ГОДИНУ ДАНА УГ ‘’РОДА’’ – Уз подршку до родитељства

Удружење за борбу против стерилитета ‘’Рода’’ обележило је данас први рођендан пригодном свечаношћу у УФК ‘’Лагатор’’. Са поносом можемо рећи да смо доста тога урадили у протеклих годину дана, рекла је Соња Јанковић, председница ‘’Роде’’, удружења које пружа подршку паровима суоченим са проблемом стерилитета.

– Наша мисија је да обезбедимо информације, емоционалну подршку и повезивање са стручњацима. Стерилитет је изазов који погађа многе, али кроз заједништво и разумевање можемо помоћи паровима да остваре сан о родитељству. Поносни смо што смо успели остварити контакте са лабораторијама и клиникама, како бисмо што боље помогли паровима. Уз помоћ наших сарадника и удружења до сада је остварено шест трудноћа, што је за нас огроман успех и мотивација да наставимо даље. Одржали смо у минулих годину дана низ радионица са докторима пружајући паровима драгоцене информације и подршку. Циљ нам је да ширимо мрежу подршке и отворимо у Лозници инфо-центар где ће парови имати тачне и поуздане информације о стерилитету, вантелесној оплодњи (ВТО), донацији јајних ћелија, свему везаном за изазов стерилитета – казала је она.

Соња Јанковић

Захвалила се на великој подршци Граду Лозници, градоначелнику Видоју Петровићу и градској управи на несебичној помоћи, лекарима, лабораторијама, клиникама, онима који су помогли рад ‘’Роде’’ за шта су им уручене захвалнице. У име градоначелника захвалницу је примила Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, која је казала да то значи ‘’да смо на добром путу и да када је подршка паровима у процесу ВТО радимо у складу са потребама грађана’’.

– Одлуку о ВТО имамо четири године и откад постоји трудили смо се да је мењамо у складу са потребама парова. У протеклом периоду обраћали су нам се они који нису могли да остваре подршку преко нашег конкурса, где један партнер нема пребивалиште три године на територији Лознице, жене које желе саме да остваре родитељство и оне које имају више од 45 година. Одлуку смо изменили и сада пружамо подршку и женама до 47 година, жене могу саме да конкуришу, али и парови чији један партнер није Лозничанин имају то право. Подршка је у истом износу, али сваки пар може да конкурише онолико пута колико жели, има неограничен број покушаја, а и сви које одбије РФЗО могу да нам се јаве. Трудимо се да будемо ефикасни, чим добијемо предлог у тој седмици заказујемо комисију, а у наредних седам дана исплаћујемо новац. Имам искуство борбе са стерилитетом, мој супруг и ја смо после 11 година добили дете, после пет ВТО и доста времена, труда, љубави и разумевања да прођемо кроз све изазове. Добра подршка је јако важна – казала је Глишић Матићева и пожелела ’’Роди’’ да наредне године имају за рођендан још много тога чиме ће се похвалити и да ‘’буде што више деце’’.

Тања Глишић Матић

На свечаности су меморандум о сарадњи потписали Удружење за вантелесну оплодњу ‘’Рода’’ и Удружење ‘’Шанса за родитељство’’ из Београда.

– Сада чланови ‘’Роде’’ имају право на све оно што наше удружење пружа као повољност, то су разни попусти са педесетак кућа које помажу у лечењу стерилитета, лабораторије, клинике и друге које могу да помогну. Овим меморандумом и чланови ‘’Роде’’ могу да искористе све повољности које су свима нама потребне на овом путу – рекла је представница београдског удружења Драгана Крстић.

Потписан меморандум о сарадњи

Подсетимо, Лозница од 2020. даје подршку за ВТО. Прве године у ту сврху је било планирано пет милиона, јавило се 14 парова и потрошен је готово сав новац. Наредне је износ повећан на шест милиона, отада је сваке године тако, јавило се 11 парова, 2022. их је било осам, а прошле пет с тим да је она била и најуспешнија јер је остварено пет трудноћа. Уз овакву подршку Града до сада је до потомства покушало доћи укупно 38 парова. До сада је, према подацима Одељења за друштвене делатности, захваљујући подршци ВТО рођено осам беба. Градска управа огласила је средином априла јавни позив за доделу накнаде трошкова за ВТО из локалног буџета за ову годину. Овога пута на располагању је 5,3 милиона динара, а максималан износ по једном захтеву је, као и до сада, 350.000 динара. Са претходним позивом за период јануар – март поново је за ВТО намењено шест милиона динара, као и у три претходне године. Од почетка године позитивно су решена четири захтева, а два пара припремају налазе.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Достојанство

У ЛОЗНИЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – Отворен легат породице Ловрић

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )