НАШИ СМО – Само питам

Сретнем пре неки дан комшију који гази девету деценију, виталан је, мозак га одлично служи, а начитан па воли да започне разне теме. Све тај ”чешља” од Путина до Бајдена,од Украјине до Газе, не гаси ТВ, а шалта разне канале јер ”сви лажу на свој начин” па ”никоме не верује 100 одсто”. Тако ти он, нормално, о најактуелнијој теми јадариту, односно литијуму.

Каже да му није ових дана ништа јасно, чуо је толико тога да више не зна шта да мисли, све што је учио, прочитао и сазнао, вели, изгледа да је било погрешно, или он то није добро схватио па је деценијама живео у заблуди да нешто зна, а нема појма. Тако му све делује у тој причи о јадариту, врло сличном криптониту који смета једном Супермену, а јадарит је, што се тиче сметњи, изгледа, још гаднији минерал. Или није до минерала, него до нас. Нешто јесте. Вели он да је провео век мислећи да је Српска академија наука и уметности (САНУ) одувек окупљала најумније главе, од Иве Андрића, Тесле, Пупина, Миланковића, Цвијића, Мендељејева и осталих, али да то, како чује, више није случај. Објасни одмах да је, колико он зна, пре две године САНУ рекла да експлоатација јадарита није добра, издат је и зборник који је читао, али сад чује да о томе треба питати ”струку”.

– Коју струку треба питати? Зар није наша највећа струка у САНУ? Само питам – вели он и не губи време него наставља даље. Каже да је чуо и читао како око тог рудника нећемо ништа покушати ни да почнемо док нам Немци не буду гарантовали да ћемо имати чисте реке и планине, а депонија бити у складу са свим европским стандардима. Тврди да је прочитао три пута јер није био сигуран одмах да ли разуме добро.

– Рођен сам уочи Другог светског рата. Колико сам учио у школи, ти Немци направише чуда, побише у Драгинцу готово три хиљаде душа, а богами ни у Великом рату нису нас штедели, нарочито по Мачви где су свашта чинили. Били су и међу онима што нас бомбардоваше 1999, а сад гураше, чини ми се, и резолуцију о Сребреници. Како сад то да су они поуздани, а није нико наш, на пример САНУ? Само питам – каже он док ме пикира равно у очи и не чека одговор већ наставља даље.

Није му јасно ни зашто ти исти Немци који, како је читао, имају више литијума од нас, неће да га ваде већ желе да се ми овајдимо. Каже, или Немци више нису они Немци, или  су решили да нас победе без употребе оружја.

– Наводно ће тај рудник угрозити реке и подземне воде у Мачви, али ће зато донети много пара. Можда има неки начин да жеђ гасиш новцем, профитом, уместо водом. Напредује технологија, само питам – каже комшија са ”милион” питања.

Вели и да је давно неки султан Сулејман наводно рекао – “Не дај Боже да се Срби сложе”, а тај литијум то баш не да. Опасно се затегло између оних за и оних против рудника, каже и врти замишљено главом.

– Кажу треба разговарати. Тачно, али тај јадарит откривен је пре 20 година. што се није досад разговарало о њему? Осим ако нам није опет подваљено по оној ”Завади па владај”. Заборавили смо одавно на  ”Само слога Србина спасава”, делимо се стално, на четнике и партизане, Звезду и Партизан, сад изгледа и око тог минерала. Има ли неко паметан, а да му можеш веровати, да објасни ту ствар? Само питам – каза знатижељни комшо, а тад ми зазвони мобилни па морадох прекинути његову неисцрпну запитаност.

Није једини коме није баш све јасно. И стварно, зар није наша САНУ институција којој треба веровати? Зашто су најбоље гаранције Немачке кад историја не даје потврду да су били увек, рецимо, добронамерни? Да ли је бољи вадити литијум или улагати у пољопривреду и здраву храну? Милион питања која траже одговоре.

Одговор је, можда, одавно дао Црвени Облак (1822-1909), поглавица Сијукса – “Тек кад посече и последње дрво, ухвати последњу рибу и затрује последњу реку, бели човек ће схватити да не може да једе новац.”

Само питам…

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Достојанство

НАШИ СМО – Исповедаоница

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )