ПОЧЕЛИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – У част великана

ПОЧЕЛИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – У част великана

Позоришном представом „Сан о Милени“ Удружења уметника „Артиста“ из Пожаревца, чија је тема живот и рад сликарке Милене Павловић Барили, у Вуковом дому културе синоћ су почели „Мићини и Верини дани“, манифестација посвећена знаменитом Лозничанину, академику, сликару и редитељу Мићи Поповићу и његовој супрузи, сликарки Вери Божичковић Поповић. Драматургију, текст и режију представе урадила је Јелена Боговац, а играли су Тијана Вишковић, Јован Здравковић, Марко Панајотовић, Александра Вељковић и Миодраг Ковачевић.

Организатор вишедневног програма је Центар за културу „Вук Караџић“, а директорка установе Снежана Нешковић Симић каже да је представом о чувеној уметници из Пожаревца учињен још један корак на повезивању два града и сарадњи у области културног живота.

– Манифестацију организујемо од 2002. године, а већ 35 година имамо у свом граду сталну поставку слика брачног и уметничког пара Поповић. Овом представом почињемо „Мићине и Верине дане“, а она је посвећена једној од наших најпознатијих сликарки која има своју сталну поставку у Пожаревцу. На овај начин повезујемо два града који имају поставке својих великана, а подсећам да су слике из поставке Милене Павловић Барили биле у Лозници 2006. године у простору галерије „Мића Поповић“ – рекла је директорка.

Она је најавила да ће већ у среду, 12. јуна, на дан Поповићевог рођења, од шест сати предвече у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић угостити Светислава Божића, композитора који је такође Лозничанин пореклом. Назив овог сусрета је „Музика академика Светислава Божића у огледалу трећег миленијума“, којим ће бити представљено стваралаштво једног од најзначајнијих српских композитора данашњице.

У четвртак, 13. јуна, у истом простору од 12 сати планирано је и представљање 23. броја часописа за културну историју Јадра „Призор“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УРУЧЕНЕ ГРАДСКЕ НАГРАДЕ – Лозница улаже у будућност

ЛОЗНИЦА – Богат програм у сусрет Дану града

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )