ЦРВЕНО ЗЛАТО – Прва класа 200, органска 270 динара

Последњег дана маја је, после састанка у Влади Србије који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић одржао са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара, саопштено да је коначно постигнут договор. Усаглашено је да почетна цена откупа малине буде 250 динара по килограму, као и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене, у корист произвођача. Саопштено је и да ће, такође, држава процес откупа малине пратити двосмерно и уколико буде било неопходно, ‘’у циљу да ниједна страна не буде оштећена, интервенисати у складу са законом, а у вези са постигнутим договором биће потписан и споразум’’. А каква је ситуација на терену?

Малина је стигла, као и претходних година откуп је почео пре петнаестак дана на отвореном, а јуче су неки хладњачари први пут код нас званично изашли са ценама, рекла је данас за портал ЛН Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства из лозничког “Пољосавета’’.

– Неки хладњачари јуче су изашли са 200 динара за прву класу, 270 за органску и 140 за другу класу, чиме, наравно, произвођачи нису задовољни, али је за сада тако, а видећемо шта ће даље бити. Тржиште је слободно и не знамо колико може да се утиче на хладњачаре. Прошле сезоне откупна цена кретала се од 190 до 270 динара за органску, на крају су јесење сорте ишле и до 300 динара, али само код појединих хладњачара. Прича се понавља из године у годину, а у нашем малинарству смањена је зарада у односу на раније године – каже она.

На подручју Лознице и општина Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, које покрива ’’Пољосавет’’, ове године су приносу смањени, а Крсмановићева објашњава да је разлог то што је била сушна зима па и сушно пролеће.

– Код већине произвођача су кратке родне гране јер је, нажалост, малинарство у 90 одсто случајева без наводњавања, што је у оваквим климатским променама и временима која долазе просто незамисливо, не може се озбиљна производња одвијати без наводњавања. Потенцијал приноса је био на неких 8 до 10 тона, али је сада процена да би то било пет до шест тона по хектару. Има засада где ће бити и 20 тона по хектару, али су врло ретки, оних по десет тона, што би требало да буде просек, али није јер има и таквих где ће бити две, три тоне по хектару. Лоше је било и прошле година када је на крају просек био неких пет и по тона – каже Крсмановићева.

Што се тиче берача то су углавном жене, старосна група преко 60 година, а плаћају их минимално четири до пет хиљада, а до 6.000 код боровничара са храном и осталим што им обично следује. Практично је то остало на прошлогодишњем нивоу, каже она, што је за произвођача велики трошак, а било би им добро да је учинак берача задовољавајући. Према њеним речима, берачи наберу од 25 до 35 килограма, што је веома мало, требало би бар 50 килограма, мада има неких који ‘скину’’ и по 80 килограма.

– Да би се исплатило код боровничара требало би да буде бар 50 килограм по берачу, а ретки су они који то испуне. Берачи, иначе, неће да беру по килограму него на дневницу. Иначе, берач мора бити и едукован, не може баш свако да дође у засад, да ломи родне гране и упропасти их у првој берби. Хигијена бербе је веома важна, на томе се инсистира годинама када је у питању извоз, пласман производа у маркете и пијаце. Имамо проблем да нису свугде обезбеђени тоалети, вода, средства за прање руку, дезинфекциона средства, неки имају те услове, а требало би да их има сваки засад и да то не буде изузетак – објашњава она и додаје да се последњих година увећава проценат јесењих сората науштрб виламета и једнородних, већ је више од десет одсто двородних сората док је пре то било један, два одсто.

Најава врућине наредних дана биће лоша за ‘’црвено злато’’ јер више од 30 степени малини не да ‘’да дише’’, а ако су забарене пацеле, имају вишка влаге, може чак да дође до сушења засада, или дела засада подигнутног на неодговарајућем терену. Крсмановићева каже да се годинама прича да се мора кренути од квалитетног садног материјала, доброг избора парцеле, избора агротехнике, па даље како би приноси били добри и квалитетни.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАСЕДАЛО ГРАДСКО ВЕЋЕ – Испуњена очекивања

ЦРВЕНИ КРСТ – Пакети за девет беба

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )