МЛАДИ ДАНАС: ЗАПОШЉАВАЊЕ – До радног места све брже

Према подацима добијеним из лозничке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ), изгледа да су прошла времена када су млади годинама чамили на евиденцији незапослених чекајући на прво радно место. Некима су у томе прошле деценије, а да никада нису постали део армије стално запослених, али сада дувају неки другачији ветрови, бар у лозничком крају.

Директор лозничке филијале НСЗ Зоран Миловановић каже да се млади до 30 година старости запошљавају како у страним компанијама тако и у домаћем сектору малих и средњих предузећа. НСЗ прати могуће фруктуације и кретања младих који се запосле и није примећен значајнији број прекида радних односа, већ су то спорадични случајеви и прекиди после пробног рада или обуке.

– У самој Лозници је 3.800 активних тражилаца запослења и што се тиче радне снаге, а поготово младих, све их је мање. То је добро у контексту запошљавања, плаћају се доприноси и по том основу је буџет града све пунији, а са друге стране се сусрећемо са чињеницом да је веома лоша старосна структура лица на евиденцији НСЗ. Две трећине су особе од 50 и више година. Тренутно имамо у граду на евиденцији НСЗ 694 особе до 30 година, а од тога је 406 жена. Што се тиче дужине чекања посла особа може веома брзо да се запосли уз неке кратке обуке. Генерално, што се тиче дужине чекања на евиденцији највећи број њих запосли се већ у првој години. До три месеца чека их 158, до девет  месеци 127, а годину дана 104, тако да нема дугог останка на евиденцији. У Лозници је генерално направљен велики преокрет и у последње три године је тржиште рада драстично промењено. То илуструје податак да смо на евиденцији  незапослених на крају 2021. године имали 8.700, а сада 3.800 лица, пре три по године било је на евиденцији 2.800 лица до 30 година старости, а 694 их је последњег дана маја ове године – каже Миловановић.

На бољу ситуацију утицао је долазак страних компанија, ‘‘Минт’‘, где је запослено 1.800, и ‘‘Адијент’‘ у коме ради 1.500 лица, а ту су и домаће фирме. Улазимо у проблем да не можемо да задовољимо потребе које се тичу формалног образовања, каже Миловановић и наводи да постоји хроничан недостатак конобара, кувара, електричара, заваривача, бравара, да је што се тиче заната све већа ‘‘осека’‘, а истиче и да се бележи драстично повећање броја радњи у Лозници где је готово 4.000 предузетничких радњи и више од 900 предузећа.

Зоран Миловановић

– У Лозници је амбијент што се тиче младих и запошљавања врло повољан. Добрим делом смо на то утицали као служба кроз подстицај субвенција самозапошљавања, да се млади отисну у свет рада, по основу њихових пословних идеја. Велики је број програма за младе, стручна пракса, ‘‘Моја прва плата’‘, програми приправника за средњу и високу стручну спрему, субвенционисано самозапошљавање од 300.000 динара, свуда су млади до 30 година приоритет. Заиста смо велики број младих суграђана и кроз субвенције за самозапошљавање успели да афирмишемо, и они су данас успешни предузетници који се сада појављују као послодавци. Приметно је и запошљавање младих одмах по завршетку средње школе код послодаваца који спроводе праксу током редовног школовања, али и већег броја код послодаваца који имају споразум са средњим школама око уписа образовних профила. Годишње исфинансирамо више од 150 нових предузетничких радњи, а ове године ћемо вероватно кроз редован јавни позив успети да их буде још толико – рекао је он.

Миловановић истиче да је за одређена занимања немогуће лице афирмисати кроз програм стручне праксе па се дошло на идеју да град одвоји новац за децу која заврше студије, а врате се у Лозницу. За такве су закључивани споразуми о техничкој сарадњи и на тај начин се омогућавало лекарима, социјалним радницима, дефектолозма, психолозима, економистима и правницима да прва практична знања стекну и у јавном сектору и тако одраде стручну праксу. Реализација је, оцењује он, била фантастична што се тиче лозничке болнице и дома здравља где је много лекара и осталог медицинског особља остајало да ради и по завршетку тог програма.

Према његовим речима, што се тиче младих клима на тржишту рада се осетно мења последњих година. Некада је на евиденцији био огроман проблем са младима који су завршавали школе грађевинског усмерења, а сада их нема, као ни, на пример, машинских, или електро инжењера, сада се ни лекари не задржавају, остаје на евиденцији незапослених само онај ко не жели да ради у формалном образовању или има одређени здравствени проблем. Иначе, од 694 особа на евиденцији лозничке филијале НСЗ које имају од 15 до 29 година, налази се 113 од 15 до 19 година,  од 20 до 24 их је 268, а од 25 до 29. највише, 313. Од категорије младих до 29 година на посао чека 406 жена и 288 мушкараца.

– Биће вероватно проблем дефицита радне снаге јер и у овом моменту је за две компаније потребно више од сто радника и позив је стално отворен. Ко жели нађе посао, има оних који размишљају да ли ће радити у формалном образовању, оно за шта су се школовали, или ће се преквалификовати, доквалификовати и такве особе врло брзо прођу обуку. Битно је да лица не напуштају посао, то чини само онај ко се не уклопи, а таквих је занемарљив број. Осим недостатка радне снаге примећујемо смањење броја пријава лица до 30 година на евиденцију. Некада је јун био месец када је било много пријава на крају школске године, сада не долазе. Или су се уписали на факултет, имају неки извор прихода, не занима их посао у формалном образовању, или су из породица које се баве неким приватним послом и они ће то наставити. Ту морамо ући у пројекат ‘‘Гаранција за младе’‘. Морамо се бавити онима који нису на евиденцији, а ту су, утврдити зашто се не јављају. Пробаћемо да их укључимо у обуке и шаљемо код послодаваца на посао. Понављам, биће проблем недостатка радне снаге и све мање младих се пријављује на евиденцију незапослених – закључује Миловановић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА – Спасовданска литија од Лагатора до старог храма

У ЛОЗНИЦИ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ – Штете од паса луталица око 10 милиона динара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )