ГРАД ЋЕ ПОНУДИТИ ПОМОЋ – Штира мора бити украс, а не ругло

ГРАД ЋЕ ПОНУДИТИ ПОМОЋ – Штира мора бити украс, а не ругло

Често је протеклих година у Лозничким новостима једна од тема било одржавање корита реке Штире, а наслови попут “Поплављене куће у Воћњаку”, “Блокиран бањски шор”, “Штира и даље у корову”, “У Штири пливају аутомобилске гуме”, само су неки којима смо указивали, често и на иницијативу грађања, на проблем који се периодично понавља и најчешће с првим пролећним данима када вегетација буја, а кише нанесу различите наслаге на поплочани део уређеног корита од Гушавца до Градилишта.

Прво наше овогодишње обраћање надлежнима било је у последњој декади априла, када су и читаоци тражили од нас да опет потражимо одговор на питање – ко одржава корито реке Штире. Тада смо објавили да је река у надлежности ЈП “Србијаводе”, а од овог предузећа добили одговор да ће корито Штире бити уређено током маја, по “редовном плану” одржавања. Део планираних послова је и завршен, од железничког моста на Градилишту до заобилазног пута према ушћу у Дрину, али горњи део уређеног корита, од Гушавца, кроз Шуловачу и насеље Штира 1 и 2, до центра града, остао је укоровљен. Тако је и на крају јуна. Иако смо са “Србијаводама” имали одличну комуникацију, коректну сарадњу и брзе одговоре, уз фотографије које смо им редовно слали, како бисмо их с лица места обавестили како Штира у том тренутку изгледа, овај пут смо одговор затражили у градској управи. Разлог томе је што се стање није променило набоље, што и даље коров и различито растиње затвара проток Штире на неким местима и на мање од пола метра и што су последњих дана обилне кише протутњале и кроз лознички крај, а у Штиру се, као из кратера, уливале отпадне воде из шахти у близини Дома пензионера. Нећемо помињати бројне критике грађана који живе поред Штире у зградама или кућама, али овако нешто не доликује граду у којем се гради и тежи модернизацији у сваком смислу те речи. Има ли начина да локална самоуправа потражи помоћ од “Србијавода”, питање је које смо поставили Љубинку Ђокићу, члану Градског већа, који се сложио да граду не приличи такав изглед реке која важи за његов препознатљив украс.

– Без обзира на то што је то водоток првог реда и што он јесте у надлежности “Србијавода”, то је, на неки начин, наше лице. Зато ћемо покушати да разговарамо с надлежним људима и да, уколико су они спречени због ових киша које праве проблеме на различитим местима Србије, а практично им је цела држава на леђима са тим токовима првог реда, можда не стижу, понудимо помоћ. Нама је циљ да у нашем граду буде чисто и, у крајњој линији, ако не могу они, понудићемо да ми то урадимо јер не можемо дозволити да буде тако како је сад – рекао нам је Ђокић.

Он је изразио разумевање за обавезе “Србијавода”, сложио се да имају на стотине мука због изливања река и обилних падавина, али и додао да је Лозници циљ управо тај да не дође до сличних проблема.

– Људи из “Србијавода” су коректни, увек су нам излазили у сусрет и они не гледају на то да ли је водоток другог реда, ако могу да помогну, ту су. Ово јесте њихов водоток али, ако не стижу, ту смо да ми им узвратимо помоћ. Свакако треба с њима још једном поразговарати и видети да ли њихов подизвођач из Шапца (ВД “Југокоп-Подриње”) то може што пре да заврши. Они су прошли на тендеру и одржавају њихове водотокове, али ћемо затражити да нас обавесте кад конкретно планирају то да раде и ако се и даље одуговлачи, да ми то некако сами решимо. Треба знати да без њихове дозволе не бисмо ни смели било шта да радимо, мада не би они стварали проблеме јер чинимо нешто што је добро, а и они су нама чинили и били на услузи када је било проблема на водотоковима другог реда. Не смемо заборавити да су сређивали реку Корениту, кад је у Воћњаку требало нешто урадити, долазили су увек. На Коренити су чистили корито од ушћа у Јадар па 10,2 километра узводно и то не треба заборавити. У сваком случају, потражићемо решење које у што краћем року морамо и реализовати – поручио је Ђокић.

Корито Штире у градском језгру чишћено је у октобру 2020. године, а подсећамо да је њен регулисани део нешто краћи од пет километара. Од Дрине, до железничког моста, то је око два километра земљаног насипа, а од Градилишта до Гушавца је градска регулација са озиданим плочником и зидовима, великим и малим коритом, што је изграђено још 1967. године. Више од пола века управо тај уређени део корита је симбол Лознице, детаљ који примети сваки гост нашег града, а шеталиште поред реке место за одмор бројних Лозничана. Разлога је много да се Штира не претвори у ругло.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ ДРУГОГ УПИСНОГ КРУГА –  Непопуњено 71 место

РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА “ЕКО ТАМНАВА” – Готова до краја 2025.

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )