УСКОРО У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ – Летњи камп за децу са сколиозом

Од 24. јуна до 4. јула у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ биће организован други по реду летњи камп за децу оболелу од сколиозе. Како је на данашњој конференцији за новинаре рекла др Божана Марковић, субспецијалиста дечје физијатрије и начелница Дечјег одељења, камп је намењен деци старијој од десет година која имају дијагнозу сколиозе, односно рендгенски и клинички налаз везан за деформитет кичме по типу сколиозе.

– Вежбе ће се примењивати два сата, постоји могућност коришћења сумпорног базена за децу старију од 12 година пошто нам је већи терапијски базен у фази реновирања. Камп ће трајати десет дана, број места је ограничен и интересовање је велико. Потребно је да родитељи позову број 015/895-273, односно пријемну службу Дечјег одељења, да бисмо могли планирати пошто се ради по принципу једно дете – један терапеут, што је идеално – рекла је Марковићева.

Истакла је да је сарадња са Мином Јелачић, која је сада кoнсултанткиња кампа, започета 2014. године веома успешна, у међувремену је за примену кинези терапије обучено седам виших физиотерапеута и четири лекара субспецијалиста дечје физијатрије. Од 2014. године специфичним вежбама лечено је 579 малишана.

– Тада смо користили шрот метод, сада су то специфичне вежбе за сколиозу по риго концепту који користи оригинални шрот метод обогаћен савременим концептима усаглашен са великим клиничким искуством – напоменула је она.

Деца на камп могу да дођу и на класичне вежбе о трошку родитеља или преко Републичког фонда здравственог осигурања, док специфичне вежбе плаћају родитељи. Вежбе могу да се раде и амбулантно, сат вежби је 2.000 динара, а с обзиром на то да се раде два сата, дневно треба издвојити  4.000 динара, или могу да буду смештени у болницу, цена је 6.800 динара дневно за двокреветну собу. Тада би се применило два сата вежбе, али и базен и пелоид, уколико је дете старије од 12 година.

Иначе, следеће године планирају се и групне вежбе и тежња је да се да се камп омасови.

Како је рекла др Мина Јелачић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, риго концепт базиран на шрот методи је једина метода која обухвата све аспекте деформитета кичменог стуба.

– По овом концепту, у свакој вежби истовремено се обраћа пажња на све елементе деформитета тако да се на више нивоа трудимо да коригујемо труп. Дете које прође обуку за овај специфичан програм је у стању да у току дана одржава кориговани положај у одређеној мери, значи да се не враћа потпуно у онај криви сколиотичан положај. Међутим, иако су ове вежбе изузетно добре, не постоје боље, када имамо високо прогресивне сколиозе, онда оне не буду довољне. Зато је важно нагласити родитељима да је поред вежби потребно укључити и ношење корективне ортозе (ортопедска помагала) и то мора бити саставни део терапије – рекла је она.

Нагласила је, да се у последње време ставља акценат на тимски рад, да се ради на едукацији тимова и то не искључиво физиотерапеута, већ и лекара и ортопедских техничара зато што само тимски рад може дати резултат.

– Ради се о третману који дуго траје, и неколико година, па је веома важна подршка и лекара и ортопедског техничара, као и да би третман био усаглашен, да постоји исти ниво знања. Бања Ковиљача у том смислу предњачи у односу на све остале. Ја се надам да ће и израда ортоза бити овде могућа и да ћемо тако закључити целу причу – рекла је она.

Др Александар Јокић, директор ове установе, осврнуо се данас и на недавно одржан Светски конгрес балнеоклиматолога у Румунији на којем је он, како је рекао, имао част да буде један од четири инострана госта која су се обратила на отварању.

– Најважније је то што смо добили организацију наредног конгреса који ће се за две године одржати у Бањи Ковиљачи, први пут у историји наше балнеологије. Само за нас је уприличена посета најстаријој институцији за рехабилитацију деце, са којом смо недавно потписали меморандум о сарадњи. Она ове године обележава 125 година постојања, има180 постеља само за децу и додатно за пратиоце, а ми овде имамо стотину кревета и 35 година искуства, што је највише на просторима бивше Југославије. Са завршетком дечјег базена ове године ми ћемо почети са нешто новијом варијантом, пратимо светске токове, сада смо нашли клинику која то ради, много тога можемо да научимо. Договорили смо се да већ на јесен угостимо њихову докторку са дечјег одељења и да врло брзо кренемо са разменом лекара, физиотерапеута, да усвајамо њихове новине – рекао је Јокић.

Др Јасмина Миловановић Арсић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, субспецијалиста дечје физијатрије, која је са Јокићем учествовала на конгресу, истакла је да је посета Румунији била од вишеструког значаја и за њу и за установу јер ће сва знања и искуства која је тамо стекла у будућем раду применити и поделити са својим колегама и сарадницима.

– Много тога имамо заједничког, пре свега тежимо да нам рад буде заснован на принципима савремене медицине. Њихов санаторијум је опремљен најсавременијом опремом, пре свега роботике и у томе ћемо настојати да их следимо – рекла је, између осталог, на данашњој конференцији Миловановић Арсићева.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УРУЧЕНЕ ГРАДСКЕ НАГРАДЕ – Лозница улаже у будућност

ЛОЗНИЦА – Богат програм у сусрет Дану града

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )