УПИС  У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2024/25 – Закон смањио број места

Од школске 2024/25. године, од четири средње школе у Лозници, само ће Средња школа “Свети Сава” имати више ученика него прошле године. Разлог смањења броја ученика је, пре свега, у законској одредби према којој се одељење формира са 28 ученика уместо 30 у четворогодишњим образовним профилима, а у трогодишњим са 14 ученика уместо 15.

Десет ученика мање предвиђено је у Гимназији “Вук Караџић”, места ће бити за њих 160. Предвиђена су два одељења природно-математичког смера, три друштвено-језичког смера, сви са по 28 ученика, и једно одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику које би требало да има 20 ђака. Наиме, од 31 ученика који су полагали пријемни испит за упис на овај смер, положило је само њих 13. Директор Дарко Несторовић каже за ЛН да ће се у договору са Министарством сигурно пронаћи решење за формирање овог, како га још зову, ИТ одељења.

Све по старом је и у Средњој економској школи, осим што ће бити девет ученика мање, места има за њих 236 који ће моћи да се определе за неко од 11 занимања, од којих је пет по дуалном систему образовања. Планирано је по 28 ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, правно-пословни, финансијско-рачуноводствени, туристички техничар и комерцијалиста. Од занимања трећег степена, предвиђено је по 14 места за будуће куваре, посластичаре, конобаре и трговце и од шест до 12 места за сервире која су намењена деци са сметњама у развоју.

У клупе у Техничкој школи од наредне школске године требало би да седне 224 нових средњошколаца, 16 мање него лане. На располагању је 12 занимања и то четири четвртог степена и осам трећег степена. По 28 места планирано је за занимања четвртог степена, у питању су архитектонски техничар, електротехничар енергетике, електротехничар рачунара и техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машинама. По 14 места планирано је за занимања трећег степена и то декоратер зидних површина, ауто-електричар, електричар, бравар-заваривач, инсталатер водовода, грејања и клима уређаја, механичар моторних возила, оператер машинске обраде резањем и полагач облога.

Директор Горан Горданић објашњава да је занимање полагач облога, заправо, замена за некадашњег керамичара, терацера, пећара. Сада је само проширено и на стицање знања за постављање паркета, ламината и других врста облога.

– Једино занимање које се гаси је ауто-лимар, зашто као и другим занимањима, и њему није пронађена алтернатива с обзиром на то да је дефицитарно, не знамо. Питање зашто је то тако поставићемо на састанку Заједнице машинских школа Србије који треба да се одржи крајем јуна – напомиње Горданић.

Бројнија него лане је СШ “Свети Сава” где су планирана 224 места, 14 више. По 28 места планирано је за будуће медицинске сестре-техничаре, педијатријске сестре, стоматолошке сестре, фармацеутске техничаре, физиотерапијске техничаре, техничаре за заштиту животне средине и техничаре за хемијску и фармацеутску производњу. Од занимања трећег степана, места ће бити за 28 будућих фризера.

Према речима директорке Јелене Мирковић, занимање педијатријска сестра ове године је уведено на захтев лозничког Здравственог центра пошто постоји потреба за њим. По први пут у овој школи уведено је занимање стоматолошка сестра, а најављивано лабораторијски техничар биће уведено за годину дана.

Иначе, подношење пријава за упис у неку од средњих школа електронским путем биће од 1. до 5. јула за први и други уписни круг, а непосредно у школи 1. и 2. јула за први уписни круг, односно 3. јула за други уписни круг.

В. М.

Фото: Архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХУМАНИТАРНИ БАЗАР У ТРШИЋУ – Дан за здрава дечја срца

ПОСЛЕ ТЕКСТА О АЗИЛУ ЗА ЖИВОТИЊЕ – Није као што се прича

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )