УРУЧЕНЕ ГРАДСКЕ НАГРАДЕ – Лозница улаже у будућност

Свечана додела годишњих награда најуспешнијим ђацима и студентима који су знање потврдили наградама на такмичењима и високим просеком на студијима,  уприличена је данас у СЦ ‘’Лагатор’’. На недавном конкурсу града услове је испунило 88 студената и 53 ученика, а од њих су на државним и међународним такмичењима  прве награде освојила 32 ученика, другу девет, трећу дванаест, док трећина студената студира медицину.  

Награђене ученике, студенте, просветне раднике и родитеље у име града поздравио је Петар Гавриловић, заменик градоначелника, који је подсетио да се ‘’снага сваке заједнице мери бројем стручних и образованих грађана и квалитетима стечених знања’’ и оценио да су награђени ‘’будућност Лознице’’.

Петар Гавриловић

– Чврсто верујем да Лозница ту има лидерску позицију. Награду сте добили од вашег града за марљивост и посвећеност током наставе у школама, успехе на такмичењима и зато нека она буде подстрек за ваше  будуће успехе. То је инвестиција која се вишеструко враћа, како вама, тако вашим родитељима, граду, држави Србији, а уједно пружа подстрек вашим наставницима и професорима за даље  снажно ангажовање. Бити најбољи ученик, или студент значило је одувек имати велики капитал за будућност, значило је касније бити најбољи лекар, истраживач, информатичар, урбаниста, официр… На иницијативу градоначелника  покренут је пројекат‘’Лозница најбољима’’ и формиран ‘’Тим за будућност Лознице’’. У њему су млади, успешни људи који су активно учествовали у креирању планова развоја Лознице. Знатан део њих чија су знања потврђена у пракси, сходно професији за коју су се определили, већ је добило запослења у јавним установама и организацијама у граду, неки и на најодговорнијим местима – казао је он и навео да ‘’није знање знање знати, него је знање знање дати’’.

Лозница је градску награду установила 2000. године и од тада је додељена 2.843 пута, а међу добитницима је била и Александра Спасојевић, некадашња одлична студенткиња Филозофског факултета у Новом Саду, која се обратила награђенима.

Александра Спасојевић

– Била сам добитник градске награде, а данас живим и радим у свом граду као стручни сарадник педагог у ПУ ‘’Бамби’’. Образовање је привилегија коју је важно поседовати, а знање нешто што вам нико не може одузети. Поносна сам што живим у граду који је увидео да је образовање кључ и изабрао пут да улаже у образовање најбољих ученика и студената. Као што је филозоф Епиктет рекао ‘’Будућност једног града, а самим тим и једне државе лежи у квалитетном образовању његових грађана’’. Поносна сам што сам била добитник градске награде, а сада сам чланица ‘’Тима за будућност Лознице’’. Захвална сам градоначелнику који је омогућио да се градска стипендија преименује у градску награду и тако омогући да лознички студенти, осим ње, примају и државну стипендију. Желим да будете неко ко ће се вратити у Лозницу, овде живети и радити јер мене град по завршетку студија није заборавио, позвана сам да се вратим и радим на пројекту ‘’Лозница најбољима’’ – рекла је она. 

Скупу се у име награђених обратио и Никола Петровић, студент треће године Медицинског факултета Војномедицинске академије у Београду.

Никола Петровић

– Свако од нас зна кроз какве је изазове прошао и колико је труда, рада и одрицања уложио да би данас био овде и могао поносно рећи да је добитник градске награде. Подршка града представља велики подстрек и мотивацију да кроз будући рад будемо још бољи и успешни, да на тај начин допринесемо колико сопственом и напретку наше заједнице, Лознице и наше Србије. Велика је част бити део овако квалитетно смишљеног програма који нам омогућава да поред државних стипендија примамо и ову, значајну и, пре свега, срцу блиску награду града, која представља значајну финансијску подршку за нас и наше родитеље – казао је Петровић и захвалио се градском руководству што верује у младе и даје им ‘’наду и охрабрење’’ за године које су пред њима.

Иначе, награђени ученици примаће током године по седам, а студенти десет хиљада динара месечно.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА – Богат програм у сусрет Дану града

УПИС  У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2024/25 – Закон смањио број места

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )