ЛЕТОВАЊЕ 2024 – Више цене, али више и путника

ЛЕТОВАЊЕ 2024 – Више цене, али више и путника

Да се често чују коментари како је све поскупело, чују се, да се гунђа, гунђа се, али када је у питању одлазак на море, ни пораст цена не може да нас одврати од брчкања у сланој води. Цене су у односу на прошлогодишње више за око 25 одсто, а број путника је порастао за десет одсто. Највише је поскупело оно што се највише и тражи, наводи Драган Марковић, власник лозничке туристичке агенције ”Адрија холидејс”, који напомиње да су цене најмање порасле у црногорским хотелима где се крећу у нивоу прошлогодишњих.

– Најтраженији су аранжмани за Грчку са аутобуским превозом из Лознице, Паралија, Олимпик Бич и Лептокарија, и коштају око 299 евра у двокреветним и 269 у трокреветним студијима за десет ноћења. Остали аранжмани са поласком из Београда крећу се за десет ноћења у сезони од 250 до 450 евра, а цена зависи, како од дестинације, тако и од квалитета смештајних објеката. Најповољније су цене на северу, у олимпијској и регији Светог Ђорђа – Ставрос, Неа Врасна, Аспровалта, док су на Халкидикију – Касандра и Ситонија више, као и у Јонској регији. Грчка острва се углавном продају у пакет аранжману са авио-превозом и коштају од 550 евра за апартмански и од 800 навише за хотелски смештај, на бази полупансиона – каже Марковић.

У егејској регији, у Турској, може се летовати у хотелима са три звездице, на бази полупансиона, са аутобуским превозом, за 350, 400 евра, док је медитерански део авионом, у хотелу са пет звездица и са ”ол инклузив” услугом од хиљаду евра навише за десет дана. Сличне су цене, каже Марковић, и у Тунису и Египту, а иако се полеће два пута дневно ка овим одредиштима, права је срећа пронаћи место у авиону.

О Јадранском мору смо увек причали као о најлепшем, али су и цене у Хрватској највише па ноћ у хотелу стаје од сто до више стотина евра. Срећом, не запљускује Јадран само хрватску обалу, ту је Црна Гора у којој је летовање знатно повољније.

– У црногорским хотелима полупансион у сезони стаје 40 или нешто више евра, али има и хотела светских ланаца где за дан на бази ”ол инклузив” услуге у сезони треба издвојити од 100 до 150 евра. Са друге стране, угоститељи су у Бугарској ове сезоне изашли са вишим ценама него што су у Црној Гори, а и даље се Албанија спомиње као атракција, али је број наших туриста који тамо проводе одмор знатно мањи него у најпопуларнијим одредиштима у Грчкој и Црној Гори. За љубитеље Шпаније ове године ће бити нешто скупље летовање, за десет дана у хотелу са три звездице, полупансион, и са авио-превозом, издвојиће минимум хиљаду евра. Туристичке агенције имају у понуди и остале светске дестинације, али као индивидуалне аранжмане тако да, на пример, у Доминикани десет ноћења у хотелу са четири звездице, авио-превозом на други крај света и трансфером од аеродрома до хотела и назад, у просеку кошта око двехиљаде евра – објашњава Марковић.

Он наводии да цене од септембра лагано падају од 30 до 50 одсто у апартманском и нешто мање у хотелском смештају, алии да је ”нелогичност сезоне” то да је, и поред добре попуњености, свакодневно велики број такозваних ”ласт минуте” са ценама нижим до 50 одсто, углавном за апартмански смештај.

Живко Стефановић, власник лозничке туристичке агенције ”МГС турс”, каже да се сезона не разликује много од прошлогодишње, јефтинији аранжмани у пред и пост сезони су распродати крајем прошле и почетком ове године, што је уобичајено. Напомиње да већ два месеца нема аранжмана за олимпијску регију у Грчкој, а да су, што се летовања тиче, поред нових, виших цена, нови и услови путовања.

– Сада је, на пример, дозвољен један кофер тежак до 23 килограма, а неки организатори путовања не допуштају ношење сунцобрана. Услове би, свакако, требало проверити на сајту организатора пре поласка, како не би болела глава. Најпопуларнији су аранжмани са аутобуским поласком из Лознице, попуњава се нама најближи део Грчке, али има и оних који иду сопственим превозом, као и путника који крећу из Београда. Ти поласци, међутим, доносе додатне трошкове, превоз до и од Београда, а полазна станица зависи од организатора. Незгодно је и то што се у повратку некада стигне рано, у току ноћи. Када буде отворена нова аутобуска станица у Новом Београду, биће и перона за туристичке поласке, што ће олакшати путовање. Иначе, поред овог дела Грчке који се брзо попуњава, има заинтересованих и за друге дестинације, али када људи унапред већ не знају куда желе да иду, онда, најчешће, све и остане на распитивању – објашњава Стефановић.

Како се из Лознице ка црногорској обали аутобусом креће два пута дневно, а цена од 5.400 динара није промењена у односу на прошлогодишњу, кренула је и продаја карата. Одмор се може провести и без преласка државне границе па Стефановић подсећа да су ваучери ”планули” одмах и да су бање, Златибор и Копаоник попуњени.

– То ће се увек тражити. Бање више нису, као некада, одредишта за старије, већ су пуне младих људи. Садржаји су им прилагођени. Приметно је да је после пандемије коронавируса народ почео да се креће, путује много више и то је добро. У овом периоду људе интересују вишедневна путовања, а мање излети мада има заинтересованих и за њих – каже Стефановић.

За путнике у најпопуларнију Грчку лепа вест би била то да је ова земља укинула боравишне таксе, али, увек постоји али, заменила их је знатно скупљом накнадом за отпорност на климатске кризе (еколошком таксом). Док је боравишна такса у апартманима стајала пола евра дневно, сада је еколошка 1,5 евра, а у хотелима се, у зависности од броја звездица, креће од 1,5 до десет евра по дану. Важно је и сачувати потврду о плаћеној такси, што многи не раде, јер су, ако вам је затраже на изласку из Грчке, а немате је, казне високе. Једино је добро то што се накнада плаћа по соби, а не по особи.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ПРЕД ОДЛАЗАК У АТИНУ – Тренинзи на одмору

НАШИ СМО – Достојанство

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )