење“, да то пристојан свет не ради, да је то ЗАБРАЊЕНО. Ти и такви људи не знају какве могу бити последице тога што чине, не знају вероватно ни са ким ни зашто разговарају. У том стању, они могу открити нешто чиме откривају сопствену приватност, крше право на достојанство жртве, понекад буквално уништавају свој и живот људи око себе - указује Тамара Скрозза.

Све ово указује на неопходност да  медијска писменост коначно уђе у образовни систем, јер оно што је скаредно не сме постати уобичајено. Новинарство је нешто сасвим друго.

 

Статистика жалби

Укупан број жалби о којима је до сада одлучивала Комисија: 588, од тога је у 399 случајева одлучила да Кодекс јесте прекршен, у 126  да није. Решено медијацијом - 71 жалба.

Највише су се жалили грађани (појединци) - 485 жалби, затим невладине организације - 185.

Најчешће су кршене одредбе из Поглавља I - Iстинитост извештавања - 229 пута, IV -Одговорност новинара - 196, па V - Новинарска пажња - 181, с тим што су веома ретки текстови у којима је прекршена само једна одредба.

Највише жалби поднето је на Курир (73), Iнформер (62) и Блиц (59).

Претпоставка невиности

У циљу заштите људског достојанства, као и независности, угледа и непристрасности суда или другог надлежног органа, нико се у медију не сме означити учиниоцем кажњивог дела, односно огласити кривим или одговорним пре правноснажности одлуке суда - стоји у чл. 73 Закона о јавном информисању и медијима. У поглављу IV Кодекса новинара Србије које се односи на одговорност новинара стоји: “Новинар је дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде”. А у смерницама, између осталог,  ближе је појашњено да уколико извештава о почињеном кривичном делу, новинар мора да буде на опрезу да, у разговору с евентуалним сведоцима, не обелодани идентитет жртве, односно идентитет и право на претпоставку невиности осумњиченог чак и у случају признавања кривице.

Ко има право да поднесе жалбу СЗШ?

Сваки појединац, организација или институција, који су директно погођени објављеним садржајем на који се жале. Уколико подносите приговор у нечије име, морате обезбедити писану сагласност те особе. Жалбу у име малолетног детета могу поднети родитељи или старатељи  или неко трећи уз њихову писану сагласност. Уколико објављени садржај повређује права одређене групе људи, жалбу може поднети организација која се бави заштитом људских права. Vажно је знати да се прихватају само жалбе које се односе на садржаје штампаних медија од чијег је објављивања није прошло више од три месеца, док се жалбе на садржаје онлајн медија могу поднети све док су ти садржаји доступни јавности.

Жалбе морају бити потписане, поднете у писаном облику или послате поштом  на адресе: Савет за штампу, Краљице Наталије 28, 11000 Београд, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или попуњавањем обрасца на веб-сајту: savetzastampu.rs

Уколико желите, СЗШ може и посредовати између вас и медија на који се жалите тако да можете предложити да медиј објави ваш одговор, исправку, да вам се извини или нешто сасвим друго.

Услуге СЗШ су бесплатне, а медиј који је начинио прекршај Кодекса дужан је да објави одлуку Комисије за жалбе.

ЕЛН 

Фото: Архива ЛН и лична архива саговорница

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ИМАШ ПРАВО (6) - Суђење у разумном року

ИМАШ ПРАВО (5) - Ја вама личну карту, ви мени легитимацију

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

децембар 04, 2021 988

НАШИ СМО - Моје

Када овај текст угледа светлост дана, већ ће бити познато да ли ће председник Србије потписати Указ о проглашењу Закона о експропријацији или не. Ја навијам да га не потпише, чак гајим огромну наду да неће иако је данас (уторак) рекао “Чини ми се да ћу…
нов 27, 2021 354

НАШИ СМО - Буна

Ако би неко вратио календар само две године уназад, схватили бисмо да ова 2021, као ни претходна, нису најгоре, најлуђе, најнепредвидљивије или најшокантније. Наравно, не треба сметнути с ума садашње свакодневне извештаје о преминулима због ковида-19, што апсолутно није за поређење са било чим, али…
нов 20, 2021 321

НАШИ СМО - Милионче

Србија иде у Катар на Светско првенство у фудбалу. Шта је и како је било, зна свако ко воли “најважнију споредну ствар на свету”, Митрогол је наставио да решета, Пикси је показао да је вера у успех, успеха пола и сада остаје да се прича настави за годину дана. Коначно, радост и од репрезентативног…
нов 13, 2021 1093

НАШИ СМО - Вишак

Жена је била на боловању због короне, у дану када јој је истицало боловање, доктор га је продужио јер опоравак није био такав да може безбедно да се врати на посао. У истом том дану позвали су је са посла да дође на “информативни разговор” где јој је саопштено да је проглашена за технолошки вишак и…
нов 06, 2021 442

НАШИ СМО - Падеж(и)

Шта би данас рекао Вук Караџић када би прошетао својим завичајем и чуо говор својих Јадрана, Подрињаца, али и земљака широм Србије, тешко је и замислити, а колико би их разумео у “ери компјутера” и невероватно брзог развоја технологије, можемо се само запитати. Логично је да се пуно тога променило,…

Репортажа

нов 03, 2021

ДРАГАН ГАЈИЋ ОСТВАРИО САН - На бини са идолима

Музичару Драгану Гајићу из Лознице, који је у Нови Сад отишао због факултета, али и већих…
окт 18, 2021

''ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ'' - Кад Вук кува срнетину

Када су пре две године обећали да ће следећи ''Плодови Рађевине'' бити још бољи,…
авг 22, 2021

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА - Миле Пишоња поново на “зиду смрти”

Када је на недавном скупу бајкера у Човић Пољу (РС) Милисав Илић из Лознице угледао…
авг 09, 2021

ПАНТЕЛИНДАН У РАЂЕВИНИ - Крупањски вашар никад посећенији

Пантелиндански вашар у Крупњу организован је данас у срцу Рађевине и после прошлогодишње…
авг 07, 2021

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Око осам хиљада стотину и двадесет километара далеко од свог родног краја јутрос се за…
авг 01, 2021

ТОДОРОВИЋИ У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ - Обележили три века фамилије

Више од две стотине Тодоровића окупило се прошле недеље на породичном скупу да обележи…
јул 31, 2021

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” - За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе…
јул 10, 2021

ЈУБИЛАРНА ДРИНСКА РЕГАТА – Повратак у живот

Чамац до чамца, а сваки препун учесника јубиларне 20. Дринске регате који с нестрпљењем…
јул 05, 2021

11. ДАНИ МЕЂАША – Кад се добре комшије окупе

На Мачковом камену, после једногодишње паузе због епидемије коронавируса, јуче су се…
јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…

Грми Ло

сеп 06, 2021

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког…
авг 13, 2021

У ЛОЗНИЦИ – Празник младих кроз спорт, екологију, културу и добру забаву

Млади Лознице обележили су јуче и прекјуче свој дан спровођењем неколико активности.…
мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"