ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ – Почело кажњавање возача тротинета

Припадници саобраћајне полиције почели су са применом одредаба Закона о безбедности саобраћаја које се тичу лаких електричних возила, односно тротинета.  У нашем граду су већ забележена и прва кажњавања због непрописног кретања возача таквих возила, а како нам је данас рекла Сандра Митровић, заменица командира Саобраћајне полиције у Лозници, ти прекршаји не спадају у оне за које се може изрећи опомена. Она истиче да је закон јасно дефинисао прописе под којима се лака електрична возила (ЛЕВ) могу користити у саобраћају.

– То су возило са најмање два точка, са механичким управљачем, без места за седење, чија трајна номинална снага електромотора није већа од 0,6 киловата, чија највећа конструктивна брзина не прелази 25 километара на сат и чија маса празног возила не прелази 35 килограма. С обзиром на то да оваква врста возила има неповољне карактеристике управљивости, као и да техничке карактеристике нису на безбедносном нивоу као код других возила, законом је дефинисано и којом путном инфраструктуром се могу кретати – каже Митровићева.

Сходно томе, како је објаснила, возач ЛЕВ је обавезан да за кретање користи бициклистичку стазу, пешачко-бициклистичку стазу или бициклистичку траку. Изузетно, уколико не постоји могућност кретања том инфрастуктуром, може се кретати коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничена на највише 30 километара на сат, а возач који је навршио 18 година живота може се кретати коловозом на путу на коме је брзина кретања ограничења највише 50 километара на сат.

– Деца и особе млађе од 14 година не смеју управљати оваквим возилима на путевима, а када је реч о обавези регистрације, за сада то није предложено. Прописана је обавеза возача да у саобраћају на путу сме да управља ЛЕВ уколико је на њему постављена налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја. Из садржаја налепнице ће моћи да се утврди да ли конкретно возило спада у ЛЕВ, односно у возила којима је дозвољено учешће у саобраћају на путевима у Србији. Сви возачи ЛЕВ ће морати да носе светлоодбојни прслук када се крећу коловозом, укључујући и бициклистичку траку, без обзира на доба дана или на услове видљивости. Са друге стране, када се крећу бициклистичком стазом или пешачко-бициклистичком стазом, тада морају носити светлоодбојни прслук или бити осветљени или означени рефлектујућом материјом, и то само ноћу или у условима смањене видљивости. Прописана је обавеза возача да док управља овим возилима мора на глави имати закопчану заштитну бициклистичку кацигу, а карактеристике те кациге ће бити прописане подзаконским актом који доноси министар надлежан за послове саобраћаја – објашњава она и додаје да су управо због непоштовања неког од ових прописа најчешће изрицане казне и у Лозници.

Осим овог основног услова, дат је и посебан услов у вези са старосним условом за управљање ЛЕВ.

Иначе, за све наведене прописе, уколико се не поштују, казна је 10.000 динара, а уколико се плати у року од осам дана, упола мање.

Камере

Митровићева подсећа да су од априла на Шабачком путу, Улици Дринске дивизије и Улици Републике Српске почеле да раде камере за детекцију саобраћајних прекршаја. Она апелује на суграђане да се придржавају саобраћајних прописа како би се избегле штетне последице саобраћајних незгода.

– Када камера детектује прекршај, кроз наш систем утврђујемо ко је власник возила и њему се шаље позив да се изјасни ко је возилом управљао и по добијању те информације подносимо пријаве које даље процесуира суд – каже заменица командира Саобраћајне полиције.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЧЕТВРТАК ПОЧИЊЕ ”ЛИЛА-ЛО” – Од Барселоне и рамонде до школе за змајеве

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ – Одазвало се 70 људи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )