РАЧУНИ ГРЕЈАЊА ЗА ГЛАВОБОЉУ – Скупљи април од јануара

Једном кориснику у јануару је рачун за грејање био око 5.870, марту 4.271, а априлу чак 6.870 динара иако је прошли месец био најтоплији откако се води евиденција. За април прошле године за варијабилни део платила сам 1.400 и откуда сада разлика од близу 5.500 динара, пита се једна корисница

Неки корисници грејања ЈКП ”Топлана” непријатно су изненађени рачунима за март и април који су, сматрају, непримерено велики за те месеце, а посебно када се зна да су у њима радијатори више били хладни него топли. Време је било неубичајено топло за то доба године, али су упркос томе, стигли и неуобичајено високи рачуни за грејање.

Како то изгледа у пракси илуструје један од станара зграде у Болничкој 16 коме је у јануару рачун за грејање био око 5.870, марту 4.271, а априлу чак 6.870 динара, иако је тог месеца грејање трајало 26 дана. Априлски рачун је још чуднији када се зна да је тај месец оборио рекорд и постао најтоплији април од када се води евиденција. Па како су онда рачуни толики? Станарка те зграде (име познато редакцији) рекламирала је рачун и добила одговор ”Топлане” да је обрачун за април због неисправности мерача у њеној згради, а ”услед непостојања упоредног обрачунског периода, урађен по очитаној потрошњи са примарног мерача тако што сте са Вашим припадајућим грејним површинама учествовали у њеној расподели.” Наводи се и да је обрачун урађен на овај начин због недостављених очитаних података о потрошњи њеног делитеља коју ”Топлани” није доставила фирма ”Еко-Терм” из Сенте са којом је корисница склопила уговор о очитавању.

– Накнада од готово 6.870 динара за варијабилни део не одговара мојој потрошњи у априлу када више дана нисам ни укључивала грејање, а није ни “Топлана”. У згради у којој живим уграђени су делитељи топлоте 2020. и није било проблема до марта и априла ове године. За март сам платила рачун, иако и за тај месец топлотна енергија није наплаћена по потрошњи, што се види по стању на мерним инструментима на рачуну обједињене наплате. За топлотну енергију у марту, само варијабилни део, платила сам 4.272 динара, а за април, када је трошено много мање, тражи се 6.870 динара, плус фиксни 1.860 динара. Питам се на основу чега је ”Топлана” обрачунала толико? За април прошле године за варијабилни део платила сам 1.400 и откуда сада разлика од близу 5.500 динара? – каже наша саговорница која се обратила ЛН.

Она пита и какве везе имају станари са неисправним мерачем, како су могли знати да је неисправан и зашто није поправљен?

-”Топлана” наводи да смо ”припадајућим површинама учествовали у расподели”, односно да је потрошена енергија обрачуната по квадрату стана, како је обрачунавано док нису уграђени делитељи топлоте. Ако је тако, како је могуће да је за варијабилни део рачун, примера ради, за април 2018. износио 1.307 динара, следеће године, такође без делитеља топлоте, 2.106 динара, а за април ове 6.870 динара? ”Топлана” одговара и да је обрачун овако урађен због недостављених очитаних података о потрошњи са делитеља које им није доставила фирма “Еко-Терм” из Сенте. Како су станари могли знати да “Еко-Терм” није доставио податке? Ако их нису доставили, зашто то ”Топлана” није  тражила, већ је нама послала неприхватљиве рачуне – пита она, а проблем великих рачуна имају станари још неких зграда које греје ”Топлана”.

Директор ”Топлане” Милан Рачић објашњава да су мерачи у становима брига станара, њихова је унутрашња инсталација и обавеза је да је одржавају, баждаре једном у пет година и то имају у уговору.

– Болничка 16 је друга прича, ту нам је отказао мерач на предајном месту у подстаници, иако је у атесту, који је у нашој надлежности, и показивао је нереалне вредности за 15 станова. Немајући куд, пребацили смо их на квадрат и зато су добили веће рачуне. Тражимо начин како да то решимо у њиховом случају. Иначе, ако немамо приближну потрошњу, упоредни период, примењујемо обрачун по квадрату. За остале су проблем њихови индивидуални мерачи, истекао им је атест, и покривеност од 65 одсто. Од 3.500 корисника, веће рачуне има можда њих 50 у различитим зградама – казао је он прошлог уторка.

Иначе, према сазнању ЛН, проблеме са високим рачунима за грејање имају станари из више зграда и неки од управника су ”Топлани” већ поднели приговоре.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Пао шампион, осигуран опстанак

УОЧИ ОТВАРАЊА ГРАДСКОГ КУПАЛИШТА– Старе цене у новој сезони

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )