ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ – Сутра тест из изборног предмета

Полагањем теста из српског језика од 9 до 11 часова јуче је у свим основним школама у нашој земљи почела мала матура, односно, завршни тест за осмаке. Мали матуранти данас су полагали тест из математике а сутра тест из једног од предмета који су изабрали са листе наставних предмета из природних и друштвених наука – биологију, географију, историју, физику или хемију. Према подацима Министарства просвете ове године највише осмака определило се да полаже тест из географије, лане је то била биологија.

Тестови се, као и претходних година, полажу у матичним основним школама и за њихово решавање ученици сва три дана имају по два сата. Садрже задатке којима се проверава знање стечено током школовања и то на три нивоа – основном, средњем и напредном. Према досадашњој пракси, од двадесет задатака требало би да буде девет основног нивоа, седам средњег и четири задатака напредног нивоа. На тестовима из српског и математике може да се освоји највише по 14 бодова а на тесту из изабраног предмета највише 12 бодова.

За упис у четворогодишњу средњу школу ученик мора да оствари најмање 50 бодова од могућих 100. Под тим се подразумевају бодови који се добијају на основу успеха оствареног у шестом, седмом и осмом разреду и оне остварене на завршном испиту. Од укупно стотину бодова, ученик на основу општег успеха из школе може да оствари највише 60 бодова а на основу мале матуре 40.

Прелиминарни резултати мале матуре биће познати у суботу 22. јуна а коначни у недељу 25. јуна после подношења евентуалних приговора ученика. Попуњавање листе жеља електронски и непосредно у школи је 26. и 27. јуна, коначна листа жеља ученика биће објављена 29. јуна а 2. јула објављивање расподеле ђака по школама. Истог дана биће објављена и слободна места за други уписни круг.

 Ове године у Лозници испит зрелости полаже 773 осмака из лозничких основних школа, 105 мање него прошле године, а ако се рачунају и матуранти из Републике Српске матуру од понедељка полаже 782 ђака. У четири лозничке средње школе места има за 844 ђака, 21 мање него лане.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )