РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА “ЕКО ТАМНАВА” – Готова до краја 2025.

Увелико трају радови на будућем регионалном центру за управљање отпадом ”Еко – Тамнава”, а овај највећи еколошки пројекат у Србији треба да буде завршен до краја наредне године. У том центру отпад, око 240.000 тона годишње, одлагаће 15 градова и општина, у којима живи више од пола милиона грађана. Прошле седмице одржана је редовна Скупштина на којој је усвојен финансијски извештај за протеклу годину, а учесници су обишли радове на управној згради И самој депонији, потврдио је начелникМачванскогуправногокруга Жељко Марјановић за ЛН.

– Радови су у пуном јеку, почели су прошле, а треба да буду завршени до краја следеће године и да регионални центар буде у функцији. Раде се земљани радови, постављају фолије, дренаже, имаће погон за пречишћавање отпадних вода, све се ради по свим европским еколошким стандардима и што се тиче заштите животне средине, биће испоштовани. Пројекат финансира држава Србија преко Министарства заштите животне средине, из кредита Европске банке за обнову и развој и француске Развојне агенције. У пројекат је укључено 15 локалних самоуправа из нашег округа – Лозница, Љубовија, Мали Зворник и Крупањ. Битно је и то да ће канте, контејнери, камиони за транспорт преко пројекта бити обезбеђени за локалне самоуправе. Свака од њих имаће рециклажна дворишта, за сортирање отпада, постојаће и трансфер станице где ће се прикупљати отпад са више локалних самоуправа, за Лозницу је планирана да буде у Осечини. Ту ће он бити разврставан, то ће се чинити и на самој депонији тако да ће на њој на крају бити одлаган само отпад који је неупотребљив у било какве сврхе – објаснио је Марјановић и навео да ће по отварању  ”Еко – Тамнаве”, градови, односно општине остати без депонија које сада користеи да се њеним отварањем  проблем одлагања отпада решава за ”наредних сто година”.

Жељко Марјановић

Подсетимо, октобра прошле године Град Лозница и три суседне општине Крупањ, Љубовија и Мали Зворник придружиле су се ”Еко – Тамнави” потписивањем уговора. Регионална депонија налази се у селу Каленић, у општини Уб, где ће бити комплетна пратећа инфраструктура која обухвата трансфер станице, рециклажне центре, постројење за биолошки третман отпада и друге објекте неопходне за решавање једног од највећих еколошких проблемаСрбије – неадекватног управљања отпадом. Реализацијом овог пројекта системски ће бити решен проблем управљања отпадом и за грађане Уба, Ваљева, Осечине, Лајковца, Мионице, Љига, Коцељеве, Владимираца, Барајева, Лазаревца и Обреновца. Све ове локалне самоуправе одлагаће на савремен начин отпад, чиме ће бити унапређен квалитет живота грађана.

Изградња регионалног центра за управљање отпадом у Каленићу код Уба један је од највећих капиталних зелених пројеката у Србији. Иначе, прерада отпада је неопходна јер ако би се он сав одлагао на депонију, њен век би био врло кратак. Лозница одавно чека отварање регионалне депоније како би затворила постојећу градску комуналну депонију чија санација траје готово деценију и по. Она је 2011. и 2012. године била суфинансирана од Министарства за заштиту животне средине и локалне самоуправе, а од 2013. Локална самоуправа сваке године у буџету планира новац за ту намену. Лани је била на реду 13. фаза за коју су прошле године, као и за чишћење дивљих депонија, утрошена планирана средстава од 28,5 милиона динара.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЉУБОВИЈИ ОД МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНАРСТВА – Милион евра за реконструкцију Дринске улице

ЗА ВИКЕНД У ЛЕШНИЦИ – 14. скуп бајкера

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )