ШТИРА И ДАЉЕ У КОРОВУ – Корито се не види

Од почетка пролећа корито реке Штире је сваким даном све више у корову, о чему смо писали крајем априла, али слика је слична и сада, иако су нам надлежни одговорили да ће то бити решено и очишћено током маја.

Подсећамо, одговор на питање ко ће уредити зарасло корито речице која протиче градом, добили смо из ЈП „Србијаводе“ и у њему је наведено „да се чишћење наноса и вегетације у кориту Штире, односно њеном регулисаном делу  налази у оквиру Оперативног плана за одбрану од поплава за 2024. годину у оквиру водне јединице Дрина-Лозница и да се самим тим та деоница налази у оквиру предвиђених радова на редовном одржавању водних објеката за заштиту од поплава, ерозије и бујица и одржавање водотокова, који ће бити изведени према предвиђеној динамици у складу са уговором о редовном одржавању закљученим између ЈВП „Србијаводе“ и ВД „Југокоп-Подриње” д.о.о, Шабац, у мају ове године“.

Када смо их сада поново питали зашто није очишћено корито на месту које смо им и раније навели као проблематично, а то је од Гушавца и насеља Штира 1 и 2, ка центру града, уследио је одговор да је у мају очишћена деоница која је у њиховој надлежности, од железничког моста до заобилазног пута.

– Радови на тој деоници су изведени у потпуности током маја. За извођење радова на одржавању и чишћењу обале у ужем градском језгру надлежна је јединица локалне самопуправе, односно одговарајуће службе града Лознице. Што се тиче чишћења речног наноса у кориту реке Штире на поменутој деоници, како је претходним одговором назначено, оно ће се радити по потреби, односно уколико се утврди да су стабилност корита и водни режим реке Штире потенцијално угрожени – наводе у новом одговору из „Србијавода“.

Пошто смо им проследили и фотографију на којој се види да је травнати део корита уредно покошен, али да је корито и даље закоровило, очекујемо нови одговор када ће то бити решено. Када је реч о кошењу и одржавању зелених површина, у надлежном КЈП „Наш дом“ нам је потврђено да је то обављено на целој дужини уређеног дела водотока Штире.

– Штира спада у водотокове првог реда и за њено одржавање надлежно је предузеће „Србијаводе“, које, углавном ангажује подизвођача и ми немамо овлашћење за тај посао. Наше је да покосимо траву и склонимо смеће, што и чинимо по програму одржавања корита реке Штире. Ту спада машинско кошење на површини од 21.600 метара квадратних и ручно кошење на 10.800 квадрата, као и четири пута месечно сакупљање папира и другог смећа из корита. Ових дана је покошено све од Гушавца до железничког моста, деоница која је у нашој надлежности. Иначе, кошење се обавља једном до два пута месечно – рекао нам је Бранко Милошевић из „Нашег дома“.

С. П.

Фото: Архива ЛН и Илија Васић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТЕФАН ПУРТИЋ ЗА ПОРТАЛ ЛН О ИГРИ НА ’’ЛАГАТОРУ’’ – Јака осећања и велика одговорност

НА ТАКМИЧЕЊУ ХОРОВА – Гимназијалцима прва награда

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )