У КУЛТУРНОМ ПРЕДЕЛУ ТРШИЋ-ТРОНОША – Место заштићених врста биљака и животиња

Центар за културу “Вук Караџић”, као управљач културним пределом Тршић-Троноша, сваке године реализује годишња научна истраживања у овом заштићеном подручју. У сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, са циљем да се употпуни база података присутних природних врста, ове године акценат је на истраживању инсеката. Планирано је да се истражује у неколико наврата, а прво теренско истраживање у овој години реализовано је крајем јуна дуж пешачке стазе од Тршића до Манастира Троноше (4.850 м). Како кажу у Центру за културу, забележено је присуство цврчка, јеленка, лептира купусара, лептира пругастог једриличара, алпске стрижибубе и других.

– Од прикупљених инсеката биће сачињена збирка која ће се користити у образовне сврхе. У наредном периоду биће реализована и истраживања других врста, а резултати ће бити објављивани у публикацијама, документарним изложбама, презентацијама и документарним филмовима – каже Биљана Радичевић из Центра за културу.

Културни предео Тршић-Троноша, заштићено подручје које се простире на површини од 1.802 хектара на територији Града Лознице, одликују бројне природне и културне вредности. Основне природне вредности чини 145 заштићених врста биљака и животиња, међу којима се издвајају храст, буква, липа, бреза, дугалзија (врста четинара), орах, божиковина, бршљан, средњи детлић, русис врачак, љиљак, срна и друге.

Почетком јуна одржана је и ђачка радионица “Флора и фауна културног предела Тршић-Троноша”, којом је обележен Међународни дан заштите животне средине, који се у свету обележава од 1973. године на предлог Генералне скупштине Уједињених нација. Тема радионице био је биодиверзитет заштићеног подручја, водиле су је стручне сараднице Завода за заштиту природе Србије Ивана Јелић, Александра Затезало, Весна Луковић и Наташа Панић, а учествовали су ученици Вукове спомен-школе у Тршићу. Том приликом сазнали су како се прави хербаријум и на који начин се формирају збирке инсеката, али и карактеристике појединих биљних врста, представника фауне инсеката и лептира.

Радионица је организована уз подршку Министарства заштите животне средине и Града Лознице.

С. П.

Фото: ЦЗК

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАД ЋЕ ПОНУДИТИ ПОМОЋ – Штира мора бити украс, а не ругло

ПОСЛЕ ДРУГОГ УПИСНОГ КРУГА –  Непопуњено 71 место

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )