СКУПШТИНА ГРАДА – Усвојен завршни рачун буџета града

Давањем сагласности на извештаје о прошлогодишњем раду пет јавних предузећа (ЈП) око 19 часова завршен је данашњи, први део седнице Скупштине града.

Дајана Ђедовић, шефица Одборничке групе „Србија против насиља“, изјавила је да ова ОГ неће гласати за извештаје јер како је рекла, „нису целовити нити истинити“, те да су јавни ресурси коришћени у политичке сврхе у време изборне кампање. Тражила је да директори ЈП наведу колико је новца потрошено за те намене. Одборник Чедомир Маричић тражио је од директора да наведу како су правдали изостанке запослених у време кампање, ангажованих на тим пословима.

Почело је потврђивањем мандата одборницима Слободану Живановићу, пензионеру, Сузани Станојевић, дипломираном правнику, Мири Лаловић, дипломираном специјалном педагогу, и Мирославу Панићу, геометру са изборне листе „Александар Вучић – Лозница не сме да стане“, и Александру Глувићу, мастер економисти, са изборне листе „Нада за Лозницу – нећемо рудник у Лозници, национално окупљање (Српски покрет Двери, Нови ДСС, ПОКС) – Славиша Милетић“.

Томислав Стефановић

Тајним гласањем изабран је нови, девети члан Градског већа (ГВ) Томислав Стефановић (1997) из Јадранске Лешнице, члан Српске радикалне странке. Како се наводи у биографији, завршио је Средњу економску школу и запослен је као возач. За њега је гласало 30 одборника, против је било 19 док су два листића била неважећа. Да подсетимо, осам чланова Већа изабрано је на седници одржаној 29. фебруара.

На крају године 377 милиона више

Већином од 38 гласова, против је било седморо одборника, усвојен је Завршни рачун буџета града за прошлу годину. Како је рекао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, остварени буџетски приходи на крају прошле године износе 3,153 милијарде динара, док укупни приходи са свим корисницима буџетских средстава износе 3,313 милијарди динара и за 377 милиона су већи него 2022. године.

Зоран Томић

– Наставио се дугогодишњи тренд да приходи буџета расту између 10 и 12 одсто. Највећи пораст је код прихода од пореза на зараде који су већи за 208 милиона динара, порез од предузетника који плаћају паушално је већи за 80 милиона, остали приходи повећани су за 13 милиона динара међу којима и допринос за уређење градског грађевинског земљишта који је већи за 50 милиона. Све ово говори и о тренду развоја града када је у питању запошљавање, изградња, инфраструктурни пројекти, нарочито код урбаних пореза из привредних делатности где је повећање 288 милиона динара. Расходи буџета су 3,288 милијарди, односно, када посматрамо све кориснике буџета укупни расходи су 3,825 милијарди. Захваљујући чињеници да смо у 2023. години убрали прихода за 377 милиона више, наравно да је и расходна страна исказана у већем износу него у претходној години – напоменуо је Томић.

Како је рекао, за образовање је издвојено 696 милиона динара, највише  у последњих неколико година, за одржавање путева 426 милиона, за КЈП “Наш дом“, које се брине о чистоћи града, укупно је издвојено 196 милиона од чега, за 11. фазу санације градске депоније 28 милиона, за одржавање зеленила 98 милиона, за чишћење и прање улица 58 милиона, а за одржавање водотока другог реда 20 милиона динара.

– Финансирали смо и све остале обавезе које проистичу из Закона о локалној самоуправи па смо, рецимо, за спортске клубове издвојили 198 милиона динара, за информисање 61,2 милиона, за субвенције пољопривреди 33 милиона. Одељење за привреду обрадило је све захтеве корисника по питању субвенционисања пољопривредне производње, за те намене издвојено је 28,7 милиона директних субвенција и пет милиона за побољшање квалитета пољопривредног земљишта. Да је било још захтева, могли смо и то исплатити. За личног пратиоца издвојено је 26 милиона, за подршку родитељству и вантелесну оплодњу 64,94 милиона. Све обавезе су обављене на време, а ликвидност буџета је добра, данас је још боља с обзиром на то да смо у пет и по месеци ове године наставили тренд од прошле године, износ убраних прихода је већ сада 150 до 200 милиона, што је много више него лане – рекао је Томић, истакавши да су по мишљењу екстерног ревизора, финансијски извештаји Завршног рачуна града у складу са свим прописима међу којима и Законом о буџетском систему.

Већи приходи, али и инфлација

У расправи која је уследила Саша Димић, ОГ „Србија против насиља“, истакао је да приходи јесу увећани за 10 до 12 одсто, али и да је инфлација у овој земљи званично 11-12 одсто, незванично можда и више, тако да и тај параметар треба узети у обзир. Проблематичне су, како је рекао, буџетске резерве, односно новчана средства која се исплаћују без одлука Скупштине па је упитао, да ли се буџет пројектује како треба, јер се не ради о малим средствима.

– Тенденција ове Скупштине је била да се субвенције јавним предузећима смањују, а оне се повећавају, што значи или да вапе за реструктурирањем, или немају кадрове, имају вишак запослених, или је лоша техничка опрема, ради се о монополистима на тржишту који не могу да остваре ни просту репродукцију. Данашња ситуација је јако интересантна, групација СПС је отишла када сте изабрали новог члана ГВ, вероватно и ту има неких интересантних детаља – рекао је он.

Према мишљењу Драгана Пајића, „Смело“, буџет је био амбициозан, али је извршен са 850 милиона мање.

Драган Пајић

– За информисање је издвојен 61 милион, али то није информисање већ пропаганда, информисање ће бити, између осталог, када се преноси и оно што говоре опозициони одборници – рекао је он наводећи да је за спорт, „пропаганду“ и расвету утрошено 600 милиона динара, што је 20 одсто буџета.

Говорећи о накнадама члановима ГВ, Томислав Чотрић, „Србија против насиља“, истакао је да је непримерено да људи који раде у јавном сектору и примају плату добијају накнаду као чланови ГВ и да у исто време два пута наплаћују свој рад.

– У 2022. и 2023. члановима већа је исплаћено 4,263 милиона динара, а лане је за девет месеци до расписивања избора исплаћено 4,095 милиона динара. Људи који раде у јавном сектору су примали накнаде за рад у ГВ. Не знам да ли је то у складу са законом, али сигурно није морално – рекао је Чотрић.

Говорећи, између осталог, о незаштићеним пружним прелазима, Дарко Карапанџић, помоћник градоначелника, навео је да је било више састанака са представницима предузећа „Железнице Србије“.

– Донет је закључак да они не дозвољавају ни донацију, нити икакве радове на пружним прелазима који су њихови инфраструктурни објекти и да ће они то узети да раде. У Козјаку су већ кренули радови и ускоро ће на том најнепрегледнијем прелазу бити постављена опрема – рекао је он.

Повећане цене изношења смећа и закуп гробних места

На данашњој седници донета је и одлука о повећању цена изношења смећа, сахрањивања и одржавања гробних места. Према речима директора ЈКП “Наш дом“ Владимира Петровића, цена изношења смећа од првог јула износи 7,61 динара по м2  за домаћинства, што би за стан од 60 м2 било 456 динара, односно 59 динара више, док је закуп  гробног места који није мењан последњих десет година, скупљи 113 динара, износиће 869 динара годишње.

Како је рекао, у надлежности овог предузећа биће убудуће и уређење сеоских гробаља, кошење траве, уређење неуређених зелених површина. За ове намене издвојено је три милиона динара.

Други део седнице заказан је за сутра у 10 часова.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД ДАНАС ДО НЕДЕЉЕ – Појачана контрола саобраћаја

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – Лозничани су стуб развоја Лознице

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )