КУЛТУРА ИЗРАЖАВАЊА И ЈЕЗИЧКЕ ЗАЧКОЉИЦЕ – Имамо дивну омладину, само треба да јој се посветимо

КУЛТУРА ИЗРАЖАВАЊА И ЈЕЗИЧКЕ ЗАЧКОЉИЦЕ – Имамо дивну омладину, само треба да јој се посветимо

Четврти циклус радионица ’’Култура изражавања, језичке заврзламе’’ завршен је данас доделом захвалница у Омладинском центру програмом који су припремили учесници и Невена Митровић, професорица српског језика у Гимназији ’’Вук Караџић’’. Иако су ’’језичке’’, на овим се радионицама не унапређује само знање српског језика, већ и општа култура, вештина изражавања мисли, осећања и потреба.

– У прошлом циклусу бавили смо се асертивном комуникацијом, а у овом емотиконима који су веома важни јер имају улогу геста и мимике и морамо да знамо када се и како користе. Учествовало је двадесетак полазника, има доста ученика који су били на сва четири циклуса и то ме мотивише да будем још креативнија јер ниједну радионицу нисмо репризирали. На почетку сам мислила да ће бити неколико радионица на којима ће се само ученици смењивати, међутим било је другачије. Они мени дају идеје и то је суштинска интеракција, растерећени смо школских планова и програма, администрације и не радимо због оцене. Мислим да је то посебан сегмент мотивације, можемо да цртамо, бојимо, да причамо, ћутимо, дружимо се, слушамо музику и понекад им се учини да ништа нисмо радили, а онда схвате да једну реч обрађујемо цело вече. Били су изненађени када смо нашли 40 синонима за именицу кућа, што није случајно јер су нам дом и породица најбитнији, били, јесу и биће – каже Митровићева.

Невена Митровић

Она напомиње да радионице носе назив култура изражавања и језичке зачкољице, а имају и елементе психолошких радионица. Омладини недостају функционална знања, примена знања и велика подршка у вези са техникама учења, као и самопоуздање.

– Кроз наш програм се види да су то сјајна деца и толико су одговорна да и на овом часу имају трему. Није им свеједно шта ће и како рећи. Често критикујемо омладину, бавимо се проблемима, а у суштини имамо дивну децу, дивне ученике и треба да им се посветимо свим силама. Када им се посветимо, узвраћају. Колико год да сам им пружила, вишеструко сам добила назад. То је велики ентузијазам и велика љубав. Од много чега у животу могу одустати, али од овога тешко – наглашава професорица.

Свршени гимназијалац Лазар Ћоралић каже да му је драго што су се окупили на додели захвалница.

Лазар Ћоралић

– Током радионице сви смо били посвећени, дружили смо се, имали квизове, размењивали искуства, учили како причати са другима, како их разумети, колико је битно разумевање у комуникацији, учили смо нове речи, склапали пријатељства… Заиста је важно у овом периоду живота стећи нова познанаства и спремити се за нови животни период, за самостални живот у великим градовима и то смо понели одавде. Задовољан сам свиме што сам научио, знањима и способностима која сам стекао. Професорка ће наставити ово да ради, вероватно ће бити више учесника и желим јој срећу на даљим радионицама. Школовање ћу наставити у Новом Саду, студираћу српски језик, а професорица ме је додатно мотивисала и хвала јој на свему – каже Лазар.

Напомиње да су ишли на такмичења, остварили значајне резултате, а он је радио и истраживачки рад који је на завршетку и представио.

Митровићева каже да радионице посећују и ранији полазници који причају о својим студентским искуствима и да је уверена да ће тако бити и са онима који се ове године уписују на факултете. У Омладинском центру учесници се не осећају као у школи, састају се у вечерњем термину на сат времена, али остају дуже па су тако настала пријатељства.

– Ово је суштина професорског посла и родитељства и мислим да то треба да буде смисао за који се бори ово друштво – поручује Митровићева.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКА СЛАВА – Спасовданска литија од Лагатора до Покровске цркве

„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Стваралаштво Светислава Божића

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )