ПОСЛЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ – Адвокатима одбијена пријава

Кривична пријава, коју је у новембру прошле године Основном јавном тужилаштву у Лозници (ОЈТ) поднела Адвокатска канцеларија Марић против НН лица запослених у градској управи, због, како је тада наведено, кривичног дела „састављање нетачних бирачких спискова“ (из члана 158. Кривичног закона), одбијена је, а јуче је стигло исто решење и од Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) којем су се исто обраћали. Подсећамо да је у пријави наведено да се не слажу број бирача на бирачком списку и подаци о броју становника и пунолетних грађана Лознице, према последњем попису становништва, а, како су тада рекли из Адвокатске канцеларије, ово је био први пут да неко у Србији подноси овакву кривичну пријаву.

– Месец дана пре децембарских избора, 17. новембра, поднели смо кривичну пријаву пошто смо дошли до података да нешто није у реду са бирачким списком. Зна се да су за бирачке спискове надлежни у Министарству за управу и локалну самоуправу, али и да бирачке спискове локалних самоуправа ажурира градска управа. Зато је била пријава против НН лица запослених у градској управи – каже адвокат Цветко Марић, један од подносилаца пријаве.

Како је рекао за ЛН, после кривичне пријаве, предали су и неколико поднесака лозничком ОЈТ, како би је поткрепили, прилажући и одређене доказе.

– Први поднесак је био са именима лица која смо предложили за саслушање. У међувремену смо дошли до података који показују да је тог дана када смо добили податке, уписано 67 људи који су дошли из Сурчина. То је било проверљиво и сматрали смо да ће ОЈТ све то узети у обзир. Три дана после избора поднели смо поднесак сматрајући да се ОЈТ не среће свакодневно са овим кривичним делом, указујући на хитност поступка. Нисмо добијали никакве одговоре. У фебруару следи четврти поднесак, а у међувремену су обављени разговори с неколико радника градске управе и полиције. Тужилаштво се задовољило њиховим изјавама, што сматрамо неквалитетним вођењем истраге. У мају стиже решење да се одбацује наша пријава. Шест месеци после вођења истражног поступка у коме се апострофирају искази лица с којима је обављен разговор али нико не одговара који је разлог тог драстичног повећања броја људи на бирачком списку. Иначе, један од подследњих поднесака био је када смо дошли до комплетног бирачког списка и указали да нешто није у реду јер је у свакој месној заједници на бројевима нула, који, иначе, не постоје, уписан огроман број бирача. У неким селима чак и четири стотине. Ко су ти људи, питали смо указујући да нешто није у реду. На градској адреси у Улици Драгољуба Поповића на више нумеричких ознака било је од десет до преко тридесет гласача. Да у једном стану живи 31 гласач је немогуће. Разумно смо указивали да нешто није како треба, али то нико није хтео да провери – објашњава Марић.

Он додаје да су добили обавештење о решењу које им није достављено, што је значајно ради права на приговор.

– Искористили смо рок од осам дана за приговор који смо упутили Вишем јавном тужилаштву наводећи да није било разлога за овакву одлуку и да су чињенице само делимично утврђење. Докази које смо предложили нису изведени, вештачење из области статистике није извршено, а детаљно смо навели и зашто сматрамо да је ОЈТ преурањено реаговало на пријаву. Предложили смо да ВЈТ усвоји приговор и тражили наставак истраге. Јуче добијамо решење ВЈТ као другостепеног органа где наш приговор одбијају као неоснован. Наводи се да је све што је ОЈТ урадило регуларно, чињенице које смо наводили нису логичне и да нема никаквих проблема – каже Марић

Он додаје да против другостепеног решења не постоји правни лек, жалба и приговор, али постоје ванредни правни лекови, захтев за заштиту законитости. Он наглашава да ће се када исцрпе сва правна средства, обратити међународним правним институцијама и Европском суду за људска права.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И …

У „ЦАРСКОМ КОНАКУ“ – Милисавкин стоти рођендан

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ – Кажњено више од 25.000 возача

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )