ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ У МАРТУ – Нигде испод 60, ретко где изнад сто

У четрнаест локалних самоуправа у Србији запосленима је мартовска нето зарада, у просеку, према подацима Републичког завода за статистику, била изнад сто хиљада, тачније, изнад 101.079 динара, колики је просек у Мајданпеку. Са друге стране у двадесет и једној општини просечна зарада, истог месеца, није премашила 70 хиљада динара. Половина запослених у Србији примила је у марту до 72.979 динара нето зараде.

Изван Београда више од стотину хиљада динара просек је у Новом Саду – 116.695, Бору, скоро 115, нишкој градској општини Медијана 104 и по, и у Мајданпеку. Београдске плате привлачно звуче, ако не живите у Сопоту, где се најмање зарађује на подручју главног града Србије, свега 78.867, или у Младеновцу, где плата није прешла ни 80, а камоли сто хиљада. Од 17 градских општина престонице у десет су просечне зараде изнад стотке, највише, уобичајено, у Старом граду -176.499, Врачару скоро 170, и Новом Београду незнатно изнад 164 хиљаде.

Да би са својих просечних 63.779 динара зарадио просечну месечну плату Београђанина из Старог града, мештанин Врањске Бање мора да ради 83 дана, мало више него радник из Бојника, Прешева, Гаџиног Хана, Ражња… Како се то понекад уме рећи – што јужније, то тужније.

У Лозници је, иако на статистичке податке многи реагују гунђањем, плата порасла, а град је избио на друго место међу осам локалних самоуправа. Уобичајено, водећи је Шабац којем динар фали да заокружи плату на 83 хиљаде, у Лозници је 77.438, Љубовији 76 и по, Малом Зворнику 75,6 хиљада, Крупњу 71.767, Богатићу за 152 динара мање, Владимирцима скоро 350 динара изнад седамдесет и једне хиљадарке, а у Коцељеви најмање, 70.304.

Кажу да није паметно делити савете, али подаци говоре да је исплативо. Највишу просечну зараду су у марту, а и иначе су увек, ако не на, онда при врху, имали запослени у области рачунарског програмирања, консултантским и са тим повезаним делатностима – 289.450 динара. Изнад двеста хиљада примили су још само у производњи дуванских производа скоро 209, и у делатности научног истраживања и развоја – 205 и по хиљада. Клубу 200 близу су и у ваздушном саобраћају, примили су 192, и у експлоатацији сирове нафте и природног гаса, близу 184, као и у области финансијских услуга, осим осигурања и пензијских фондова – замало 182 хиљаде.

Није мали број делатности у којима се просечна зарада креће изнад стотину хиљада, али зато има и оних у којима једва прелази педесет. Најнижа је у осталим личним услужним делатностима – 52.032, па у делатности припремања и послуживања хране и пића – ни 53 и по, и у преради дрвета и производа од дрвета, плуте, сламе и прућа, осим намештаја, мало изнад 56 хиљада.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАКО СЕ РАЧУНА ПРОСЕЧНА ЗАРАДА – У просеку и плата “са стране”

ВРЕМЕ – Неповољна биометеоролошка ситуација

НАШИ СМО – Руда

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )