У ЛОЗНИЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – Отворен легат породице Ловрић

Гимназија „Вук Караџић“ обележила је јуче Видовдан, крсну славу Љиљане и Драгослава Ловрића, захваљујући чијој задужбини већ целу деценију успешни ученици ове школе добијају наградна путовања у земљи и иностранству, проширујући тако знања стечена током редовног образовања.

Пре ломљена славског колача у присуству свештеника, професора, награђених ђака и њихових родитеља у холу школе је отворен легат посвећен брачном пару Ловрић, чиме се гимназијалци одужују добротворима који су пре смрти одлучили да сву своју имовину завештају у циљу подршке будућим генерацијама ученика лозничке школе.

– На овај дан награђујемо ученике како је и предвиђено статутом и критеријумима Задужбине „Љиљанa и Драгослав Ловрић“. Њих десет, који су током прошлих 12 месеци постизали добре резултате на различитим такмичењима добијају џепарац у динарској противвредности од стотину евра, као и четвородневно путовање које ће бити реализовано од 11. до 14. јула. Ове године оно обухвата посету и боравак у Требињу, Херцег Новом и Котору, а при повратку обилазак Сарајева. Поред дружења и одмора на плажама црногорског мора, ово путовање подразумева и обилазак историјских и културних знаменитости – рекао је за ЛН директор школе Дарко Несторовић подсетивши да је до сада на овај начин око стотину ученика путовало широм Европе.

Легат обухвата фотографије, документа и личне ствари Љиљане и Драгослава Ловрића, урађени су панои с њиховом биографијом и детаљима из живота, као и списком свих места која су гимназијалци обишли протеклих година.

– Из поштовања и захвалности према брачном пару Ловрић који су завештали своје некретнине за Задужбину из које се финансирају путовања ученика, формирали смо овај легат. Они су показали велико срце и гест који заслужује овакву музејску поставку коју смо назвали „Мали кутак за велике људе“. Ученици су уз моју асистенцију и подршку кустоса Музеја Јадра Зорана Тошића  извршили селекцију добијених предмета, осмисливши концепт који креће с причом о нашој Гимназији, затим о Милутину Ловрићу који је био председник лозничких „Сокола“ између два светска рата, а наставља се причом о Љиљани и Драгославу, који су били интелектуалци високог кова, он истакнути архитекта, а она доцент на Медицинском факултету. Они су путовањима ширили своје видике, што им је дало идеју да сав свој капитал завештају и омогуће ученицима Гимназије да на сличан начин шире своје интелектуалне видике. Надамо се да ће овај кутак остати заувек у школи и сведочити о тим великим људима – рекао је Ненад Пешић, професор историје и координатор поставке.

Слободан Каитовић, управитељ Задужбине, се захвалио ученицима, професорима и родитељима на реализацији овог, како је рекао, јединственог кутка за Лозницу, али и за Србију.

– Задужбина је јединствена јер од 2014. године, када је основана, награђује ученике који су освојили награде на републичким такмичењима. Љиљана је била Београђанка, професор на Медицинском факултету, а Драгослав је рођени Лозничанин и био је ученик Гимназије, а потом угледни београдски архитекта. Један период живота су живели у Француској и пошто нису имали потомства одлучили су да оснују задужбину, јединствену у Србији, и да целокупну имовину, која је респектабилна, оставе Задужбини чији основни задатак је да награђује ученике путовањима и џепарцем. Ово је дивна поставка која ће и у будуће мотивисати ђаке да вредно раде, стичу знања, освајају награде и постижу добре резултате током образовања и каријере – поручио је Каитовић.

Изложбу је отворила Анђелија Анђелић, једна од ауторки поставке и добитница наградног путовања прошле године.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН ПРОТЕСТ У ЛОЗНИЦИ – Живот и рудник не могу заједно

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ПОСЛЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА – Очекивали смо више

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )